Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Συνοπτικά στοιχεία εμπλοκής Τρομοκρατικών Ισλαμογενών οργανώσεων στην Αλβανία


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΕΤΟΣ
Το 1992 ο Αμπντούλ Λατίφ Σαλέχ (1) ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Μπίν Λάντεν, έλαβε την Αλβανική υπηκοότητα. Αυτό αποκαλύφθηκε στις 11 Απριλίου του 2007 στην Αλβανική τηλεόραση, μαζί με στοιχεία που εμπλέκουν το νυν πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ως το σύνδεσμο και την απόκτηση της υπηκοότητας στο συγκεκριμένο άτομο.
Ο Σαλέχ είναι Ιορδανός πολίτης και ιδιοκτήτης των επιχειρήσεων, Μak Albania, Cement Albania οι οποίες είχαν εμπλακεί με τη σειρά τους στην υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος του Σαουδάραβα μεγιστάνα, Γιεσίν Καντί (2). 

Ο τελευταίος έχει κατά τη τελευταία δεκαετία διασυνδεθεί με μία πληθώρα τρομοκρατικών ηγετών όπως ο Μπίν Λάντεν, διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με το «Βαθύ κράτος» της Τουρκίας και επίσης είχε συνεργαστεί με την υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν σε σχέση με την υποστήριξη προς το καθεστώς των Ταλιμπάν κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Οι Αλβανικές αρχές ήδη έχουν κατάσχει 4 εκ. Ευρώ λογαριασμών του Καντί τα τελευταία 7 έτη.
Ο Καντί είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Muwafaq. Το ίδρυμα λειτουργεί ως ομπρέλα της οργάνωσης Makhtab al-Khidamat, που ιδρύθηκε από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το ίδρυμα Muwafaq είχε εμπλακεί στην παροχή οικονομικής υποστήριξης σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ: «Το 1995, το ίδρυμα είχε διοργανώσει διακίνηση όπλων από την Αλβανία προς τη Βοσνία Ερζεγοβίνη».

Το 2000 ο Σαλέχ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αλβανία και οι καταθέσεις του εκεί ύψους 2.4 εκ. Ευρώ πάγωσαν. Παρόλα αυτά η Αλβανία παρέμεινε μέχρι της μέρες μας, χώρος εγκατάστασης εξτρεμιστικών Ισλαμικών στοιχείων.

Τον Απρίλιο του 2006, η Αλβανική κυβέρνηση μετά από έντονες Αμερικανικές πιέσεις πάγωσε 63 τραπεζικούς λογαριασμούς αξίας 4 εκ. Ευρώ επειδή χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της διεθνούς τρομοκρατίας. 

Επίσης τον Ιούλιο του ίδιου έτος, το Υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας εξέδωσε ειδικό διάταγμα για τον έλεγχο όσων υπηκόων της χώρας διαμένουν ή σπουδάσουν σε Ισλαμικές χώρες, άμα την επιστροφή τους από εκεί.
Το καλοκαίρι του 2006, έγιναν μεγάλες αποκαλύψεις όσον αφορά την έκταση των εξτρεμιστικών Ισλαμικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.

Οι ΜΚΟ Global Relief Foundation, Albanian International Investment διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν σε ευρείας έκτασης ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προερχόταν από εμπόριο ναρκωτικών και στη συνέχεια προωθούσαν τα κέρδη σε τρομοκρατικές Ισλαμικές ομάδες.
Επίσης οι εξής τρομοκράτες και ύποπτοι για τρομοκρατική δράση έχουν αφήσει τα ίχνη τους στην Αλβανία είτε ως κάτοικοι για ένα διάστημα, είτε ως ιδιοκτήτες και διευθύνοντες ΜΚΟ: Abu Rajan, David Hicks, Patricia Rosa Vinck (3), Abu Rajan, κ.α
Τον Απρίλιο του 2007, ένας ακόμη Ιορδανός υπήκοος, ο Χαμζεχ Αμπού Ραγιεν αποκαλύφθηκε ότι δρούσε στη χώρα ως εντολέας του Γιεσίν Καντί και αποτελούσε το σύνδεσμο για τη μεταφορά κεφαλαίων προς τρομοκράτες στο εξωτερικό.  

Αυτή την περίοδο 80 ΜΚΟ Ισλαμικού χαρακτήρα δρουν στην Αλβανία που πιθανολογείται ότι αποτελούν μέλη του ευρύτερου εξτρεμιστικού Ισλαμικού κυκλώματος.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενο έτη, επικεφαλής τους δεν είναι Άραβες, αλλά Αλβανοί που κατά κανόνα έχουν σπουδάσει σε Ισλαμικά κράτη και μιλούν απταίστως την Αραβική. 

Ουσιαστικά η στοχοποίηση των εξτρεμιστών στην Αλβανία είναι δυσκολότερη τη σημερινή εποχή καθότι οι ντόπιοι έχουν αναλάβει τις περισσότερες λειτουργίες σε σχέση με το Αραβοκρατούμενο πρόσφατο παρελθόν.

Μερικές από αυτές τις οργανώσεις που επισήμως έχουν απαγορευτεί λόγω της δράσης τους και της άμεσης εμπλοκής τους με τη διεθνή τρομοκρατία. είναι: Al Haramain (4,5,6), World Islamic Relief Organization, Revival of Islamic Heritage Society, Muwafaq, Al Vaffk.

Επιπλέον, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2010, στον Αλβανικό Τύπο κυκλοφόρησαν τα ονόματα και άλλων τρομοκρατών όπως δόθηκαν από τις διεθνείς αρχές και οι οποίοι δρούσαν στη χώρα.
Αυτοί είναι οι: Adb Al Wahab Abd Al Hafiz; Abderrahmane Kifane; Ali El-Heit; Fethi Ben Hassen Ben Salem Al-Haddad; Farid Aider; Abdelhadi Ben Debka; Moustafa Abbes; Othman Deramchi; Yacine Ahmed Nacer , που καθορίζονται ως σημαντικά μέλη της Αλ Κάιντα.

Καθήκον τους είναι να συντονίζουν δραστηριότητες ορισμένων τρομοκρατικών ομάδων που δρουν σε παρόμοιες ευρωπαϊκές χώρες (με μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Αλβανία). Είναι, εξάλλου, ειδικοί στις πλαστογραφήσεις εγγράφων και στη διακίνηση λαθρομεταναστών.

(1) Ο Σαλέχ σύμφωνα με την Αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορείται ότι παρέλαβε 600.000 Δολάρια για να δημιουργήσει Ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις στην Αλβανία

(2) Ο αριθμός των οργανώσεων με τον οποίο έχει κατηγορηθεί και εμπλακεί το όνομα του Καντί είναι εντυπωσιακός: Αλ Κάιντα, Χαμάς, Υπηρεσία πληροφοριών Τουρκίας, Ιράν, Σαουδικής Αραβίας, Αλβανίας και Πακιστάν, με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα του, ενώ οι επιχειρήσεις του και οι ΜΚΟ διασπείρονται στις ΗΠΑ, Πακιστάν, Τουρκία, Καζακστάν, Νότια Αφρική, Σαουδική Αραβία. Κατά πολλούς θεωρείτε ως ένα από τα άτομα “Κλειδιά” για τη κατανόηση του παγκοσμίου εμπορίου ναρκωτικών και τη σύνδεση του με τη τρομοκρατία.

(3) Βελγίδα γεννημένη το 1965 στην Αμβέρσα παντρεύτηκε το 1992 στο Πακιστάν τον Λιβανέζο Αμπού Ζεινάμπ, εξισλαμίστηκε και διατέλεσαν και οι δύο μέλη της Αλ Κάιντα. Από της 3 Φεβρουαρίου έχουν κατασχεθεί όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ε.Ε και είναι στη “Μαύρη λίστα” του ΟΗΕ.

(4) 12 μέλη αυτής της ΜΚΟ κρατούνται ήδη στο Γκουαντάναμο

(5) Διευθυντής της Al-Haramain Islamic Foundation στην Αλβανία ήταν ο Safet Ekrem Durguti. Έχει βοηθήσει οικονομικά τρομοκρατικές οργανώσεις ενισχύοντας το δίκτυο της Αλ Κάιντα

(6) Ο Aqeel Abdulaziz Aqeel Al-Aqeel και ο Suliman Hamd Suleiman Al-Buthe, ο πρώτος είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής της Al-Haramain Islamic Foundation, με έδρα τα Τίρανα, και είναι ο αρμόδιος στην υποστήριξη τρομοκρατικών ενεργειών, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.
——————————————————————————————————-

Δεν υπάρχουν σχόλια: