Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

αμυντικά θέματα



ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ!

Πήραν προκαταβολή 35 εκατ. ευρώ κι ακόμη

να παραδώσουν το Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου!

- Και ο Στρατός παραμένει... θεότυφλος


Τι γίνεται μ' εκείνο το άκρως απαραίτητο για τον Στρατό οπλικό Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου; Το έργο είχε ανατεθεί το 2001, επί υπουργίας Άκη, στην εταιρεία SONAK (AXON), η οποία πήρε αυθημερόν 34.515.605,09 ευρώ προκαταβολή! (σύμβαση 027Α/01).

Η προκαταβολή ήταν το 50% του συνολικού κόστους (!), κάτι που μπορεί να είναι νόμιμο, αλλά δεν ακούγεται και πολύ... ηθικό. Μάλλον οσμή σκανδάλου αποπνέει.


Σήμερα, κοντά δέκα χρόνια από τότε, το έργο όχι μόνο δεν έχει παραδοθεί, με την προηγούμενη ηγεσία Μεϊμαράκη - Βασιλάκου να μην έχει κινήσει τις προβλεπόμενες κυρώσεις από τη σύμβαση, ζητώντας την επιστροφή της προκαταβολής, τις ποινικές ρήτρες και την κατάπτωση της εγγυητικής, όπως υποχρεούται -και εδώ η ιστορία είναι το λιγότερο περίεργη...- αλλά η SONAK (την αντιπροσωπεία της οποίας στην Ελλάδα έχει ο κ. Λιακουνάκος) ζητάει και τα ρέστα... Και με την αδράνεια της τότε ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, φαίνεται πως θα τα πάρει, αφού προσέφυγε στα δικαστήρια και πέτυχε απόφαση με την οποία το ΥΕΘΑ καλείται να της καταβάλει και... αποζημίωση!
Ο χαμένος είναι ο Στρατός, που δεν έχει Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου, χωρίς κανένας από την πολιτική ηγεσία να ανησυχεί. Ανοιχτή βέβαια είναι η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας.
Και κανένας δεν φταίει, κύριε υπουργέ Άμυνας; Όλοι ανεύθυνοι; Εκείνοι που υπέγραψαν, αλλά κι εκείνοι που είχαν την ευθύνη της παρακολούθησης της υλοποίησης του έργου, για το οποίο δόθηκε και προκαταβολή 35 εκατ. ευρώ παρακαλώ, δεν πρέπει να δώσουν λογαριασμό;

***


Προνομιούχοι και παραγκωνισμένοι

ξ 150 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομίας, με διάφορα τρικ, εξαιρέθηκαν από τις περικοπές επιδομάτων και δώρων, με τροπολογία που πέρασε προ ημερών, στα μουλωχτά, από τη Βουλή.
ξ Η χώρα καταρρέει και στη Βουλή συνεχίζουν να κάνουν πάρτι διορισμών. Ρεσιτάλ από τον κ. Πετσάλνικο.
- Η σοδειά περιλαμβάνει πατέρα και γιο από την Καστοριά (ΦΕΚ 268/10) και άλλες δύο κυρίες, επίσης από την Καστοριά.
- Στις 2/8/10 διορίζονται δύο κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ (είπαμε, συντεχνία), μία του ΠΑΣΟΚ και τρεις στελέχη του ΛΑΟΣ.
- Υπάλληλος του Μαξίμου, συνεργάτιδα του πρωθυπουργικού «κολλητού» κ. Θέου, μετατάσσεται από τον ΟΓΑ (οργανική της θέση) στη Βουλή, σε «συνιστώμενη προσωποπαγή θέση».
ξ Γιατί τα σημειώνω αυτά; Για να τονίσω ότι ψαλιδίστηκε το πτητικό των χειριστών και το επίδομα των διπλωματών, «κόντυναν», δηλαδή, αξιωματικούς και διπλωμάτες, εν ονόματι της μεγάλης κοινής προσπάθειας σωτηρίας της χώρας! Χαρείτε τους!
Τι γίνεται εδώ; (το γελεκάκι που φορείς...)
s Το Ίδρυμα Νιάρχου αποφάσισε να δωρίσει στην Ελληνική Αστυνομία 200 αλεξίσφαιρα γιλέκα προστασίας προσωπικού.
s Ζήτησε λοιπόν, και καλά έκανε, να του δοθεί από την ΕΛΑΣ λίστα προμηθευτών, ώστε να προβεί το ίδιο στην αγορά, αφού ακούγονται τόσα για τις προμήθειες από κρατικές υπηρεσίες.
s Παράλληλα, το Ίδρυμα αποφάσισε να επιλέξει από τα προτεινόμενα στη λίστα, αυτά που θα ανταποκριθούν σε τεστ βαλλιστικής που θα γίνουν σε ειδικά εργαστήρια, ώστε να μην αγοραστούν... σουρωτήρια.
s Ως εδώ καλά. Κάποιος πονηρούλης, όμως, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κ.λπ., διέγραψε από την υποβληθείσα λίστα έναν από τους πλέον γνωστούς προμηθευτές που έχει ήδη εφοδιάσει με υλικό προστασίας την ΕΛΑΣ.
s Τι λέτε, κ. Παπουτσή, που παρουσιάζεστε ως πρωταγωνιστής της διαφάνειας; (Η πρόταση έγινε πριν αναλάβετε.)

η Καρφί (και τι καρφί...) Βενιζέλου κατά Boeing. Στην απάντησή του στην ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου γράφει: «Το βασικό αντικείμενο της πρότασης Boeing δεν αποτέλεσε η όποια αρωγή για τα Apache αλλά η εξασφάλιση μελλοντικών δραστηριοτήτων της εταιρείας (π.χ. αναβάθμιση των ελικοπτέρων...)».

Δηλαδή σε απλά λόγια προσφέρει κάποια βοήθεια ποντάροντας να πάρει δουλειές! Μπράβο Βαγγέλη. Καλό βόλεϊ θα 'παιζες στα νιάτα σου...

Συμφωνούν οι αρχηγοί;

Για τον νέο νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών, που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο Στράτευμα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ ποια άποψη έχουν;
Κατέθεσαν στον υπουργό Άμυνας τις θέσεις τους ή δεν ενημερώθηκε καν πριν τον ανακοινώσει;

***


130 χρόνια έκλεισε

η Φιλαρμονική του ΠΝ
Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους συνδρομητές της «Ναυτικής Επιθεώρησης», του τριμηνιαίου περιοδικού του Πολεμικού Ναυτικού που διανέμεται δωρεάν στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη. Για τα γενέθλια των 130 χρόνων της ιστορικής Φιλαρμονικής του ΠΝ μοιράστηκε μαζί με το περιοδικό ένα CD με τα γνωστά εμβατήρια και τους συριγμούς του Πολεμικού Ναυτικού. Μπράβο σ' αυτούς που είχαν την ιδέα.

***


ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΜΠΕΓΛΙΤΗ



# ΩΡΑΙΑ, ΘΑΥΜΑΣΙΑ, τα είπε προχθές στον Flash για τις αρπαχτές στους εξοπλισμούς από πολιτικούς. Ποιοι είναι δεν ανέφερε. Γιατί; Υπάρχει απαγορευτικό;

# A PROPOS, που λένε οι Γάλλοι, πληροφορήθηκα ότι το ΣτΕ εξέδωσε προσωρινή διαταγή μη εφαρμογής των ασφαλιστικών μέτρων που επέβαλε το υπουργείο στα ΕΑΣ για τις νάρκες. Μήπως πληροφορήθηκαν επίσης ποια είναι η προσφορά για την καταστροφή τους από
ανταγωνιστικό των ΕΑΣ ισπανικό οίκο;
# ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ έρχεται ο έλεγχος από τον ΟΗΕ…


***

ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΤΑΦΟΙ!

# ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ του ΜΤΣ, που προέρχεται από κρατήσεις των αξιωματικών, είναι μετέωρο. Αμφίβολο αν θα δοθεί τον Οκτώβριο. Αν δοθεί θα είναι κουτσουρεμένο και από 1/1/11 θα δίδεται το μισό!
# Η ΕΚΤΑΚΤΗ κράτηση που επιβλήθηκε στις συντάξεις των στρατιωτικών για αλληλεγγύη, οδεύει σε άλλα Ταμεία και όχι στο δικό τους που πτωχεύει!
# ΣΤΟΥΣ Ε.Ε. ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ θα επιβληθεί αύξηση κράτησης στο ΜΤΣ για να σωθεί ο ασθενής!
# ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΘΑΝΑΤΟΥ (δινόταν στις οικογένειες για τα έξοδα κηδείας, όπως γίνεται με όλα τα Ταμεία).
Έτσι οι αναχωρούντες στο επέκεινα στρατηγοί θα μένουν άταφοι ή θα θάβονται σε ομαδικούς τάφους με συνοδεία στρατιωτικής μπάντας.
# Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ αποφεύγει να εκθέσει ποιοι κατάντησαν το ΜΤΣ έτσι, ποιοι έφαγαν το χρήμα μέσω Γενικής Τράπεζας (που μέχρι το 2003 ανήκε, κατά πλειοψηφία, στο ΜΤΣ), θυγατρικών εταιρειών, δανείων και χορηγήσεων… 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: