Ήδη η Αθήνα προβληματίζεται, και ιδιαίτερα το υπουργείο Άμυνας, για τις εξελίξεις από τις κινήσεις των Τούρκων, με τις πλάτες των Αλβανών, στο Ιόνιο και μάλιστα μετά τη δέσμευση μιας ευρύτατης σε έκταση περιοχής, από την Κεφαλονιά μέχρι την Κρήτη, για ευρείας κλίμακας τουρκική αεροναυτική άσκηση με χρήση πραγματικών πυρών, στην οποία μετέχουν τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία της Τουρκίας.
Η χρονική σύμπτωση της παρουσίας των τουρκικών σκαφών στη συγκεκριμένη περιοχή ενδέχεται να υποκρύπτει, σύμφωνα με στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, σχεδιασμό της Άγκυρας για πραγματοποίηση μίνι άσκησης ανθυποβρυχιακού πολέμου, επεκτείνοντας έτσι και δυτικά της Ελλάδας τα μέτωπα που έχει ήδη ενισχύσει στο Αιγαίο με τις περιβόητες βόλτες τουρκικών πολεμικών μέχρι το Σούνιο και την Τζια.
Πάντως για την Αθήνα ο προβληματισμός δεν σταματά εδώ και στην στρατιωτική άσκηση. Ήδη η ελληνική πλευρά προβληματίζεται και για την προοπτική παραχώρησης από την Τουρκία στην Αλβανία 30 μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Οι στρατιωτικές συμφωνίες Τουρκίας - Αλβανίας είναι πολλές και σημαντικές.
Η Άγκυρα έχει αναλάβει, μεταξύ των άλλων:
• Την εκπαίδευση των αλβανικών Ειδικών Δυνάμεων, η οποία προβλέπει την εκπαίδευση ενός τάγματος των αλβανικών δυνάμεων από Τούρκους στα Τίρανα. Επίσης, αναδιοργάνωση της ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων, με παροχή τεχνικής υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας από την Τουρκία. Ένα τάγμα Ειδικών Δυνάμεων εκπαιδεύτηκε για αποστολές στο εξωτερικό.
• Την εκπαίδευση της Προεδρικής Φρουράς.
• Ανακατασκευή ναυτικών βάσεων σε Δυρράχιο και Αυλώνα.
• Εκσυγχρονισμό εργοστασίου όπλων.
• Αναβάθμιση Ακαδημίας Αεροπορίας.
• Ανακατασκευή υγειονομικών κέντρων.
• Εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας στους σπουδαστές του Στρατιωτικού Πανεπιστημίου Τιράνων.
Είναι σαφές ότι η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών έχει προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και το μόνο που απομένει εκτός του ελέγχου της Άγκυρας είναι ο εναέριος χώρος της Αλβανίας. Και γι' αυτό όμως φαίνεται ότι υπάρχουν συζητήσεις.
Με απόφαση του ΝΑΤΟ, ο εναέριος χώρος της Αλβανίας ελέγχεται από το αεροπορικό υποστρατηγείο της Λάρισας. Έπειτα από συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας και Αλβανίας, ο εναέριος χώρος της τελευταίας σε θέματα αεράμυνας και εναέριας αστυνόμευσης ελέγχεται το πρώτο 15ήμερο κάθε μήνα από την Ελλάδα και το δεύτερο 15ήμερο από την Ιταλία.
Η ανάγκη αυτή έχει προκύψει γιατί πολύ απλά η Αλβανία δεν διαθέτει ουσιαστικά αεροπορία. Σύντομα όμως θα διαθέτει πιλότους οι οποίοι θα μπορούν να πετάνε F-16! Αλβανοί αεροπόροι εκπαιδεύονται στην Τουρκία στα διθέσια εκπαιδευτικά
F-16.
Τίρανα και Άγκυρα βρίσκονται εδώ και πέντε χρόνια σε συζητήσεις για την παραχώρηση από την Τουρκία 30 μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-16 block 30.
Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου