Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΚΟΝΤΡΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ «Κρυφός ακραίος ισλαμιστής» ΕΙΝΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ


«Kρυφό ακραίο ισλαμιστή» χαρακτήρισε τον Ταγίπ Ερντογάν σε άρθρο του ο Άλαν Χάου (Alan Howe), που δημοσιεύτηκε στη μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα της Αυστραλίας «Herald-Sun», με τίτλο «Με τέτοιους φίλους...» .
   Με τo άρθρο του, άσκησε έντονη κριτική στους εξτρεμιστές μουσουλμάνους, τη Χαμάς, το Ιράν και την πολιτική της Τουρκίας και ιδίως στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, τον οποίο θεωρεί «κρυφό ακραίο ισλαμιστή» . Επισημαίνει ότι η Τουρκία «ίσως δεν είναι πλέον φίλη μας» και ότι «παρά την κοινή εμπειρία της Καλλίπολης που ένωσε Αυστραλία και Τουρκία, σε λίγα χρόνια οι δύο χώρες μπορεί να είναι εχθροί» . «Χάσαμε από τους Τούρκους το 1915. Δεν αντέχουμε να κερδίσουν το 2010», σημειώνει ο συντάκτης.
   Στα σχόλια του αρθογράφου της «Herald-Sun» απάντησε, με άρθρο γνώμης, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Μελβούρνη Dr Aydin Nurhan, με τίτλο «Η φυλή και η θρησκεία δε μετρούν πολύ, καθώς η παγκόσμια οικογένεια αναζητά την ειρήνη» . Το άρθρο του αποτελεί απάντηση και στον τρόπο κάλυψης από τα ΜΜΕ της πρόσφατης επίθεσης του Ισραήλ κατά του στολίσκου προς τη Γάζα, αλλά ιδίως στο άρθρο του Alan Howe, στο οποίο καταδικάζεται η σημερινή τουρκική εξωτερική πολιτική.
   Στο άρθρο του, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας μιλά για τις κοινές αξίες που θα πρέπει να διέπουν τη σύγχρονη διπλωματία - με αναφορά και στην ελληνική φιλοσοφία - και κάνει έκκληση για ειρήνη. «Ζώντας σε μια παγκόσμια οικογένεια, δεν μπορεί να εφαρμόζει κανείς μυστική διπλωματία, να κρύβει την υποκρισία και να είναι άδικος, καθώς η νομιμοποίηση αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη και καθώς στη σύγχρονη εποχή δε διαθέτει κανείς το μονοπώλιο της ενημέρωσης».
   Επισημαίνει, επίσης, ότι «κανένα έθνος δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να επιβάλει τις αξίες του στην ανθρωπότητα και να επιχειρεί να μεταβάλλει τις κοινωνίες» . Επικαλείται την ισλαμική πολιτισμική καταγωγή του και μιλά για ισλαμικούς πολιτισμούς, όπως ο οθωμανικός, «των οποίων η φιλοσοφία προόδου ήταν η τέχνη της συμβίωσης σε αρμονία» . Ανάλογες αρχές βρίσκει στα λόγια του Κεμάλ Ατατούρκ αλλά και στη Βίβλο και στην ελληνική φιλοσοφία. Εκφράζει «ανησυχία για το γεγονός ότι κάποιοι προκαλούν μίσος μεταξύ εθνοτήτων και θρησκειών» και ζητά «την εκδήλωση περισσότερης συμπάθειας» . Απαντώντας στο άρθρο του Alan Howe, εκφράζει την αντίθεσή του στην άποψη ότι «η Γάζα έχει λύσσα» καθώς και στην άποψη ότι «η Τουρκία μπορεί να αναπτύσσει επίσης αυτή την αρρώστια» .
 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: