«Ή εγώ, ή ΑΥΤΟΣ» διαμηνύει στην ελληνική κυβέρνηση και τον φίλο του – υποτίθεται – Έλληνα πρωθυπουργός, Γιώργο Παπανδρέου, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…
Ο «αυτός» είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Ερντογάν, στην περίφημη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ δεν περιορίστηκε να «αδειάσει» την πρωτοβουλία Παπανδρέου, ο οποίος επιχείρησε να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ τους με την ευκαιρία του συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή που θα γίνει στην Αθήνα, αλλά ξεκαθάρισε ότι ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙ σε περίπτωση που αφιχθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός!
Πρόκειται για έναν ωμό εκβιασμό προς την ελληνική κυβέρνηση η οποία αντιλαμβάνεται πλέον ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αλλά και ότι παρά τις ιδεοληψίες που επικρατούν σε «διάφορα επίπεδα», κυρίως κυβερνητικά, οι διεθνείς σχέσεις της χώρας ουδέποτε ήταν, ούτε πρόκειται τώρα να γίνουν «παιχνίδι για καλά παιδιά».
Με απλά λόγια, η Ελλάδα καλείται να επιλέξει ανάμεσα στους δυο πρωθυπουργούς, ανάμεσα στις δυο χώρες!
Αι το χειρότερο είναι ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχουν άλλοι!
Με την πρωτοβουλία που πήρε η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε να μεταφέρει την σύγκρουση, διπλωματική προς το παρόν (…) ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, σε ελληνικό έδαφος!
Σημασία έχει πλέον τι ακριβώς θα πράξει ο Μπανιαμίν Νετανιάχου: Μετά τη δήλωση Ερντογάν θα μπορούσε να ειδοποιήσει ότι θα έρθει, απλά και μόνο για να προκαλέσει την απουσία του Ερντογάν και να τον εκθέσει ακόμα περισσότερο στα μάτια της αμερικανικής – και όχι μόνο – κυβέρνησης. Και στην κατάσταση αυτή μας οδήγησε ο «φίλος» της Ελλάδας, ο Ερντογάν.
Ο οποίος, ωστόσο, δεν μπορεί να κατηγορηθεί για το ότι απλά εξυπηρέτησε τα συμφέροντα και τον πολιτικό σχεδιασμό της χώρας του, όπως αυτός τα βλέπει σε σχέση με τα εθνικά της συμφέροντα. Εμείς πρέπει να γίνουμε λιγότερο… διεθνολογικά αφελείς!
Το Σαββατοκύριακο, το «defence-point.gr» ανάρτησε άρθρο-ανάλυση για την σημαντική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, στη Μέση Ανατολή. Νομίζουμε ότι αξίζει να παραθέσουμε κάποιες εκτιμήσεις που καθίστανται εξαιρετικά αποκαλυπτικές, μετά την προαναφερθείσα εξέλιξη:
«Η ελληνική πλευρά καταβάλλει κάποιες προσπάθειες να εξασφαλίσει την παρουσία και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, εκτός από αυτή του Ερντογάν, στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Η συγκεκριμένη ελληνική προσπάθεια μεσολάβησης ανάμεσα στους Τούρκους και τους Ισραηλινούς θα θεωρούνταν ΒΛΑΚΩΔΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ με όρους εθνικού συμφέροντος. Εάν όντως η κυβέρνηση το επιχειρεί εμφορούμενη από «αρχές» του τύπου αφού είμαστε υπέρ της ειρήνης παντού θα πρέπει να είμαστε και στο συγκεκριμένο μέτωπο, αποτελεί απλώς βλακωδέστατη ενέργεια καθότι το κλείσιμο αυτού του μετώπου για την Άγκυρα της επιτρέπει να επικεντρωθεί σε άλλα, μεταξύ αυτών και το Αιγαίο…
Εάν πάλι το κάνει στο πλαίσιο μιας καλά υπολογισμένης έμμεσης επικοινωνιακής στρατηγικής με σκοπό να πείσει ότι όντως επιθυμεί την προαγωγή της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών, αλλά και για να κάνει την περιοδεία Δρούτσα λιγότερο προκλητική στα μάτια της τουρκικής διπλωματίας, υπάρχει χώρος για συζήτηση. Άλλο το εθνικό συμφέρον και οι κινήσει τακτικής και άλλο οι ιδεοληψίες…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου