Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Το σχέδιο Ανάν επανέρχεται

 



Με την Ιωάννα Παναγιώτου

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών προσήλθε στην πρόσφατη συνεδρίαση της υποεπιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου για το περιουσιακό υπό διαμαρτυρίαν, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις, τόσο όσον αφορά την ουσία των προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια όσο και όσον αφορά τη διαδικασία, που δυστυχώς επεβλήθη στα πολιτικά κόμματα. 

Θεωρούμε ότι κακώς (τάχα κοινή συναινέσει) αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 12 Αυγούστου συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. 

Αφού ο Πρόεδρος επρόκειτο να καταθέσει νέες προτάσεις για το περιουσιακό (στα πλαίσια και του γνωστού τριπτύχου προτάσεων), όφειλε να ενημερώσει έγκαιρα το Εθνικό Συμβούλιο και να λειτουργήσει a priori η υποεπιτροπή. 

Στην παρούσα φάση, η συζήτηση των προτάσεων που έχει ήδη καταθέσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι περιττή. 

Προτάσεις που έχουν κατατεθεί επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν αποσύρονται ή δεν αποσύρονται εύκολα και χωρίς ανταλλάγματα προς τους συνομιλητές μας. 

Ούτε μπορεί αυτή η συνεδρίαση να αποτελέσει άλλοθι για να συνεχιστεί η συσκότιση του κυπριακού λάου και η σκόπιμη παραπλάνηση και παραπληροφόρηση των προσφύγων (και ιδιοκτητών γης). 

Επιβάλλεται, ο Πρόεδρος Χριστόφιας να αναλάβει την ευθύνη της σοβαρής και έγκυρης ενημέρωσης του κυπριακού λαού, για τις προτάσεις που ο ίδιος κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Θεωρούμε, λοιπόν, τη συζήτηση των ελληνοκυπριακών προτάσεων στην υποεπιτροπή ως νομιμοποίηση πολιτικών πρακτικών, με τις οποίες διαφωνούμε κάθετα.
Ως εκ τούτου, δεν καταθέσαμε λεπτομερείς προτάσεις και εισηγήσεις επί των ελληνοκυπριακών προτάσεων. Άλλωστε, κάτι τέτοιο δεν θα είχε καμιάν απολύτως σημασία. Επιπλέον, δεν θέλαμε να ερμηνευθεί (όπως συχνά γίνεται) η κατάθεση άρθρο κατ' άρθρο παρατηρήσεων ή σχολίων, ως αποδοχή του βασικού κειμένου και ως κατάθεση τροπολογιών.

Η κατάθεση τροπολογιών (ούτως ή άλλως χωρίς πολλές ελπίδες αποδοχής τους) μπορεί να παρερμηνευθεί από κάποιους ως αποδοχή των προτάσεων Χριστόφια, ως βάση για συζήτηση. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει από την πλευρά μας.

Διολίσθηση
Συμπερασματικά ομιλούντες από τη μελέτη των δύο εγγράφων που τέθηκαν υπόψη μας (ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές προτάσεις), οδηγούμαστε δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι σημειώνεται μια διολίσθηση προς τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, στο κρίσιμο ζήτημα των περιουσιών και το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της κατοχής, νομής και χρήσης της περιουσίας. 

Στην ουσία, πέρα από τη διακηρυκτικού τύπου αναγνώριση του δικαιώματος των νομίμων ιδιοκτητών, στη συνέχεια υιοθετούνται διαδικασίες και πρακτικές που ουσιαστικά διαβρώνουν, βραχυκυκλώνουν, εξανεμίζουν και εν τέλει ακυρώνουν, στο μεγαλύτερο αριθμό των περιπτώσεων, το δικαίωμα επιστροφής των περιουσιών. 

Το σχέδιο Ανάν, το οποίο απέρριψε ο κυπριακός λαός, επανέρχεται σιγά-σιγά κατατεμαχισμένο σε κεφάλαια. Τόσο οι εισηγήσεις του Προέδρου Χριστόφια όσο και οι προτάσεις του Έρογλου έχουν ως αφετηρία τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και κινούνται ουσιαστικά μέσα στα ίδια πλαίσια. 

Η ίδια κατάληξη
Παρά τις διαφορές των προτάσεων των δύο πλευρών, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η κατάληξη είναι η ίδια:
Ελάχιστοι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα (ή αν θέλετε στις υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχές) και να επιστρέψουν σ’ αυτές.
Ακόμα και στις υπό επιστροφή περιοχές τίθενται σοβαροί περιορισμοί και προϋποθέσεις που καθιστούν εν πολλοίς δύσκολη και προβληματική την επανεγκατάσταση των Ελληνοκυπρίων προσφύγων και την εφαρμογή του δικαιώματος ιδιοκτησίας, και τίθεται σε αμφιβολία η βιωσιμότητα και λειτουργικότητα των προτάσεων αυτών. 

Η βασική διαφορά βρίσκεται στην εμμονή των Τούρκων στην εξασφάλιση στο διηνεκές των εγγυημένων πλειοψηφιών σε πληθυσμό και περιουσίες, μέσω της απόφασης για καθορισμό οροφής (ceiling), αλλά και άλλων προνοιών των προτάσεων. 

Ξεκάθαρος στόχος των Τούρκων είναι η δημιουργία ενός διζωνικού προτεκτοράτου, το οποίο θα ελέγχουν πολιτικά, πληθυσμιακά και στρατηγικά.

Επιδιώκουν το κλείδωμα της ποσόστωσης και του κουτσουρέματος του δικαιώματος ιδιοκτησίας μέσω μονίμων παρεκκλίσεων του πρωτογενούς δικαίου. 

Παρόμοιας φύσης απαίτηση είναι η συμφωνία για τερματισμό και απόσυρση των προσφυγών από το ΕΔΑΔ. Ακόμα και τα καινούργια στοιχεία στις τουρκικές προτάσεις, όπως η εφεύρεση των εναλλακτικών περιουσιών («alternative property») και η εισήγηση για το Συνεταιρισμό Ανάπτυξης Περιουσιών (PDE) ενισχύουν τη διζωνικότητα και τη δημιουργία δύο κατά το μάλλον αμιγών πληθυσμιακά περιοχών.

Ασάφεια όρων και χρονοδιαγράμματα
Κατά τα άλλα, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ως εργαλείο την ασάφεια όρων και χρονοδιαγραμμάτων, να επιμένουν στην προτεραιότητα του χρήστη, να απαιτούν να αναλάβει η νόμιμη κυβέρνηση το οικονομικό βάρος των παράνομων αποφάσεων του ψευδοκράτους. 

Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση προκαλεί η διαπίστωση ότι μέσω των προτάσεών τους οι Τούρκοι επιδιώκουν τη νομιμοποίηση των θεσμών και των αποφάσεων του κατοχικού παράνομου καθεστώτος. 

Προστατεύουν ακόμα και τις αποφάσεις της παράνομης Επιτροπής Αποζημιώσεων. 
Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των τουρκικών προτάσεων είναι η προώθηση της αριθμητικής ισότητας σε όλα τα επίπεδα στη συγκρότηση κοινών σωμάτων. 

Ένα βήμα προς τη συνομοσπονδία
ΤΑ πιο πάνω αποτελούν μέρος μόνο των αρνητικών σημείων που εντοπίσαμε στις τουρκικές προτάσεις. Η συζήτηση του περιουσιακού υπό αυτές τις συνθήκες αποτελεί σταθμό για την επίτευξη των τουρκικών στόχων για πλήρη έλεγχο της Κύπρου και ολοκλήρωση της επιχείρησης «Αττίλα».

Κατ’ αρχήν επιβάλλεται να τοποθετηθεί η κυπριακή ηγεσία κατά τρόπον ξεκάθαρο επί του θέματος των εγγυημένων πλειοψηφιών και να απορρίψει ασυζητητί αυτήν την τουρκική απαίτηση.

Αν συναινέσουμε έστω και σε μέρος των τουρκικών απαιτήσεων σε αυτά τα θέματα, κάνουμε ακόμα ένα βήμα προς τη συνομοσπονδία και την επώδυνη διχοτόμηση.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: