Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Σκληραίνει τη στάση της η Τουρκία έναντι του Ισραήλ


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκεται στο Τορόντο για τη σύσκεψη της G20, απαίτησε από το Ισραήλ να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για την επιχείρησή που διεξήγαγε εναντίον του στολίσκου για τη Γάζα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ Τούρκοι και ένας Τουρκο-Αμερικανός.
Ο Ερντογάν επανέλαβε στους δημοσιογράφους τις τρεις απαιτήσεις της Άγκυρας: συγγνώμη, σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα επιτύχει αποζημιώσεις για τις ζημίες, μεταξύ αυτών και στα κατασχεθέντα πλοία υπό τουρκική σημαία και τέλος την πλήρη άρση του εμπάργκο κατά των Παλαιστινιακών Εδαφών.
Ο ίδιος, που είχε συνάντηση για πάνω από μία ώρας με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στα περιθώρια της Συνόδου της G20, επέμεινε ιδιαίτερα στην άρση του εμπάργκο, επικαλούμενος τις αναφορές του ΟΗΕ για την σπάνιων τροφίμων, φαρμάκων και κατασκευαστικών υλικών στη Γάζα. «Οι άνθρωποι εκεί υποφέρουν», τόνισε.
Ο Ερντογάν υπενθύμισε επίσης πως η ισραηλινή επιχείρηση εκδιπλώθηκε στα διεθνή ύδατα: «ουδείς μπορεί να μιλήσει για επίθεση κατά του Ισραήλ. Εάν ένα και μόνο όπλο βρισκόταν στα πλοία, αυτό θα ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για το Ισραήλ. Όμως όπλα δεν υπήρχαν», τόνισε.
Από σήμερα η Τουρκία προχώρησε σε έμπρακτες κινήσεις που δείχνουν τη δυσαρέσκεια της, καθώς έκλεισε τον εναέριο χώρο της για το Ισραήλ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: