H νέα κύρια απειλή από την Ανατολή κατά της ασφάλειας του ελλαδικού χώρου σε τακτικό επίπεδο καλείται «Κάθετη αεροκίνητη ενέργεια μείζονος εχθρικού σχηματισμού» και πάνω στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής είναι «κτισμένη» η εφετινή διακλαδική άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ 2010 (04-08/10).
Όπως αναφέρουν πηγές από το ΓΕΕΘΑ «Η δυνητική απειλή μπορεί πλέον να μεταφέρει μεγάλες αεροκίνητες δυνάμεις σε κίνηση υπερκέρασης της αμυντικής γραμμής.
Πάντα είχαμε σχέδια για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κίνησης, αλλά πρέπει να τα «φρεσκάρουμε» λόγω του όγκου, αλλά και των δυνατοτήτων που θα έχουν σε δύο χρόνια από σήμερα, μεταφοράς βαρέως οπλισμού».
Πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση τέτοιας κατάστασης τα μηχανοκίνητα, αλλά και οι προετοιμασμένες θέσεις στα πιθανά πεδία εναέριας απόβασης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι θα δοθεί ρόλος αντιμετώπισης αεροαποβατικής κίνησης και στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και στις δυνάμεις των τεθωρακισμένων, πέρα από τους μηχανοκίνητους σχηματισμούς οι οποίοι μέχρι σήμερα επιφορτίζονταν με το καθήκον αυτό.
Αντίθετα με άλλες χρονιές η ανακατάληψη βραχονησίδας περνάει σε δεύτερο πλάνο καθώς έχει διαπιστωθεί ότι στα 15, περίπου χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τα Ίμια, αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει στον σχεδιασμό της «άλλης πλευράς».
Πάντως η Ζ’ΜΑΚ για άλλη μια φορά θα δείξει τις δυνατότητές της σε τέτοια αποστολή, έστω και αν αυτή την φορά επιλέχθηκε ένα σημείο που δεν «εμπνέει» σε ότι αφορά την προβολή ισχύος που πάντα πρέπει να εμπεριέχεται σε τέτοιου είδους ασκήσεις:
Η βραχονησίδα που επιλέχθηκε είναι ο Δοκός στην Ύδρα (!) η οποία είναι βέβαιο ότι δεν αντιμετωπίζει απειλή ή ας πούμε δεν αντιμετωπίζει άμεση απειλή.
Ή κάνουμε λάθος. Βέβαια άσκηση είναι και ο Αργοσαρωνικός είναι σύνηθες πεδίο ασκήσεων της Ζ’ΜΑΚ, αλλά αναφερόμαστε σε συμβολισμούς συνήθεις σε τέτοιες περιπτώσεις.
Οι τεθωρακισμένοι σχηματισμοί στο πλαίσιο της ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ θα εκτελέσουν «κλαδικές» ασκήσεις γνωστές με την επωνυμία ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΣ ΘΩΡΑΞ.
Στο μέτωπο της Θράκης, η 21η, 23η και 25ης Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες θα σηκώσουν το βάρος των ασκήσεων, όπως και η 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.
Το πυροβολικό θα έχει μία καλή ευκαιρία να δοκιμάσει την φιλοσοφία του δικτυοκεντρικού πολέμου με την χρήση των UAV Sperwer και στα νησιά τα σενάρια περιλαμβάνουν βολές αντιαρματικών όπλων (κυρίως Kornet-E) κατά αποβατικών δυνάμεων.
Ένα μεγάλο ερώτημα για τους Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ είναι η ετοιμότητα των πολιτικών υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις.
Είναι η πρώτη φορά μετά την μείωση των μισθών κατά 25% στο δημόσιο τομέα που θα κληθούν δημόσιοι υπάλληλοι να συμμετάσχουν σε μία τέτοια άσκηση με ειδικές απαιτήσεις και το ερώτημα είναι κατά πόσον θα είναι πρόθυμοι να ανταποκριθούν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΠαρμενίωνΟ Παρμενίων (περίπου 400 π.Χ. - 330 π.Χ.) ήταν στρατηγός της Μακεδονίας, ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Φιλίππου Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Συμμετείχε σε πολλές μάχες συμβάλλοντας στην εξάπλωση του Μακεδονικού Κράτους, και στην εκστρατεία του Αλέξανδρου για την κατάκτηση της Περσίας.
Υπό τον Φίλιππο:
Στο πλευρό του Φιλίππου και στο προσκήνιο της Ιστορίας εμφανίζεται για πρώτη φορά περίπου το 359 π.Χ..
Πριν από αυτό το έτος τίποτα δεν είναι γνωστό για τη ζωή του. Ήταν η εποχή που ο Φίλιππος σαν αντιβασιλέας και κηδεμόνας του ανηψιού του Αμύντα αγωνιζόταν να διασώσει ότι μπορούσε από τις επιδρομές των Ιλλυρίων,των Παιόνων και των Θρακών στην Μακεδονία καθώς και να θωρακιστεί από την αυξανόμενη διείσδυση στη Μακεδονία των Ελλήνων του Νότου (Αθήνα, Θήβα, κλπ) και των αποικιών τους (Όλυνθος και υπόλοιπη Χαλκιδική, Αμφίπολη, Μεθώνη, κλπ).
Ο Παρμενίων γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Φιλίππου και έγινε ο πιο σημαντικός στρατηγός του. Ο Φίλιππος συνήθιζε να λέει: Δεν καταλαβαίνω τους Αθηναίους. Αυτοί εκλέγουν δέκα στρατηγούς με κλήρωση. Εγώ έχω μόνο έναν, τον Παρμενίωνα.
Ο Παρμενίων νίκησε πολλές φορές τους αντιπάλους της Μακεδονίας στην Ευρώπη.Το 336 π.Χ. μετά το συνέδριο της Κορίνθου, ο Φίλιππος αποφάσισε να στείλει αυτόν και το στρατηγό Άτταλο στην Μικρά Ασία για να προετοιμάσουν το έδαφος για την Ελληνική εισβολή επικεφαλής 10.000 ανδρών.
Την ίδια χρονιά ο Φίλιππος δολοφονήθηκε και ο Αλέξανδρος ανέβηκε στο θρόνο.
Ο Άτταλος επειδή υποστήριξε τους ανταγωνιστές του Αλέξανδρου, κατ'εντολή του ιδίου δολοφονήθηκε και έτσι ο Παρμενίων έμεινε μόνος αρχηγός του στρατεύματος στην Μικρά Ασία.
Αρχικά είχε κάποιες επιτυχίες, αλλά μετά την αντεπίθεση του Περσικού στρατού υπό τον Ρόδιο Μέμνονα, αναγκάστηκε να περιοριστεί στην περιοχή του Ελλησπόντου για να διασφαλίσει ασφαλή δίοδο για το κυρίως στράτευμα που θα ακολουθούσε.
ΑΠΟ ΤΟ www.istoria.exnet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου