Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ερντογάν: «Οι πτήσεις πάνω από νησιά δεν είναι τόσο… συχνές!» (πως κάνετε έτσι…)


Οι νεοθωμανοί πανισλαμιστές φαίνεται πως έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν. 
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, και στους «Νέους Φακέλους» ουσιαστικά αντιπαρήλθε της πειρατικής, στην καλύτερη των περιπτώσεων συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και έτεινε χείρα φιλίας προς την χώρα μας.

Στην γενική του τοποθέτηση αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, για να λάβει μέρος στην συνάντηση για την κλιματική αλλαγή που θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε με έμφαση πως  «Δεν έχω μυστική ατζέντα και έρχομαι στην Ελλάδα ως προσκεκλημένος στη Σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές. Εάν όμως στην ίδια σύνοδο παρίσταται και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, εγώ δε δέχομαι να συνομιλήσω».

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο Ρ. Τ. Ερντογάν εκτίμησε πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί και επανέλαβε πως βλέπει σύντομα συμφωνία για τα ζητήματα του Αιγαίου. «Δεν βλέπω γιατί να μην υπάρξει συμφωνία στο Αιγαίο και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για συνεργασία... Με το φίλο μου τον κ. Παπανδρέου προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων... οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να κάνουν πράξη αυτά που συνιστούν casus belli και θα έλεγα ότι δεν πρέπει να πέφτουμε σε παγίδες που μας στήνουν κάποιοι που θέλουν να πυροδοτήσουν εντάσεις».

Στο θέμα των υπερπτήσεων ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι πτήσεις πάνω από τα νησιά δε γίνονται τόσο συχνά όσο παλιά (σ.σ. να τον ευχαριστήσουμε λοιπόν…) και όπως τόνισε «εμείς θέλουμε να μη γίνονται καθόλου πτήσεις αλλά το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει μία ‘ευαισθησία’ και εγώ στεναχωριέμαι». Παρά την μεγάλη του στεναχώρια δεν παρέλειψε να αναφέρει πως οι πτήσεις καλό θα είναι να ελέγχονται από το ΝΑΤΟ, και κατόπιν αυτών των επισημάνσεων δήλωσε «κουρασμένος» με το συγκεκριμένο θέμα!

Εκτός των διμερών ζητημάτων ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα με το Ισραήλ.  Ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε πως, δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Ρ. Τ. Ερντογάν ουσιαστικά ανακοίνωσε πως εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λάβει μέρος στην συνάντηση ο ίδιος δεν σκοπεύει να επισκεφθεί την Αθήνα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως το Τελ-Αβίβ βρίσκεται πολύ κοντά στο να «χάσει έναν σημαντικό φίλο στην Μέση Ανατολή» και συμπλήρωσε πως το Ισραήλ «θα πρέπει να πληρώσει για την πολιτική της υποστήριξης ενόπλων ενεργειών», αναφερόμενος στο ζήτημα του Μαβί Μαρμαρά και του παλαιστινιακού.

Το defence-point δεν έχει παρά να επισημάνει τα κάτωθι:

Αναφορικά με τις σχέσεις με την χώρα μας εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια του Τούρκου πρωθυπουργού να πείσει πως ο ίδιο δεν επικροτεί τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο, ενώ τα αντιπαρέρχεται ουσιαστικά υποβαθμίζοντας τα γεγονότα. Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα.

Πρώτον, ουσιαστικά πρόκειται για ευθεία βολή κατά των στρατηγών τους οποίους αδειάζει με τον τρόπο του και προσπαθεί να πει στην Αθήνα πως δεν φταίει εκείνος και η πολιτική ηγεσία για ότι συμβαίνει στο Αιγαίο.

Δεύτερον, παίζει «θέατρο» αφού αυτός έχει αναλάβει τον ρόλο του «καλού μπάτσου» που υποτίθεται πως εναντιώνεται στους «κακούς μπάτσους», δηλαδή τους στρατηγούς.

Ότι και από τα δύο να συμβαίνει το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Οι κεμαλοφασίστες νεότουρκοι είτε με την βοήθεια των νεοθωμανών είτε χωρίς αυτήν προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες «ΒΑΡΙΑΣ».

Από την ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να διαφύγει το γεγονός πως ακόμα και εάν ο Ρ. Τ. Ερντογάν είναι ειλικρινής και πραγματικά δεν προσβλέπει στην δημιουργία προκλήσεων η τοποθέτησή του για έλεγχο των πτήσεων πάνω από το Αιγαίο από το ΝΑΤΟ το μόνο που αποδεικνύει είναι πως και αυτός αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή και υποστηρίζει πως το Αιγαίο ανήκει «στα ψάρια του» και σίγουρα όχι στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τις σχέσεις του με το Ισραήλ τα πράγματα είναι απλά. Η Αθήνα και το Τελ-Αβίβ εάν θέλουν να ανασχέσουν τον νεοθωμανικό πανισλαμισμό θα πρέπει να δημιουργήσουν μία πραγματικά συνεργατική σχέση σε κάθε τομέα.

Σε κάθε περίπτωση η «κόπωση» του Τούρκου πρωθυπουργού αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προκλητικότατη συμπεριφορά στο Αιγαίο θα πρέπει να συνδυαστεί με μία ελληνική «κόπωση» στην προθυμία να ακούει κούφιες δικαιολογίες και κουτοπόνηρες υπεκφυγές για θέματα που άπτονται της επιβίωσή της.       

Δεν υπάρχουν σχόλια: