Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ραντάρ του αντιβαλλιστικού συστήματος THAAD στην Τουρκία



ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ανάπτυξη δυο ραντάρ AN/TPY-2 σε τουρκικό έδαφος.

Τα ραντάρ, που αποτελούν μέρος του συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) και λειτουργούν στο φάσμα συχνοτήτων «X», θα παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση έναντι επερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων που θα προέρχονται από το Ιράν εναντίον στόχων στην Δυτική Ευρώπη αλλά και την Μέση Ανατολή.

Τα «τουρκικά» ραντάρ, για τα οποία η αμερικανική διπλωματία καταβάλει συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες τους τελευταίους μήνες, παρά τις διακυμάνσεις στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αλυσίδας αντιβαλλιστικής άμυνας.
Δυο τέτοια ραντάρ έχουν τοποθετηθεί στην Ιαπωνία και την Αλάσκα, «κοιτώντας» προς την Βόρεια Κορέα.

Στην περίπτωση όμως εκείνη, τα ραντάρ παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση σε 30 αναχαιτιστικά βλήματα GBI (Ground-Based Interceptors), που είναι ήδη τοποθετημένα στην Αλάσκα και άλλα που θα τοποθετηθούν στην βόρεια Καλιφόρνια.


Στην περίπτωση της Τουρκίας, τα ραντάρ θα αποτελούν μέρος ενός άλλου δικτύου, των οποίων όμως τα μέσα αναχαίτισης δεν είναι ακόμη εντελώς καθορισμένα, εκτός αμερικανικών συστοιχιών Patriot που βρίσκονται στην Πολωνία και καταδρομικών του Αμερικανικού Ναυτικού με SM-3 που πλέον στην Μεσόγειο.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: