Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Προανακριτική επιτροπή για τον Άκη ζήτησαν 112 βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για ενδεχόμενη δωροδοκία του Άκη Τσοχατζόπουλου, προκειμένου να συνάψει την επίμαχη σύμβαση «Αρχιμήδης» για τα τρία υποβρύχια από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ζητούν με πρότασή τους εκατόν δώδεκα βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με επικεφαλής τον Απόστολο Κακλαμάνη.

Η Επιτροπή θα διερευνήσει και το ενδεχόμενο να «ξέπλυνε» ο πρώην υπουργός τα χρήματα της δωροδοκίας, αγοράζοντας ακίνητα.

Στην πρότασή τους, οι βουλευτές επικαλούνται τη δικογραφία που απεστάλη στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία, πριν απ’ την υπογραφή της σύμβασης, η εταιρεία Ferrostaal AG - HDW ανέπτυξε στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες, ένα σύστημα δωροδοκιών ανωτάτων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, προκειμένου αυτοί να έχουν θετική άποψη και να ασκήσουν την επιρροή τους για ανάληψη έργων από την ίδια.

«Τα χρήματα των δωροδοκιών φαίνεται να κατέληγαν στους παραπάνω αξιωματούχους του ελληνικού κράτους, μέσω συμβούλων, δικηγορικών γραφείων της Ζυρίχης, ad hoc ιδρυομένων εταιρειών και μέσα από πολλές και δυσεξακρίβωτες διαδρομές» αναφέρεται στην πρόταση.

«Στην προκειμένη περίπτωση, φέρεται να καταβλήθηκε για δωροδοκίες, ποσοστό 4,5% επί του κοστολογίου («τζίρου») του έργου και το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 72-83 εκατ. ευρώ. 


Ακόμη πρέπει να σημειωθεί ότι οι δωροδοκούμενοι υπάλληλοι του ελληνικού κράτους γνώριζαν σαφώς ότι το ποσό των δωροδοκιών τελικά μετακυλύετο σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αφού τα χρήματα, η δωροδοκούσα γερμανική εταιρεία τα συνυπολόγιζε στην τελική τιμή προς τον πελάτη».

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Επιτροπή θα διερευνήσει τις όποιες ποινικές ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου για ενδεχόμενη παθητική δωροδοκία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου και νομιμοποίηση των εν λόγω εσόδων με τη μορφή της απόκτησης και κατοχής περιουσίας, «δεδομένου ότι ο ανωτέρω (σ.σ.: ο πρώην υπουργός), ενδεχομένως ζήτησε και έλαβε για τον εαυτό του ωφελήματα οποιασδήποτε φύσεως και ενδεχομένως απέκτησε ή κατέχει περιουσία, εν γνώσει ότι αυτή προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες» προστίθεται στην πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Η συζήτηση της πρότασης των κυβερνητικών στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει μετά το Πάσχα, στις 29 Απριλίου, και η απόφαση για τη συγκρότηση ή μη της προτεινόμενης επιτροπής θα ληφθεί κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας.


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: