Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Όχι κύριοι δεν φταίει ότι μπήκαμε στην ΟΝΕ με ακριβή Δραχμή!


Το τι ‘κουφά’ έχουμε ακούσει το τελευταίο καιρό γύρο από την οικονομία δεν λέγεται. Και μάλιστα από βαρύγδουπους(;) οικονομολόγους(;). Ιδιαίτερα ως προς τους λόγους για τις οποίους η χώρα μας έπεσε έξω μη μπορώντας να ακολουθήσει την δημοσιοοικονομική πειθαρχία που απαιτεί η Ευρωζώνη.
Μάθαμε λοιπόν στις περιβόητες αναλύσεις ότι μπήκαμε στην ΟΝΕ πριν 10 χρόνια (συγκεκριμένα 1η/Ιανουαρίου/2001) με ‘ακριβή’ δραχμή και ότι αυτό μας το λάθος το πληρώνουμε σήμερα αφού όπως λένε εκ προοιμίου δεν μπορούσαμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί.
Μα τι λέτε κύριοι!
Δηλαδή αν το 2001 δεν είχαμε μπει στο Ευρώ με ισοτιμία 340.75 δραχμές αλλά με ισοτιμία 430 δραχμές ή ακόμα και με ισοτιμία 500 δραχμές τότε δεν θα κινδυνεύαμε τώρα; Θα ήμασταν τώρα περισσότερο ανταγωνιστικοί; Τα ελλείμματά μας και το χρέος μας δεν θα ήταν δυσθεώρατα;
Όχι κύριοι.
Θα ήμασταν στο ίδιο ακριβώς τέλμα.
Γιατί ο λόγος της καταστροφής μας δεν είναι η αρχική ισοτιμία αλλά το γεγονός ότι από το 2001 και μέχρι σήμερα διορίσαμε άλλες 500,000 δημοσίους υπαλλήλους, η γραφειοκρατία, οι σπατάλες, οι ρεμούλες και η διαφθορά σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ (φυσικά παγκοσμίων) και σταμάτησε κάθε παραγωγική επένδυση.
Και με ισοτιμία 1000 δραχμές στο ευρώ να είχαμε μπει στην ΟΝΕ το 2001,σημερα θα ήμασταν στο ίδιο τραγικό σημείο. Θα είχαμε ροκανίσει οποιοδήποτε ανταγωνιστικό περιθώριο μας είχε δώσει η τότε η ισοτιμία. 
Όπως επίσης εάν είχαμε κάνει από το 2001 ως κυβέρνηση και ως κοινωνία τα αυτονόητα που κάνει οποιοσδήποτε θέλει να πετύχει, τότε ακόμα και με ισοτιμία 280 δραχμές στο ευρώ να είχαμε μπει, η χώρα μας σήμερα δεν θα παρουσίαζε κανένα πρόβλημα.
Μάλιστα κύριοι κανένα πρόβλημα.
Έχοντας τη πρώτη ναυτιλία στο κόσμο, ανταγωνιστικό και πρώτης τάξης τουρισμό, φιλικό περιβάλλον για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, το μισό δημόσιο τομέα(και συνάμα λειτουργικό) και 5 εκατομμύρια ομογενείς μας που θα έστελναν στη πατρίδα άλλος λίγο - άλλος πολύ κάποιο τμήμα των εισοδημάτων τους που παρήγαγαν σε άλλες χώρες, η Ελλάδα θα ήταν αυτή που θα φώναζε στις άλλες χώρες ότι καταστρέφουν την Ευρώπη.  
Το μόνο που μένει πλέον να ακούσουμε είναι ότι αν δεν είχαμε μπει στην ΟΝΕ σήμερα θα ήμασταν καλύτερα!
Πέτρος Δίπλας

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: