Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Sikorsky: Γη και ύδωρ στην Τουρκία, ενώ η Ελλάδα κοιμάται...


 
Η Τουρκία παραδίδει μαθήματα για το πως μπορεί μια χώρα να συνδυάσει τους αναγκαίους εξοπλισμούς με το «πολιτικό κριτήριο» και την οικονομική ανάπτυξη...
 
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακτήσει τη θέση της στην τουρκική αγορά έχει αποδυθεί λοιπόν η αμερικανική εταιρία κατασκευής ελικοπτέρων, η Sikorsky.

Το... αντικείμενο του πόθου της Sikorsky είναι το πρόγραμμα ελικοπτέρων γενικής χρήσης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο ανέρχεται σε ύψος 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Η Τουρκία δηλώνει ότι επιθυμεί να προμηθευτεί 109 ελικόπτερα γενικής χρήσης εκ των οποίων τα 94 θα παραληφθούν από τον τουρκικό Στρατό.

Η Sikorsky προσφέρει στην Τουρκία το ελικόπτερο τύπου T-70 το οποίο αποτελεί τροποποιημένη διαμόρφωση του γνωστού S-70 Black Hawk και σκοπεύει να προσφέρει σημαντικό πακέτο βιομηχανικής συνεργασίας και αντισταθμιστικών ωφελημάτων με σκοπό να αποσπάσει το χρυσοφόρο συμβόλαιο. 
Συγκεκριμένα, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει, θα κατασκευάσουν άλλα 109 στην Τουρκία τα οποία θα προωθήσουν στις διεθνείς αγορές! 

Επιπρόσθετα, δεσμεύεται να αγοράσει τμήματα του ελικοπτέρου ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τουρκικές εταιρίες! Και το «κερασάκι» στην «τούρτα» είναι το περιφερειακό κέντρο συντήρησης για τα Black Hawk που θα δημιουργήσει στην Τουρκία, συν τη δέσμευση για την επένδυση σε μελλοντικό τουρκικό πρόγραμμα ανάπτυξης ελαφρού ελικοπτέρου γενικής χρήσης.

Αντίπαλος της Sikorsky στον διαγωνισμό είναι η AgustaWestland, η οποία προσφέρει στους Τούρκους το ελικόπτερο TUHP-149, ένα ελικόπτερο καινούργιας γενιάς – σύμφωνα με τις διακηρύξεις της ίδιας της εταιρίας – το οποίο είναι «πολλαπλών ρόλων» σχεδιασμένο να εξυπηρετήσει τις τουρκικές ανάγκες.

Το μόνο που χρειάζεται πλέον να πράξουν οι πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων δεκαετιών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι να αθροίσουν τα ελικόπτερα που χρειάζονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κάποια εξ αυτών έχουν αγοραστεί τμηματικά και πανάκριβα. Ας αναλογιστούν πόσες θέσεις εργασίας θα είχαν δημιουργηθεί αν δεν εξειδικεύονταν... στον χαβαλέ, πόση τεχνογνωσία θα είχε παραλάβει η χώρα, αν θα συζητούσαμε σήμερα ότι έχουν πρόβλημα οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες κ.λπ.

Πρόκειται πραγματικά για ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ και εξακολουθεί να μην ιδρώνει το αυτί κανενός τους...

Εύγε... για να μην πούμε τίποτε χειρότερο.
Defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: