Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Το Ισραήλ εξασκήθηκε με τους ελληνικούς S-300


Ενώ τα δυτικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται τις τελευταίες εβδομάδες με το θέμα της απώλειας του Ισραήλ του μόνου μουσουλμανικού του συμμάχου στη Μέση Ανατολή, η Ιερουσαλήμ ήταν απασχολημένη με την απόκτηση ενός νέου στρατηγικού εταίρου - η Ελλάδα, ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ με πολλά συμφέροντα στην Μέση Ανατολή , είναι πρόθυμη να συνεχίσει εκεί που σταμάτησε η Τουρκία και να επενδύσει σε ισχυρότερους στρατιωτικούς δεσμούς και σε μια στενή συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών.


Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το DEBKA από την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ, αυτή η εξέλιξη δεν είχε τόσο προγραμματιστεί στην Ιερουσαλήμ, καθώς ξεκίνησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μπορεί να υπερηφανεύεται για τις πολλές εβραϊκές και ισραηλινές επαφές του με φίλους και επιχειρηματίες, ορισμένοι από τους οποίους κατέχουν υψηλές πολιτικές θέσεις στο Ισραήλ. Είδε μια ευκαιρία για την Αθήνα να ενταχθεί στο κενό της θέσης που άφησε η Άγκυρα και να μετατρέψει τους παρόντες διπλωματικούς, οικονομικούς, στρατιωτικούς και μυστικούς δεσμούς σε μια ακμάζουσα στρατηγική συμμαχία, επωφελής για τις δύο πλευρές, όπως ήταν στο παρελθόν οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο κ. Παπανδρέου αναμένει ότι η συμμαχία αυτή θα απαλλάξει την Ελλάδα από τη δεινή οικονομική κατάσταση, εκτός από την επιτάχυνση της αναβάθμισης των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδος, βοηθώντας την να μετατραπεί στο χριστιανικό στήριγμα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στη Νότια Ευρώπη - στη θέση του μουσουλμανικού τουρκικού στρατού.

Το παραπάνω δεν είναι το αποτέλεσμα της ρήξης του Ισραήλ με την Τουρκία ή της σύγκρουσης στο τουρκικό Mavi Marmara στις 31 Μαΐου μεταξύ ισραηλινών κομάντος και φιλοπαλαιστινιακών τούρκων ακτιβιστών. Η προσέγγγιση μεταξύ της Ελλάδος και του Ισραήλ εξελίσσεται εδώ και αρκετό καιρό. Το 2008 επετράπη σε 100 ισραηλινά F-15 και F-16 να διέλθουν από τον ελληνικό εναέριο χώρο της Μεσογείου για την άσκηση μεγάλων πτήσεων και δραστηριοτήτων ανεφοδιασμού με καύσιμα εν πτήσει.

Η απόσταση μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας, με απιστροφή, είναι 1.900 χιλιόμετρα, πανομοιότυπη με την απόσταση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Η ελληνική πλευρά άλλαξε πολιτική, παρέχοντας στα πληρώματα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας τα προηγμένα αντιεροπορικά S-300 PMU1 για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τους επετράπη να ασκήσουν αποστολές βομβαρδισμούς κατά της εν λόγω πυροβολαρχίες, για την περίπτωση που η Μόσχα αποφάσιζε να πουλήσει το σύστημα στο Ιράν και τη Συρία.

Η σοβαρή οικονομική κρίση εκδηλώθηκε στην Ελλάδα φέτος, ενισχύοντας τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ της Αθήνας και της Ιερουσαλήμ. Ενώ οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρασαν πολλούς μήνες συζητώντας εάν πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα ή και όχι, ο κ. Παπανδρέου στράφηκε στους εβραϊκούς οικονομικούς τιτάνες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να βοηθήσουν να διατηρήσουν την ελληνική οικονομία να μην καταρρεύσει.

Η νέα στρατηγική συμμαχία έχει συνεπάγει άμεσα οφέλη για το Ισραήλ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποφάσισε να αποκλείσει πολλά βασικά λιμάνια της Μεσογείου εκτός των ορίων της προετοιμασίας μιας σειράς πλοίων για την αντιπαράθεση με το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ στο θέμα του αποκλεισμού της Γάζας. Έκανε προσωπική έκκληση στις πολιτικές ηγεσίες του Λιβάνου, της Κύπρου και της Μάλτας για το θέμα του ελλιμενισμού και του ανεφοδιασμού των σκαφών, πριν την αναχώρηση για την Γάζα.

Παράλληλα εργάστηκε στο παρασκήνιο στις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες της ΕΕ, όπως και με τον ειδικό απεσταλμένο πρώην Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, όπως και με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου, για το άνοιγμα των σημείων διέλευσης στη Γάζα για προϊόντα προς τους αμάχους, διατηρώντας παράλληλα το ναυτικό αποκλεισμό στη θέση του. Η επιρροή του κ.Παπανδρέου υπήρξε καθοριστική για την απόκτηση της σιωπηρής αποδοχή της ΕΕ για τη συμφωνία.

Συνέβαλε επίσης σημαντικά στο να πείσει την ηγεσία του Λιβάνου, μέσω των δεσμών του με τους επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας και των εκτεταμένων επενδύσεων τους στην ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως και ζήτησε εμπιστευτικά από την ηγεσία της Κύπρου και της Μάλτας, να κλείσουν τα λιμάνια τους για τα σκάφη με προορισμό την Λωρίδα της Γάζας.

Οι τούρκοι στρατηγοί έχουν θορυβηθεί από τους εκκολαπτόμενους στρατηγικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και στην Αθήνα, προειδοποιώντας τον Πρωθυπουργό τους, ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα ωφεληθούν από την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων, και σύντομα θα ξεπεράσουν την Τουρκία στο τεχνολογικό επίπεδο.

Ο Ερντογάν έχει επίσης ειδοποιηθεί ότι μια ισραηλινο-ελληνική συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών θα μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσματα για τα τουρκικά συμφέροντα και τα σχέδια στη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή του Καυκάσου.

Αυτές οι προειδοποιήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να ανασταλούν ορισμένες από τις προφανείς κινήσεις του Ερντογάν κατά του Ισραήλ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παραιτηθεί από τις πολιτική του σε σχέση με το Ισραήλ. Προς το παρόν, ψάχνει για έναν τρόπο να ξεφύγει από την εξελισσόμενη ελληνο-ισραηλινή συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: