Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

«Κόκκινο πανί» η μαντίλα



Αδιέξοδο προέκυψε στις σημερινές επαφές που πραγματοποίησε το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης για την υπόθεση της μαντίλας.

Αυτό συνοδεύτηκε και από μία προειδοποίηση του εισαγγελέα του τουρκικού ανώτατου δικαστηρίου προς τα πολιτικά κόμματα και την υπογράμμισή του ότι η απελευθέρωση της μαντίλας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα συνιστά παραβίαση του συντάγματος, αλλά και των αποφάσεων τουρκικών ανώτατων δικαστηρίων καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Μπεκίρ Μποζντάγ επισκέφθηκε σήμερα τους ομολόγους του από το Ρεπουμπλικανικό λαϊκό Κόμμα, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας και πρότεινε τη σύσταση μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εξέταση του όλου ζητήματος.


Σημειώνεται ότι η μαντίλα απαγορεύεται στα πανεπιστήμια με βάση απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου.

Ωστόσο πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης παιδείας δήλωσε πως οι φοιτήτριες μπορούν να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια με μαντίλα.

Εν τω μεταξύ μόλις χθες η σύζυγος του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ περπάτησε στο κόκκινο χαλί του προεδρικού μεγάρου φορώντας μαντίλα, ενώ ο στρατός τη χαιρέτισε, πράγμα πρωτοφανές για τη γείτονα χώρα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: