Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Δεν λέει να ηρεμήσει ο Ερντογάν από τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων.

 

Συνεχίζει να προκαλεί ο  Ερντογάν και να ξεκαθαρίζει πως δεν δέχεται καμία ενέργεια στα κατεχόμενα, η οποία, κατά τα λεγόμενα του, να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ελληνοκύπριων..

Φανερά εκνευρισμένος από τις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα εναντίον του και εναντίον του πακέτου μέτρων που προωθεί η ψευδοκυβέρνηση, ο Τούρκος Πρωθυπουργός τόνισε ότι  τα πανό στις διαδηλώσεις προκαλούν ζημία στα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και διευκολύνουν τους Ελληνοκύπριους.
Την ίδια στιγμή Γραμματέας της Συντεχνίας των τουρκοκυπρίων  Δασκάλων σε αποκλειστική συνέντευξη στο Sigmalive, τονίζει πως οι τουρκοκύπριοι δεν είναι ζητιάνοι της Άγκυρας.  


Παράλληλα, συνδικαλίστριες, μιλώντας στο Σίγμα, τονίζουν πως, οι Τούρκοι, δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για τους τουρκοκύπριους.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο κ. Ερντογάν είπε “κάναμε τις αναγκαίες προειδοποιήσεις προς τους αξιωματούχους της ΤΔΒΚ”.


“Η μεγαλύτερη οικονομική, διπλωματική και πολιτική στήριξη προς την ΤΔΒΚ υπήρξε κατά τα οκτώ χρόνια των κυβερνήσεων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης,” είπε και επεσήμανε:


“Μην προσπαθήσει κανείς να κάνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης την ΤΔΒΚ. Ειδικά η αντιπολίτευση δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί στο θέμα της Κύπρου. Σε καμία άλλη περίοδο δεν έχουν προβληθεί τα δικαιώματα της Βόρειας Κύπρου σε διεθνές επίπεδο, όσο την περίοδο αυτή”.

Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε το Κυπριακό “εθνική υπόθεση” και τόνισε: «Θα μας βρει μπροστά της κάθε πρωτοβουλία εντός της ΤΔΒΚ που εξυπηρετεί τα σχέδια της ελληνοκυπριακής πλευράς και όχι την υπόθεση της Κύπρου”.


Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι “η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στην υπόθεση της Κύπρου. Θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Τουρκοκύπριους αδελφούς της, αλλά δεν θα επιτρέψει καμία σπέκουλα. 


Και μιλάω ξεκάθαρα, όποιος θέλει μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις από πλευράς του αρμόδιου για κυπριακές υποθέσεις Τούρκου Υπουργου άνευ χαρτοφυλακίου Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος  εκτιμά ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τις κινητοποιήσεις των Τ/κ, λόγω του ότι η ψευδοκυβέρνηση προτίμησε τη σιωπή.


Τουρκοκύπριες Συνδικαλιστριες: «Δεν έχουν το δικαίωμα να μιλούν για μας»
Παράλληλα, συνδικαλίστριες, μιλώντας στο Σίγμα, τονίζουν πως, οι Τούρκοι, δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για τους τουρκοκύπριους.


«Δεν έχουν δικαίωμα να μας κρίνουν, αλλά ούτε έχουν δικαίωμα να μας τιμωρήσουν. Ζούμε εδώ, είναι η χώρα μας και έχουμε δικαίωμα να μιλούμε για τη χώρα μας. Όχι αυτοί. Είναι εδώ σαν εγγυητές. Έκαναν τη δουλειά τους και πρέπει να πάνε πίσω», τονίζουν.
 
 

«Πρέπει να μας ακούσουν . Πρέπει να μας δουν ως κοινότητα εδώ», προσθέτει άλλη συνδικαλίστρια.  Όπως είπε, «φέρνουν συνεχώς πολλούς Τούρκους από την Τουρκία και εμείς γινόμαστε συνεχώς όλο και πιο λίγοι. Θέλουμε λύση το συντομότερο. Πρέπει να φύγουν».

Πάντως το γεγονός ότι στις διαδηλώσεις κρατούσαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξόργισε ακόμα περισσότερο τον Ερντογαν ο οποιος επέστρεψε με τις νέες απειλές, κατά των διαδηλωτών. 


Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Ερογλου ο οποιος ισχυρίστηκε ότι οι κινητοποιήσεις αποδυναμώνουν την τουρκική πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών.
 

Δεν είμαστε ζητιάνοι της Άγκυρας τονίζει ο Γραμματέας της Συντεχνίας των Δασκάλων


Με μια δυναμική απάντηση ο Γραμματέας της Συντεχνίας των Δασκάλων στα κατεχόμενα στέλνει το μήνυμα ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, ενώ τονίζει ότι οι τουρκοκύπριοι σε καμιά περίπτωση δεν είναι ζητιάνοι της Άγκυρας.


 Μιλώντας στο Sigmalive ο Γραμματέας της συντεχνίας των δασκάλων τονίζει πως οι τουρκοκύπριοι αποτελούν κοινότητα και η Τουρκία οφείλει να το σεβαστεί. «Δεν θέλουμε», είπε «μια σχέση όπου η Άγκυρα θα διατάσσει και εμείς θα εκτελούμε τις διαταγές. Δεν είμαστε ζητιάνοι».


Όπως είπε, ζούν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση από το 1963. «Από τότε βρισκόμαστε κάτω από την επιρροή της Τουρκίας. 


Τώρα ήρθε η στιγμή να πορευτούμε μόνοι μας. Θέλουμε λύση στην Κύπρο», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο οικονομικό πακέτο που προτείνει η Τουρκία για τους τουρκοκύπριους, ο κ. Ελτζίλ, επισημαίνει πως αυτό δυσκολεύει περαιτέρω την κατάσταση, αφού ο μισθός που κερδίζει ένας δάσκαλος είναι πολύ χαμηλότερος από το μισθό που κερδίζει ένας Τούρκος.  «Τι πρέπει να κάνει δηλαδή ένας τουρκοκύπριος, να μεταναστεύσει»;, διερωτήθηκε.


Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές»

Ο Γραμματέας της Συντεχνίας των δασκάλων, αναφερόμενος στη σχέση που έχουν οι τουρκοκύπριοι με την Τουρκία, ανέφερε πως αυτή δεν είναι η καλύτερη. «Είμαστε εξαρτημένοι από την Τουρκία και γι’ αυτό είμαστε κατά αυτής της σχέσης», επεσήμανε.


«Είμαστε κοινότητα»
Ο κ. Ελτζίλ, σημείωσε ακόμα, ότι οι τουρκοκύπριοι αποτελούν κοινότητα, και απαιτούν του ίδιου σεβασμού και δικαιωμάτων με τους Ελληνοκύπριους. «Η Τουρκία», υπέδειξε «πρέπει να μας σεβαστεί, δεν είμαστε ικέτες». 

 «Η Τουρκία αλλοίωσε τον πληθυσμό μας»


 Αναφερόμενος στην πολιτική της Τουρκίας, ο κ. Ελτζίλ, δήλωσε πως από το 1974 και μετά,  επταπλασίασε τον πληθυσμό των εποίκων και στην ουσία δεν τους  βοήθησε να κτίσουντην οικονομία τους. 

 «Πλήρης εξάρτηση από την Τουρκία»
Ερωτηθείς εάν θα είναι ποτέ εφικτό να ζήσουν χωρίς την τουρκική παρουσία, δεδομένης της οικονομικής εξάρτησης από την Τουρκία, ο κ. Ελτζιλ, υπέδειξε : 

«Πάντα χρεοκοπούσαμε και κλείναμε εργοστάσια και βιομηχανίες. Τα μόνα που λειτουργούν είναι τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα οποία δεν έχουν τουρίστες, τα κλαμπ και τα καζίνο. 

Οι Τούρκοι μοίρασαν ένα νησί, κουβάλησαν χιλιάδες εποίκους με διαφορετική νοοτροπία».

«Δεν συμφωνούμε με την αποικιοκρατική πολιτική της Τουρκίας», είπε και τόνισε πως έχουν τις ικανότητες να δημιουργήσουν. Όμως, όπως είπε, η περιοχή έχει γεμίζει εγκληματικότητα και πορνεία.

«Ούτε οι ελληνοκύπριοι μας εμπιστεύονται»
 Ο κ. Ελτζιλ, αναφέρθηκε και στις σχέσεις τους με τους ελληνοκύπριους. 


«Όμως και η αντιμετώπιση των ελληνοκυπρίων προς εμάς δεν είναι καλή», είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να εξάγουμε τα προϊόντα μας εξαιτίας του κανονισμού της πράσινης γραμμής. Υπάρχει μια μυστική ατζέντα στην άλλη πλευρά η οποία δεν μας εμπιστεύεται. 

Το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι είμαστε αναγνωρισμένη κοινότητα από το 1960 και απαιτούμε την αναγνώρισή μας». «Επιθυμούμε να έχουμε μια καλή συνεργασία με τους ελληνοκύπριους, μακριά από προκαταλήψεις και έχθρες, διαφορετικά δεν μπορούμε να ζήσουμε μαζί».

«Ο κ. Ερντογάν μας κατηγορεί για τις κινητοποιήσεις που κάνουμε, όμως εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε», τόνισε ο κ. Ελτζιλ. «Η κυριότερη απαίτησή μας είναι, η λύση του προβλήματος. Οι δύο ηγέτες διαβουλεύονται αλλά δεν υπάρχει πρόοδος. Οι δύο κοινότητες πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί».

Επί τάπητος το θέμα στην  Άγκυρα
Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα συζήτηση για το πώς βλέπουν τα τουρκοκυπριακά κόμματα τις εξελίξεις στα κατεχόμενα μετά και τις κινητοποιήσεις των τουρκοκύπριων εναντίον των οικονομικών μέτρων της ψευδοκυβέρνησης.



Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο ψευδοπρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς και ο ηγέτης του κόμματος Ελευθερίας και Μεταρρυθμίσεων Τουργκάι Αβτζί.

www.sigmalive.com/news/politics/353114

Δεν υπάρχουν σχόλια: