Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ FIR ΑΘΗΝΩΝ Επιφυλακή για τις τουρκικές ασκήσεις



Ρεπορτάζ:  ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ  leonidasblaveris@apogevmatini.gr

Με δύο αεροναυτικές ασκήσεις, από τις οποίες α μία έρευνας και διασώσεως εντός των ορίων του ελληνικού F1R Αθηνών, που πραγματοποιήθηκαν χθες. συνεχίζουν οι Τούρκοι το μπαράζ των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων, που διεξάγονται συνεχώς τον τελευταίο καιρό, και μάλιστα εν μέσω θερινών διακοπών, σε σημείο που να αναρωτιούνται όλοι αν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν μέχρι πρόσφατα ανεκπαίδευτες και τώρα θέλουν να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση των Τούρκων, «δέσμευσαν» για εκπαιδευτικούς σκοπούς δύο θαλάσσιες περιοχές, μία στα δυτικά της Κρήτης και μία άλλη στα ανατολικά της. Στην πρώτη από αυτές, στα δυτικά. στα διεθνή ύδατα εντός του F1R Αθηνών και κοντά στα σύνορα με το FIR Μάλτας, πραγματοποιήθηκε, από τις 08.00 έως τις 13.30 χθες, αεροναυτική άσκηση από την τουρκική Μοίρα Ανοικτής Θαλάσσης, καθ' ον χρόνο αυτή κατέρχεται από την Αλβανία με προορισμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.


Ως γνωστόν, η Μοίρα αυτή αποτελείται από τέσσερις φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο του στόλου και μαζί με ένα τούρκικο υποβρύχιο, που ελλιμενιζόταν στον Τάραντα, είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν ανθυποβρυχιακή άσκηση στα διεθνή ύδατα δυτικά της Κεφαλονιάς, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Για το σκοπό της προαναφερθείσας ασκήσεως χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε η είσοδος μίας οκτάδας τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών εντός του FIR Αθηνών, νοτίως της Κρήτης, προκειμένου να συμμετάσχουν και αυτά στα αεροπορικά σενάρια της ασκήσεως.

Στη δεύτερη άσκηση, στα 65 περίπου ναυτικά μίλια (100 χιλιόμετρα) ανατολικά της Κρήτης, στα διεθνή ύδατα, αλλά εντός του FIR Αθηνών, οι Τούρκοι είχαν δεσμεύσει την περιοχή αυτή από τις 10.00 έως τις 13.30 χθες. προκειμένου να πραγματοποιήσουν άσκηση έρευνας και διασώσεως (SAR). Τυπικά, βέβαια, και προκειμένου περί ασκήσεως, έχουν κάθε δικαίωμα να τη σχεδιάσουν και να την υλοποιήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές δυνάμεις παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή την άσκηση αυτή, μήπως στην εξέλιξή της δοθεί -«συμπτωματικώς», βεβαίως- κάποιο πραγματικό περιστατικό ναυαγίου με πλοιάριο λαθρομεταναστών, και η Τουρκία προσπαθήσει αυθαίρετα να αναλάβει τη διεύθυνση της επιχειρήσεως, αν και, σύμφωνα με τους ισχύοντες διεθνώς κανονισμούς και το Διεθνές Δίκαιο, η Ελλάδα είναι η αποκλειστικά αρμόδια χώρα για τη διεύθυνση επιχειρήσεων SAR για συμβάν που πραγματοποιείται εντός του FIR Αθηνών.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές δεν είχε δημιουργηθεί κάποιο απρόοπτο από τουρκικής πλευράς.

Πάντως και στις δύο περιπτώσεις των ασκήσεων, οι ελληνικές Ε.Δ. βρίσκονταν σε εγρήγορση, παρακολουθώντας τες εκ του σύνεγγυς και προβαίνοντας αμέσως, όπως παγίως γίνεται, σε απογειώσεις των αεροσκαφών ετοιμότητας της ελληνικής αεράμυνας για αναγνώριση, αναχαίτιση και ό, τι άλλο (τυχόν) προκύψει από την έκνομη τουρκική αεροπορική δραστηριότητα.

Εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΕΛ 9

Δεν υπάρχουν σχόλια: