Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εναντίον πλοίων & υποβρυχίων!




Μια επαναστατική καινοτομία βρίσκεται προ των πυλών, αφού η έρευνα και ανάπτυξη φουτουριστικών πολεμικών τεχνολογιών δεν σταματάει ποτέ...

 Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς εξειδικευμένου αμυντικού Τύπου, η εταιρία AAI Corp. η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και κατασκευή μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV: Unmanned Aerial Vehicles), ετοιμάζεται να σχεδιάσει ένα UAV το οποίο θα φέρει ειδικούς αισθητήρες που θα επιτρέπουν στον χειριστή του να εντοπίζει και να εξουδετερώνει πλοία επιφανείας και υποβρύχια σε κατάδυση! 
Εκτός αυτού, θα μπορεί να εξαπολύει πλήγματα εναντίον στόχων στο έδαφος, αλλά και να συμμετέχει σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου.

Πρόκειται για την έναρξη υλοποίησης μέρους ενός ερευνητικού προγράμματος του αμερικανικού Ναυτικού (US Navy), το συνολικό ύψος του οποίου ανέρχεται σε 30,2 εκατομμύρια δολάρια. 
Κατά συνέπεια, η ερευνητική δραστηριότητα επικεντρώνεται πιο πολύ στους αισθητήρες και λιγότερο στο «σκαρί» του UAV, καθώς στον τομέα αυτό έχει επιτευχθεί αλματώδης πρόοδος.


Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι το πρώτο πρόγραμμα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο επιχειρεί την αξιοποίηση των UAV σε ανθυποβρυχιακούς ρόλους. 

Πέρσι, το αμερικανικό Ναυτικό είχε κατακυρώσει συμβόλαιο στην εταιρία Boeing για να προσαρμόσει το UAV τύπου ScanEagle ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτούς τους ρόλους.

Η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί βασίζεται σε έναν αισθητήρα ο οποίος εντοπίζει τις μεταβολές των μαγνητικών πεδίων της γης και με τον τρόπο αυτό εντοπίζει υποβρύχια σε κατάδυση. 
Ο αισθητήρας αυτός ονομάζεται «MAD» (τρελός στην αγγλική!) από την ερμηνεία των λέξεων «magnetic anomaly detector» (σε ελεύθερη μετάφραση, ανιχνευτής μαγνητικών ανωμαλιών). 

Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα προκαλούσε και τη... μετονομασία του Scan Eagle σε MadEagle! Εάν το εγχείρημα πετύχει θα απαλλάξει τα ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη P-8 Poseidon από την αποστολή.

Κάτι παρόμοιο αξιοποιούν επιχειρησιακά τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3 ORION. Παραλλαγή του συστήματος αξιοποιείται και στα υποβρύχια κλάσεως «Ohio» του αμερικανικού Ναυτικού, αφού μπορεί να βρεθεί στον αέρα χρησιμοποιώντας τους εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων του υποβρυχίου.
Defence-point
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: