Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Μόνον ψευδαισθήσεις



Η Τουρκία απέτυχε στον ρόλο της διαμεσολαβήτριας χώρας μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας. Υπέγραψε αρχικά τα πρωτόκολλα συνεργασίας με την Αρμενία, δημιουργία μιας ψεύτικης εικόνας, προκειμένου να κρατήσει τις δεσμεύσεις της έναντι του Ομπάμα.

Ομως οι σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν ψυχράνθηκαν. Στη συνέχεια, η Άγκυρα συνειδητοποίησε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι ο βασικός προμηθευτής ενέργειας τηs Τουρκίας κι έτσι τα αρμενικά πρωτόκολλα πετάχτηκαν στα σκουπίδια.

Η κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη α­πό τους Αζέρους και οι τούρκο-αρμενικές σχέσεις κατέρρευσαν. Η Άγκυρα ανέλαβε να μεσολαβήσει για  τις ΗΠΑ.

Όμως ενώ τη χώριζαν μόλις μερικά βήματα για να πείσει τους μουλάδες, η επιβολή κυρώσεων εκ μέρους του ΟHE οδήγησαν τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ στην άκρη του γκρεμού. Ακολούθησε το γνωστό επεισόδιο με το τουρκικό πλοίο στα ανοιχτά της Γάζας και η αντιπαράθεση με το Ισραήλ. Την τελευταία στιγμή, το Ισραήλ φρόντισε να συνδέσει την Τουρκία με τη Χαμάς, αμαυρώνοντας έτσι την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν στη Δύση.

Εφημερίδα  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΕΛ 13

Δεν υπάρχουν σχόλια: