Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010
Συνέντευξη Ζ. Κ. Τρισέ με αναφορές στην Ελλάδα…
Η χθεσινή γαλλική εφημερίδα Le Monde, του επικεφαλής της ΕΚΤ, J.C.Trichet, σχετικά με τη λειτουργία της ευρωπαικής νομισματικής ένωσης και την αξιοπιστία του ευρωπαικού νομίσματας, στην οποία γίνονται αναφορές στην ελληνική δημοσιονομική περίπτωση. Ο επικεφαλής της EKT αναφέρει ότι ‘το ευρώ είναι ένα νόμισμα πολύ αξιόπιστο, το οποίο υπερασπίζεται την αξία του και εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές’. ‘Από δημιουργίας του κοινού ευρωπαικού νομίσματος, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός είναι κατώτερος του 2%,’ προσθέτει ο J.C. Trichet, ‘καθώς ευθυγραμμίζεται με τις στοχεύσεις μας για σταθερότητα των τιμών’. ‘Το σημερινό πρόβλημα’ κατά τον επικεφαλής της ΕΚΤ, ‘είναι η έλλειψη οικονομικής σταθερότητας, η οποία οφείλεται σε κακές δημοσιονομικές πολιτικές ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, όπως είναι η Ελλάδα’. ‘Ευθύνη φέρουν’, υπογραμμίζει ο Trichet, ‘όχι μόνον μεμονωμένες χώρες αλλά συλλογικά ολόκληρη η Ευρώπη’. ‘Η κοινή επιτήτρηση, η οποία συνιστά το θεμέλιο λίθο του Συμφώνου Σταθερότητας, παραμελήθηκε απο όλους μας’ υποστηρίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ενώ επισημαίνει ότι ‘μεταξύ 2004 και 2005 ορισμένες ισχυρές ιδρυτικές χώρες άσκησαν κριτική στη βάση θεμελίωσης του Συμφώνου Σταθερότητας’. ‘Χώρες όπως η Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία έδωσαν κακό παράδειγμα’, ενώ ‘η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Γαλλίας κλήθηκαν να διασώσουν την ουσία του Συμφώνου Σταθερότητας, τη στιγμή που η εφαρμογή του εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα’.
Ο J.C. Trichet αναφορικά με τη νευρικότητα που επιδεικνύουν οι διεθνείς αγορές παρά τη δημιουργία ευρωπαικού μηχανισμού στήριξης, σημειώνει ότι ‘χρειάζεται να δοθεί χρόνος στις αγορές για να αντιληφθούν τις θετικές συνέπειες και τα αποτελέσματα που θα επιφέρει ο εν λόγω μηχανισμός’. Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ή εάν θα προκριθεί σχέδιο Β στην αντίθετη περίπτωση, ο Trichet εκτιμά ότι ‘η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρώσεις της γιατί δεν έχει εναλλακτική, καθώς η ΕΚΤ και το ΔΝΤ παρακολουθούν βήμα- βήμα την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας’. Ο ίδιος ‘αποκλείει την περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους’ και αναφέρει ενδεικτικά ότι ‘το μέσο ετήσιο έλλειμμα στην ευρωζώνη κυμαίνεται μεταξύ 6,5% και 7% επί του ΑΕΠ και συνεπώς είναι πολύ καλύτερο από αυτό των ΗΠΑ, Μ.Βρετανίας και Ιαπωνίας που ανέρχεται στο 10%’.
Τέλος, ο επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχεται ότι ‘είναι δύσκολο για ορισμένους διεθνείς επενδυτές να αντιληφθούν τους ευρωπαικούς μηχανισμούς λήψης αποφάσεων’ και προσθέτει ότι ‘η ευρωζώνη ώς νομισματική ένωση πρέπει να εγγυάται ενιαίες πολιτικές και στην περίπτωση των κρατικών προυπολογισμών των μελών της’. Ολοκληρώνοντας, διατείνεται ότι ‘η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόζει τις συνθήκες, να κάνει χρήση των θεσμικών οργάνων που διαθέτει, να βελτιστοποιήσει την ευρωπαική κοινοτική νομοθεσία και να λαμβάνει ποιοτικές αποφάσεις σε περιόδους όπου απαιτείται διαχείριση κρίσεων ούτως ώστε να ασκεί αποτελεσματική διακυβέρνηση’.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου