Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Κρίσιμο ραντεβού πρωθυπουργού – αρχιεπισκόπου

Κρίσιμο ραντεβού πρωθυπουργού – αρχιεπισκόπου

Με δύο ντοσιέ στο χέρι και πολλά θέματα–αγκάθια στο μυαλό του θα πάει στο Μέγαρο Μαξίμου και στο ραντεβού που θα έχει με τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Tα ντοσιέ θα αφορούν τα δύο καυτά ζητήματα των ημερών. 

Της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και κυρίως αυτής που είναι δεσμευμένη είτε γιατί είναι διαφιλονικούμενη με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε γιατί δεν μπορεί να αξιοποιηθεί επειδή δεν εφαρμόζονται δικαστικές αποφάσεις που έχουν 
δικαιώσει την Εκκλησία. 


Και βεβαίως το καυτό ζήτημα της ένταξης των νέων κληρικών στο μισθολόγιο του Δημοσίου με δεδομένα τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε εκατοντάδες ενορίες της χώρας. 

Τι θα πει στον πρωθυπουργό για την περιουσία ο αρχιεπίσκοπος; 

Μια πρόγευση έδωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΤ3 όπου μεταξύ άλλων είπε:

«Θα πρέπει ο ελληνικός λαός, μπροστά σε αυτό το παραμύθι της περιουσίας της Εκκλησίας της μεγάλης, να μάθει ότι είναι μεγάλο παραμύθι το οποίο χρησιμοποιείται από πολλές πλευρές για διάφορους λόγους. 

Από το 100% της περιουσίας της εκκλησιαστικής, το 96% έχει πλέον ληστευτεί, έχει δημευθεί και μένει ένα 4% περίπου.

Δεν είναι ασήμαντο, είναι σπουδαίο, αλλά και αυτό δεσμευμένο. Έρχεται λοιπόν σήμερα σε αυτή την κατάσταση η Εκκλησία να πει, δική μου πρόταση είναι αλλά πιστεύω το ίδιο σκέφτονται και οι ιεράρχες, επιτέλους ελευθερώστε αυτή την ανεκτίμητη περιουσία, τη λίγη που έχει μείνει και είναι δεσμευμένη με ανήθικο τρόπο.

Απελευθερώστε την και τώρα που γίνεται λόγος για αξιοποίηση να αξιοποιηθεί και η εκκλησιαστική περιουσία και τα έσοδα από την αξιοποίηση να μην πάνε ούτε στις μαύρες τρύπες του κράτους, αλλά ούτε να γίνουν μετοχές της Εκκλησίας.

Να φτιάξουμε ένα ταμείο Πρόνοιας κι όλα αυτά τα εισοδήματα, οι πόροι, να διατεθούν στο λαό μας με διακονία, με παρρησία…».
Και όταν λέμε αναξιοποίητη περιουσία, μιλάμε και για οικόπεδα ή περιοχές-φιλέτα στην Αττική. Παράδειγμα:

Το οικόπεδο (πάρκινγκ) δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Με βάση το σχέδιο για τη διπλή ανάπλαση προβλέπεται η ανέγερση μεγάρου γραφείων με τεράστιο υπόγειο γκαράζ.
Παρακάτω στην οδό Δεινοκράτους, πάνω από το παλιό ΕΑΤ –ΕΣΑ και το σημερινό πάρκο Ελευθερίας, εκεί που υπάρχουν τα κτίρια του Εκκλησιαστικού Λυκείου Αθηνών, υπήρχε το σχέδιο για αξιοποίηση του οικοπέδου με την κατασκευή μεγάλου ξενοδοχείου. 

Το σχέδιο το είχε επεξεργαστεί ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ξεσηκώθηκαν οι περίοικοι, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το σχέδιο δεν προχώρησε.

Υπάρχουν ακόμη πολλά και πανάκριβα στρέμματα στην Βουλιαγμένη. Αυτά έχουν χαρακτηρισθεί δασική έκταση. 

Η Εκκλησία προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, δικαιώθηκε αλλά λόγω της αντίδρασης των κατοίκων και του δήμου και εδώ τα σχέδια για αξιοποίηση έχουν παγώσει.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και το μείζον ζήτημα της εκκρεμότητας με τη μοναστηριακή περιουσία που παραμένει εδώ και πολλά χρόνια (από το 1988 και τη μεγάλη κρίση στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας), καταλαβαίνετε για ποιες εκκρεμότητες μιλάμε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αποστολικής Διακονίας, η Εκκλησία θεωρεί πως είναι δικά της 1.292.300 στρέμματα. 

Από αυτά τα 367.000 στρέμματα έχουν χαρακτηρισθεί δασικά. Τα 735.000 βοσκοτόπια και 189.000 γεωργικές εκτάσεις. Είναι ένα ζήτημα που το ξέρουν καλά και ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος. 

Ο πρώτος γιατί ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας αμέσως μετά τη «θυσία» του Αντώνη Τρίτση, για να ξεπεραστεί η κρίση με την Εκκλησία. 

Και ο δεύτερος γιατί εκείνες τις δύσκολες ημέρες συμμετείχε στην επιτροπή ιεραρχών που εκπροσωπούσαν την Εκκλησία στις συνομιλίες με την Πολιτεία.

Ο μόνιμος φόβος
Θυμίζουμε ότι, όπως έγκαιρα σας έχουμε ενημερώσει, ο αρχιεπίσκοπος είναι σοβαρά προβληματισμένος και για ένα άλλο ζήτημα το οποίο δεν αποκλείεται να θέσει στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό. 

Αυτό του ενδεχομένου συνταγματικής αναθεώρησης που όλο και πιο συχνά απασχολεί τον τελευταίο καιρό τα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. 

Οι ιεράρχες φοβούνται και δεν το κρύβουν πως οποιαδήποτε συζήτηση ή και έναρξη αναθεωρητικής διαδικασίας θα μπορούσε, εξ αντικειμένου, να οδηγήσει και σε κουβέντα για χωρισμό του κράτους από την Εκκλησία. 

Και αυτό είναι κάτι που δεν θα το ήθελαν με τίποτα στην Ιερά Σύνοδο. Δεν αποκλείεται λοιπόν να επιδιώξει ο αρχιεπίσκοπος και μια βολιδοσκόπηση των κυβερνητικών προθέσεων στο ζήτημα αυτό…
paraskevi13

Δεν υπάρχουν σχόλια: