ΣΤΗΡΙΞΗ από την Τουρκία ζητούν οι ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα του NATO, αλλά και να βάλει στην άκρη όποιες διαφωνίες είχε εκφράσει κατά της ασπίδας, αφού αυτές προκάλεσαν αρνητικό κλίμα στο αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση προς την Τουρκία μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Την ίδια ώρα, από το Ντοβίλ της Γαλλίας, όπου συναντήθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έγινε γνωστή η πρόθεση της Ρωσίας να συμμετέχει με κάποιον τρόπο στην αντιπυραυλική ασπίδα του NATO, αλλά και μία πρωτοβουλία για τη συνεργασία Ευρώπης- Ρωσίας σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας, αλλά και για τη δημιουργία ενός πλαισίου για την κατάργηση της Βίζας μέχρι το 2025!
Σε ομιλία του για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και τη συνεργασία της Τουρκίας με το NATO, ο Ρόμπερτ Γκέιτβ ανέφερε "Δεν πιέζουμε την Τουρκία να συμβάλει στην αντιπυραυλική ασπίδα Αναμένουμε όμως από την Τουρκία να στηρίξει στη σύνοδο της Λισαβόνας την υιοθέτηση του σχεδίου εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος από το NATO".
Στο μεταξύ, κινήσεις σύγκλισης με το NATO και γενικότερα με τη Δύση έχει ξεκινήσει να κάνει η Ρωσία, αφού μετά τη συνάντηση του Ντοβίλ ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε έναν διάλογο που θα επικεντρώνεται στο πως μπορεί η Ρωσία να συμβάλει στο αντιπυραυλικό σύστημα του NATO.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως το όραμα για τη συνεργασία ΕΕ- Ρωσίας σε 10-15 χρόνια πρέπει να συμπεριλαμβάνει μία κοινή πολιτική για θέματα οικονομίας, ασφάλειας και κατάργησης της βίζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου