Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Το Spiegel υιοθετεί την τουρκική προπαγάνδα για τους πρόσφυγες στον Έβρο!

 

Το δημοσίευμα του Spiegel που βλέπει το φως σε μια κρίσιμη περίοδο στα ελληνοτουρκικά, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι πραγματοποιεί παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα με την Τουρκία. Λέει ακόμα ότι έχει στην κατοχή του 11 βίντεο τα οποία ελέγχθηκαν από ειδικούς και δείχνουν για πρώτη φορά παράνομες επαναπροωθήσεις από την πλευρά της Ελλάδας στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναπαράγεται μαζικά από τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία μιλούν για σκάνδαλο και κατηγορούν την Ελλάδα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Με άλλα λόγια βούτυρο στο ψωμί τους!
 
Αναφέρει επίσης ότι έξι πρώην και νυν αστυνομικοί και στρατιωτικοί – χωρίς να ξεκαθαρίζει ποια είναι η εθνικότητά τους – υποστηρίζουν ότι παράνομες επαναπροωθήσεις στον Έβρο από την Ελλάδα γίνονται συστηματικά.

Τα βίντεο αυτά, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, προήλθαν από κάμερα παρακολούθησης που είναι στην τουρκική πλευρά του Έβρου και δείχνει άνδρες με full face με στολές παραλλαγής αλλά χωρίς διακριτικά ή εθνόσημα.

Μεταφέρουν ομάδες ανθρώπων από την ελληνική πλευρά στην τουρκική με μικρό φουσκωτό.

Ωστόσο, στις εικόνες αυτές δεν μπορεί κανείς να δει πως οι μασκοφόροι περνούν το μέσο του ποταμού, που είναι και το σύνορο ανάμεσα στις δυο χώρες.

Οι άνθρωποι που ακούγονται στο βίντεο μιλούν διαφορετικές γλώσσες ανάμεσά τους και παστούν διάλεκτος του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Οι συντάκτες του άρθρου εκτιμούν ότι μάλλον πρόκειται για μετανάστες που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.

Στα βίντεο περιλαμβάνεται και υλικό από κάμερα κινητού τηλεφώνου μάλλον από Τούρκο συνοριακό φρουρό.

Ο άνδρας τρέχει στις ακτές του Έβρου γύρω του υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι και οι συντάκτες πάλι εικάζουν ότι μάλλον πρόκειται για μετανάστες που μόλις έχουν αποβιβαστεί.

Στην απέναντι όχθη φαίνονται μασκοφόροι οι οποίοι βγάζουν μια φουσκωτή βάρκα από το νερό.

Ο συνοριοφύλακας φωνάζει «όχι απέλαση». Μιλάει επίσης στα τουρκικά για ελληνικές δυνάμεις και λέει ότι είναι κοντά στην συνοριακή πόλη Σερέμ της Ανδριανούπολης.

Το Spiegel έστειλε τα βίντεο στο Forensic Architecture collective του Πανεπιστημίου του Goldsmith στο Λονδίνο για ανάλυση.

Σύμφωνα με τα metadata των αρχείων όλα τραβήχτηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου του 2019 και εξηγούν ότι παρά το γεγονός ότι πάνω τους γράφουν 2018, αυτό είναι λάθος και μόνο η ημέρα και ο μήνας είναι σωστά!

 
Με τα πολλά, το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι όλα τα βίντεο τραβήχτηκαν την ίδια ημέρα όπως προκύπτει από την ανάλυση των ειδικών και από το ίδιο σημείο.

Ωστόσο, δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τους μασκοφόρους αλλά έχουν ενδείξεις ότι είναι Έλληνες ή δρουν για λογαριασμό των ελληνικών αρχών!
Πως;
Από ένα λευκό φορτηγάκι το οποίο ξέρουν – άγνωστο πως – ότι το χρησιμοποιούν οι Έλληνες συνοριοφύλακες.

Για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τους ισχυρισμούς τους οι συντάκτες του άρθρου του Spiegel αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά του Έβρου είναι στρατιωτικοποιημένη περιοχή στην οποία επιτρέπεται η είσοδος σε ελάχιστους.

Και αν τα βίντεο είναι σκηνοθετημένα για να απαξιωθεί η ελληνική πλευρά και να κατηγορηθεί αυτό θα ήταν ένα πραγματικό επίτευγμα, λένε χαρακτηριστικά.

Κι αυτό, σύμφωνα πάντα με το γερμανικό περιοδικό γιατί είναι απίθανο να κάνεις μια τέτοια πολύωρη επιχείρηση σε μια αυστηρά επιτηρούμενη περιοχή και μάλιστα στο φως της ημέρας χωρίς να το πάρουν χαμπάρι οι ελληνικές αρχές.

Πηγαίνουν και ένα βήμα παραπέρα στο άρθρο. Καταλήγουν ότι οι άνδρες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά που οδηγούν λευκά φορτηγάκια και χρησιμοποιούν φουσκωτές βάρκες θα μπορούσαν όντως να είναι Έλληνες αστυνομικοί.

Το Spiegel μάλιστα, επικαλείται την μαρτυρία της Eva Cossé, που είναι εργαζόμενη στο Human Rights Watch και τον Μάϊο του 2018, που είχε επισκεφθεί αστυνομικά τμήματα στον Έβρο είχε δει κοντά τους παρκαρισμένα τέτοια λευκά φορτηγάκια…

Σύμφωνα επίσης με αστυνομικό την μαρτυρία του οποίου επικαλούνται, οι μασκοφόροι είναι μέλη περιπολιών που συλλαμβάνουν όσους επιχειρούν παράνομα να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο.

Το Spiegel ζήτησε σχόλιο από τον εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ για το περιστατικό ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι σε γνώση του κάτι τέτοιο. Λένε επίσης ότι αρνήθηκε να δει τα βίντεο.

Το άρθρο αφού εξηγεί γιατί είναι παράνομες οι επαναπροωθήσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αναφέρει ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένως κατηγορήσει την Ελλάδα ότι εμπλέκεται σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στον Έβρο και μάλιστα σημειώνει ότι και αυτό το θέμα έχει μεγαλώσει την ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Στην κατάληξη του άρθρου το οποίο φαίνεται να έχει καταδικάσει ήδη την Ελλάδα, αναφέρεται ότι η Ελλάδα θεωρεί τις κατηγορίες αυτές υποκριτικές την στιγμή που η Τουρκία μεταφέρει χιλιάδες πρόσφυγες στην Συρία με την βία.

Το περιοδικό επικαλούμενο έγγραφα από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών και σύμφωνα ΜΟΝΟ με την τουρκική πλευρά αναφέρει ότι από τον Οκτώβριο του 2018 περίπου 60.000 μετανάστες έχουν απελαθεί παράνομα από την Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο.

Το άρθρο κλείνει καλώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έχει ήδη δηλώσει σε άλλο γερμανικό μέσο ότι δεν έχει πληροφόρηση για παράνομες επαναπροωθήσεις από την χώρα μας και τέτοιες πρακτικές να επανεξετάσει την στάση του…

πηγή: DerSpiegel
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: