Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

"Φωτιές" ανάβει η επίσκεψη Σαρκοζί στην Άγκυρα.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Eμπλοκή προέκυψε με το θέμα της επίσκεψης του Νικολά Σαρκοζί στην Άγκυρα.

Το πρόβλημα είναι πως Ο Γάλλος πρόεδρος, θα επισκεφθεί την τουρκική πρωτεύσα σήμερα (Παρασκευή), για ελάχιστες ώρες ενω αρχικά αναμένονταν να παραμείνει στην Τουρκία για δυο ημέρες, και οτι δεν θα φτάσει στην Τουρκία ως πρόεδρος της Γαλλίας αλλά ως προεδρεύων G20 και όχι ως πρόεδρος της Γαλλίας.

Ήδη τούρκοι διπλωμάτες, αλλά και ο Ερντογάν, εκφράζουν την απογοήτευση τους για τον σχεδιασμό της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου.
.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Habertürk, το Σάββατο ο τούρκος πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιούλ είχε κάλεσει τον Γάλλο πρέσβη στην Άγκυρα, για να του εκφράσει την δυσαρέσκεια του για τις αλλαγές στο πρόγραμμα και είχε τονίσει πως σε τέτοιες συνθήκε η επίσκεψη θα μπορούσε να αναβληθεί.

Η ίδια εφημερίδα γράφιε πως η γαλλική πλευρά τόνισε πως η επίσημη επίσκεψη του Σαρκοζί πραγματοποιείται παρά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές και σε περίπτωση αναβολής της, θα μπορούσε να καθυστερήσει για πολλούς μήνες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε και αυτός την δυσαρέσκεια της τουρκικής κυβέρνησης . 

«Θα ήθελα να μιλήσω ειλικρινά: θα επιθυμούσαμε να υποδεχτούμε τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, όμως αύριο Παρασκευή δεν θα έρθει ως πρόεδρος της Γαλλίας, αλλά ως πρόεδρος της G20» δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργόw τόνισε «Ππστεύω λοιπόν πως δεν πρόκειται για μια επίσκεψη στο πλαίσιο της φιλίας ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία», τόνισε.

Ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε και το παράπονο της Τουρκίας και δήλωσε «Λυπούμαστε που ο κ. Σαρκοζί δεν επισκέφτηκε την Τουρκία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. 

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας έχει επισκεφτεί τη Γαλλία, το ίδιο και εγώ ως πρωθυπουργός», . 
Απο το 1992 δεν έχει επισκεφθεί την Άγκυρα κανένας πρόεδρος της Γαλλίας.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Σαρκοζί θα παραμείνει στην Άγκυρα για περίπου 6 ώρες και στις συναντήσεις του με τον Γκιουλ και τον Ερντογάν , θα συζητήσει θέματα που σχετίζονται με τους G20, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τις γαλλοτουρκικές σχέσεις, τα περιφερειακά ζητήματα και το Κυπριακό.


Τούρκοι διπλωμάτες δεν αποκλείουν να συζητηθεί αναλυτικά και το θέμα της Λιβύης καθώς και η Γαλλία και η Τουρκία έχουν πολλά οικονομικά συμφέροντα στη χώρα αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: