Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ


Με ζουρνάδες και παραδοσιακά εδέσματα υποδέχτηκαν το πρωί οι κάτοικοι του Κρυονερίου του δήμου Σοχού της επαρχίας Λαγκαδά, τους τριανταπέντε τούρκους πολίτες, σημερινούς κάτοικους του τουρκικού χωριού Οζλούς, που επισκέπτονται το ελληνικό χωριό στο οποίο κατοικούσαν πρόγονοι τους μέχρι και το 1924, ως την ανταλλαγή πληθυσμών. Οι απόγονοι των τουρκικών οικογενειών, με συγκίνηση, περιηγήθηκαν στο χωριό, συνοδευόμενοι από τους σημερινούς έλληνες δημότες του και θυμήθηκαν διηγήσεις, ιστορίες, παππούδων και προπαππούδων τους για τον τόπο, τη ζωή, τις μνήμες που πήραν μαζί τους φεύγοντας για την Τουρκία.

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο δήμαρχος Μουσταφά Μποσμπέι του δήμου Νιλουφέρ, ενός εκ των τεσσάρων δήμων της Προύσας, στον οποίο ανήκει το χωριό Οζλούς. Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο δήμαρχος Σοχού Θεοφάνης Παπάς και ο αντιδήμαρχος Σοχού και πρόεδρος του τοπικού λαογραφικού συλλόγου Αλέκος Χουβαρντάς. Παρών στο γλέντι, μεταξύ άλλων, ήταν και ένας έλληνας επιχειρηματίας, δημότης του Κρυονερίου, που εδώ και αρκετά χρόνια διατηρεί εργοστάσιο στη Σμύρνη. Το Κρυονέρι μέχρι και το 1928 διατηρούσε την τουρκική ονομασία Γκιρμίτς και οι τουρκικής καταγωγής κάτοικοι του, το εγκατέλειψαν μετά την ανταλλαγή πληθυσμών και εγκαταστάθηκαν στην άλλη άκρη του Αιγαίου, στη μικρασιατική ακτή, στο χωριό Οσλούς. Οι σημερινοί κάτοικοι του Κρυονερίου Σοχού αντίστοιχα, είναι απόγονοι των προσφύγων του χωριού Ιντζέκιοι της Ανατολικής Θράκης και του χωριού Τσαρίκ - Τσιχαράν του Ευξείνου Πόντου.

«Αναβιώνουμε παράλληλα και τις μνήμες μιας ειρηνικής συμβίωσης, που διήρκεσε ένα περίπου χρόνο από το 1923 που ήρθαν οι πρόσφυγες παππούδες μας από την Ανατολική Θράκη στο Κρυονέρι, μέχρι και το 1924 που έφυγαν από το χωριό οι τουρκικές οικογένειες» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Σοχού Αλέκος Χουβαρντάς.

Οι τούρκοι πολίτες ξεναγήθηκαν στο χωριό από τους κατοίκους σε δρομάκια και δημόσιους χώρους, που είχαν ακούσει από διηγήσεις των παππούδων τους, στα παλιά μνήματα όπου υπάρχουν ακόμη μουσουλμανικοί τάφοι, στις δημόσιες κρήνες, στο χώρο του παλιού τζαμιού και στα ελάχιστα εγκαταλειμμένα και ερειπωμένα σπίτια, που παραμένουν μέχρι σήμερα ακατοίκητα, μετά από την αποχώρηση των προγόνων τους. Οι δημότες του Οσλούς έφεραν ως δώρα στο χωριό, τρεις εικόνες, των αγίων Γεωργίου και Αθανασίου και της αγίας Παρασκευής και τις παρέδωσαν για να εγκατασταθούν στα τρία εκκλησάκια του χωριού, τα οποία και επισκέφθηκαν μαζί με τους χριστιανούς κατοίκους. Στη συνέχεια ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι, στο οποίο συμμετείχαν και οι τούρκοι επισκέπτες, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα κεράσματα των ντόπιων με δικά τους παραδοσιακά εδέσματα, που είχαν φέρει μαζί τους από την Τουρκία.

Η πρώτη επίσκεψη τούρκων πολιτών από το Οσλούς πραγματοποιήθηκε στο Κρυονέρι, πριν από τρία χρόνια, με πρωτοβουλία των αρχών του Σοχού, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν και επισκέψεις ελληνικών αποστολών στο Οσλούς. Οι κάτοικοι των δύο δήμων συσφίγγουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερο τις σχέσεις τους και φιλοδοξούν η προσέγγιση αυτή να συνεχιστεί με ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα στο μέλλον.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: