Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Να για ποιούς η «κρίση» γίνεται ευκαιρία. Το Κατάρ αγοράζει «Εθνική» σε τιμή ευκαιρίας!

 
Σε τιμή ευκαιρίας σχεδιάζει να αγοράσει μετοχές της Εθνικής η κρατική εταιρεία επενδύσεων του Κατάρ από fund που εκπροσωπεί η Morgan Stanley, όπως προκύπτει από χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, καθώς οι συζητήσεις αφορούν πακέτο μετοχών 5-7%, με συνολικό τίμημα περίπου 250 εκατ. ευρώ.
Με το χθεσινό, απογοητευτικό κλείσιμο της μετοχής της ΕΤΕ κάτω από τα 9 ευρώ (στα 8,80 με πτώση 2,87%), η χρηματιστηριακή αξία του 5% των μετοχών της τράπεζας είναι περίπου 267 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία του 7% φθάνει τα 374 εκατ. ευρώ. Αν το Qatar Investment Authority αγοράσει το 5-7% με 250 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα των F.T., η έκπτωση ακόμη και έναντι της εξαιρετικά χαμηλής σημερινής αποτίμησης θα είναι μεταξύ 6% και 33%!

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, το ενδιαφέρον των Αράβων της Q.I.A., τοποθετεί ακόμη χαμηλότερα τον πήχη των αποτιμήσεων των ελληνικών τραπεζών, καταδεικνύοντας ότι κάθε συζήτηση απόκτησης στρατηγικής συμμετοχής από ξένους επενδυτές σε ελληνικές τράπεζες αυτή την περίοδο αντί να συμβάλλει στην ενίσχυση των κεφαλαιοποιήσεων στο ΧΑ τις συμπιέζει ακόμη περισσότερο.

Αρκεί να αναφερθεί, ότι ακριβώς πριν από δύο χρόνια, όταν η Q.I.A. απέκτησε το 4% της Alpha Bank, αγοράζοντας ίδιες μετοχές που κρατούσε η τράπεζα, είχε δαπανήσει 296 εκατ. ευρώ. Σήμερα, με ένα πολύ χαμηλότερο ποσό, οι Άραβες συζητούν να αποκτήσουν το 5-7% της κατά πολύ μεγαλύτερης Εθνικής Τράπεζας.

Σημειώνεται, ότι κατά πάγια πολιτική της, η Q.I.A. περιορίζεται σε ρόλο στρατηγικού μετόχου μειοψηφίας με ποσοστό μέχρι 10% σε τέτοιου είδους τοποθετήσεις, διατηρώντας παθητικό ρόλο σε σχέση με το μάνατζμεντ των τραπεζών στις οποίες αποκτά συμμετοχές. Έτσι, ακόμη και αν εξαντλήσει τα επενδυτικά της όρια, η κρατική εταιρεία επενδύσεων του Κατάρ θα αποκτήσει συμμετοχή στην Εθνική χαμηλότερη από αυτή που έχουν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δεν αναμένεται να επιδιώξει την άσκηση επιρροής στη διοίκηση.

Η διοίκηση της Εθνικής έχει ξεκαθαρίσει με πρόσφατη ανακοίνωση, ότι δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κρίνοντας προφανώς ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στις πιέσεις της συγκυρίας χωρίς άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση. Πάντως, όπως τονίζουν και οι F.T. στο δημοσίευμά τους, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Απ. Ταμβακάκης, διερεύνησε το επενδυτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης του Κατάρ, σε πρόσφατο ταξίδι του στον Περσικό Κόλπο.

Πάντως, για την αγορά των μετοχών οι συζητήσεις γίνονται με την Morgan Stanley, καθώς το Δημόσιο έχει πουλήσει όλες τις μετοχές της ΕΤΕ που κατείχε, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να διαθέσουν μετοχές σε τόσο χαμηλή τιμή, χωρίς να κατηγορηθούν οι διοικήσεις τους για ξεπούλημα. Η αμερικανική τράπεζα εκπροσωπεί ξένα fund που επιδιώκουν σήμερα να απεγκλωβιστούν από την ελληνική αγορά, έστω και με πώληση των μετοχών τους σε πολύ χαμηλές τιμές.

Μέχρι στιγμής, εκτός από τις επενδύσεις από το Κατάρ στην Alpha και τη σχεδιαζόμενη είσοδο της Q.I.A. στην Εθνική, συμμετοχές στον τραπεζικό κλάδο στη χώρα μας διατηρούν άλλα δύο επενδυτικά fund από τον Περσικό: το fund του Άμπου Ντάμπι έχει μικρή συμμετοχή στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ το κρατίδιο του Ντουμπάι διατηρεί συμμετοχή στην Marfin Popular Bank. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: