Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Δεκαπενταετές πρόγραμμα ύψους 29 δισ. ευρώ ευθυγραμμιζόμενο με την πολιτική ηγεσία – Οι στρατιωτικές προμήθειες μέχρι το 2025.


Του Μάνου Ηλιάδη

Ολοκληρώνεται εντός των ημερών η σύνταξη του προγράμματος εξο­πλισμών της χώρας για την προσεχή δεκαπε­νταετία (2011-2025), ό­πως προκύπτει από τον πίνακα προτεραιοτήτων που συνέταξε το ΓΕΕΘΑ, με Βάση τον οποίο συνά­γεται και ο πίνακας των εξοπλιστικών προγραμ­μάτων της πρώτης πε­νταετίας, ή τριετής, αν ακολουθηθεί η μέθοδος των τριετών υπολογισμών.  

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγρα­φο, ο πίνακας προ­τεραιοτήτων περιλαμβάνει το σύνολο των προγραμμάτων που προκύπτουν από τις με­λέτες που έχουν εγκριθεί α­πό το ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχη­γών Γενικών Επιτελείων), η δε σειρά προτεραιοτήτων κα­θορίστηκε με βάση απόλυτα επιχειρησιακά κριτήρια.

Αν και το σχετικό έγγραφο δεν φέρει υψηλή διαβάθμιση α­σφαλείας, και σίγουρα θα δει το φως της δημοσιότητας, η στήλη δεν επιλέγει την πλή­ρη δημοσιοποίηση του, αλλά την παράθεση ορισμένων γε­νικών μόνο μεγεθών και πα­ραμέτρων, τόσο για την ενη­μέρωση του αναγνώστη όσο και για τη διατύπωση ορι­σμένων σχολίων.

 

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων και υποπρογραμμάτων της προσεχούς δεκαπενταετίας α­νέρχεται σε 373, τα οποία α­ντιπροσωπεύουν καταγε­γραμμένες ανάγκες των Ε.Δ., με βάση υπάρχουσες και πλή­ρως τεκμηριωμένες μελέτες (σ.σ.: δεν αποτελεί, δηλαδή, αυτό που ελέγετο μέχρι σή­μερα shopping list για ψώνια στο σούπερ μάρκετ).

 

Όσον α­φορά το συνολικό κόστος των 373 προγραμμάτων, αυτό ανέρχεται σε 29.186.515.826 ευρώ. Για να μην τρομάξει κα­νείς – ιδιαίτερα αυτοί συγκε­κριμένου ιδεολογικού χώρου που θα έβλεπαν τεράστιο το ποσό αυτό ακόμη και με ορί­ζοντα όχι δεκαπέντε αλλά πε­νήντα ετών…-, ας το οριοθετήσουμε στις πραγματικές του διαστάσεις, αντλώντας στοι­χεία από το ίδιο το έγγραφο.

Τα προγράμματα.

Από τα παραπάνω, λοιπόν, 373 προγράμματα της 15ε-τίας, το Συμβούλιο Αμυντικής Σχεδιάσεως και Προγραμματισμού (ΣΑΣΠ) του ΓΕΕΘΑ προτείνει την υλοποίηση των 71 πρώτων προγραμμάτων του πίνακα προτεραιοτήτων, χωρίς να συνυπολογίζονται στο κόστος οι ανειλημμένες υποχρεώσεις (σ.σ. οι τελευ­ταίες, λόγω των συνεχών α­ναβολών των πληρωμών πα­λαιότερων εξοπλιστικών προ­γραμμάτων – της προηγούμε­νης δεκαετίας! – της αλήστου δηλαδή μνήμης περιόδου Αλογοσκούφη, ανέρχονται σε 3.402.178.009 ευρώ).

Και πάλι, όμως, δεν υφί­σταται λόγος πανικού. Γιατί, όπως επισημαίνεται παρακά­τω, το ΓΕΕΘΑ, λαμβάνοντας υπ” όψιν – εκτός των επιχειρησιακών αναγκών – και τις δη­μοσιονομικές συνθήκες του, παρόντος, προτείνει την υλοποίηση 29 μόνο προγραμμά­των, από το σύνολο των αρχι­κών 373 (σ.σ. το τι θα γίνει με τα υπόλοιπα 344 προγράμματα που, ως προανεφέρθη, αποτελούν υπαρκτές και τεκμηριωμένες ανάγκες των Ε.Δ., δεν αναφέρεται στο έγγραφο…)!

Η συνέχεια έχει ενδιαφέ­ρον. Και τούτο διότι η πρότα­ση κόστους που υπέβαλαν τα γενικά επιτελεία για την υλοποίηση των 29 αυτών προ­γραμμάτων ανέρχεται σε 13.715,771.494 ευρώ, ενώ το πραγματικό τους κόστος, όπως αυτό προκύπτει από τις εγκε­κριμένες μελέτες, ανέρχεται οε 18.144.011.494 ευρώ!

Παραδείγματα.

Ενδεικτικά αυτής της προ­φανώς στρεβλής εικόνας, α­ποτέλεσμα των πιέσεων της πολιτικής ηγεσίας προς τα γε­νικά επιτελεία για όσο το δυ­νατόν μεγαλύτερη συμπίεση του κόστους, είναι τα εξής δϋο μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα:

Για το πρόγραμμα της Π.Α., με σειρά προτεραιότητας υ­λοποιήσεως 10, που αναφέ­ρεται στην «Απόκτηση αεροσκαφών για αναπλήρωση α­πωλειών και αντικατάσταση αεροσκαφών 2ης γενιάς και συναφούς εξοπλισμού – Ανα­βάθμιση Υποδομών – Εγκατα­στάσεις υποστήριξης ΝΜΑ (σ.σ.: νέου μαχητικού αερο­σκάφους) 40 σύγχρονων αε­ροσκαφών», αναφέρεται στο έγγραφο ότι «το προτεινόμε­νο κόστος από το γενικό επι­τελείο είναι 2.398.760.000 ευρώ, έναντι προϋπολογισθέντος κόστους από τη μελέτη 3.200.000.000 ευρώ»! Στο πρόγραμμα ναυπηγήσεως νέων φρεγατών του Π.Ν., με προτεραιότητα υ­λοποιήσεως 12, αναφέρεται ότι το «προτεινόμενο (από το ΓΕΝ) κόστος είναι 2.600.000.000 ευρώ, ένα­ντι προϋπολογισθέντος από τη μελέτη 3.500.000.000 ευρώ και πραγματικού (!) κόστους 4.000.000.000 ευ­ρώ περίπου» (σ.σ. ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και άλλα).

Παρακάτω αναφέρεται ότι «αθροίζοντας το προϋπολογισθέν κόστος – με βάση τις μελέτες – με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις (σ.ο. βλ. τα προαναφερθέντα 3.402.178.009 ευρώ), το συνολικό κόστος διαμορφώνεται στα 21.546.189.503 ευρώ, επιμεριζόμενο κατά μέσο όρο περίπου σε 1,436 δις. ευρώ ανά έτος, για διάστημα 15 ε­τών». Αμέσως μετά δε, ανα­φέρεται ότι «υφίσταται δυνατότητα μείωσης του ποσού, με απομείωση αριθμού υλο­ποιήσιμων προγραμμάτων».

Υποστήριξη.

Σε σχέση με τις πρώτες προ­τεραιότητες υλοποιήσεως των παραπάνω 29 εξοπλι­στικών προγραμμάτων, τις τρεις πρώτες θέσεις κατα­λαμβάνουν, ως ανεμένετο άλλωστε, η συντήρηση και υποστήριξη των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων των τριών κλάδων. Συγκεκριμέ­νως, πρώτα της Π.Α. (1.241.573.120 ευρώ), αμέ­σως μετά του Στρατού (1.090.000.000 Ευρώ) και, τρίτον, του Π.Ν. (532.440.000 ευρώ), ήτοι έ­να σύνολο 2.864.013.120 ευρώ για ανταλλακτικά και εν γένει υλικό υποστηρίξε­ως, προς κάλυψη άμεσων και πιεστικών αναγκών, που προκλήθηκαν από τις συνε­χείς περικοπές, καθυστερή­σεις και αναβολές των πε­ρασμένων έξι και πλέον ε­τών. Να προσθέσουμε εδώ ότι την υποστήριξη την πλη­ρώνεις πάντα, αν φυσικά θέ­λεις να έχεις Ε.Δ., και πως, όσο την καθυστερείς τόσο πιο ακριβά την πληρώνεις, γιατί προκύπτουν φθορές ε­κτός των συνήθων, όταν αυ­τή δεν γίνεται εγκαίρως.

Τα υπόλοιπα επτά προ­γράμματα, για να περιορι­σθούμε μόνο στα πρώτα 10 από τα 29 (εκ των 71 ή των 373 της δεκαπενταετίας), εί­ναι τα πυρομαχικά υψηλής καταστρεπτικότητας, έξυπνα πυρομαχικά, συμπλήρωση αποθεμάτων επιχειρήσεων και εκπαιδεύσεως του ΓΕΣ (4η προτεραιότητα), η προφα­νούς σημασίας επαναπιστοποίηση-απόκτηση Βλημάτων, υλικών και όπλων της Π.Α. (5η προτεραιότητα), η εξί­σου σημαντική προμήθεια τορπιλών βαρέος τύπου (το Π.Ν. επιμένει να τις αναφέ­ρει ως «βαρέως» τύπου) και η ολοκλήρωση τους στα υ­ποβρύχια τύπου 214 και ένα υποβρύχιο τύπου 209 – για να πάψει το Π.Ν. να μιμείται τον Σ.Ξ. με τα άρματα χωρίς πυ­ρομαχικά (6η προτεραιότη­τα) – η προμήθεια πυραύλων αέρος-εδάφους με εμβέλεια άνω των 100 μιλίων της Π.Α. (7η προτεραιότητα), η συμ­μετοχή της χώρας στην κοι­νοπραξία BOC-HELIOS του ΓΕΕΘΑ (8η προτεραιότητα), η απόκτηση ελικοπτέρων ερεύνης και διασώσεως του ΓΕΑ (9η προτεραιότητα) και, τέλος, η εκ των ων ουκ άνευ προμήθεια 40 νέων μαχητι­κών αεροσκαφών (10η προ­τεραιότητα). Ήτοι, το συνο­λικό κόστος μόνο των 10 αυ­τών πρώτων και ιδιαίτερα ε­πειγόντων προγραμμάτων α­νέρχεται σε 7.103.901.094 ευρώ.

Με τις γενικές μας παρα­τηρήσεις να συνεχίζονται για λόγους χώρου στην επόμενη σελίδα, το ερώτημα που μέ­νει να απαντηθεί είναι αν ο ΥΕΘΑ κ. Ευ. Βενιζέλος, που λογικώς θα πρέπει να έχει πεισθεί πλέον περί των συγκεκριμένων αναγκών των Ε.Δ., θα είναι σε θέση να τις «περάσει» στην κυβέρνηση (και όχι απλώς από το ΚΥΣΕΑ), και φυσικά να τις ι­κανοποιήσει για το καλό της άμυνας της χώρας.

Εφημερίδα: ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ – ΣΕΛ.31

Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια: