Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

Νέο γύρο δημοσιευμάτων στο γερμανικό Τύπο σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και τη δυσπιστία που γεννούν στις αγορές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προκάλεσε η ανακοίνωση της Eurostat για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010.




«Το πιο προβληματικό παιδί της Ευρώπης δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του», σχολιάζει πριν λίγες ημέρες το περιοδικό ''Der Spiegel'' στην ηλεκτρονική του έκδοση, σημειώνοντας παράλληλα ότι το «βουνό» του χρέους είναι μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν.
  

Υποστηρίζει παράλληλα ότι ένα τέτοιο χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί με υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης ή με αναδιάρθρωση. Το δημοσίευμα καταλήγει ωστόσο στην εκτίμηση ότι με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο μοντέλο ανάπτυξης που θα σηματοδοτήσει τη στροφή, απομένει μόνο η δυνατότητα της αναδιάρθρωσης. 

Σημειώνει ακόμη ότι για το ενδεχόμενο αυτό προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ επισείοντας τον κίνδυνο που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Μεγαλύτερη απ ό,τι αναμενόταν η ελληνική δημοσιονομική τρύπα. 


Τα στοιχεία που υπέβαλε η Αθήνα διορθώνονται εκ νέου», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times.

Επικαλείται επίσης δηλώσεις του οικονομολόγου και μέλους του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης Λαρς Φελντ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Οι αγορές ομολόγων αντιδρούν με φρίκη», προσθέτει.

«Μπορεί να σωθεί η Ελλάδα;» διερωτάται η ''Frankfurter Neue Presse'', η οποία επισημαίνει ότι η χώρα μας «...δεν τρέχει σε Μαραθώνιο, αλλά βρίσκεται σε μια Οδύσσεια και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα φτάσει στον προορισμό της». 

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, «η δημοσίευση των νέων δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat, αυξάνει τις αμφιβολίες».

«Και αυτά», όπως υποστηρίζει, «μολονότι η Αθήνα έκανε μεγαλύτερες περικοπές από ό,τι αναμενόταν, περιορίζοντας πέρυσι τις δημόσιες δαπάνες από το 52,9% στο 49,5% του ΑΕΠ». 

Τα παραπάνω, παρατηρεί η εφημερίδα, συνιστούν απόδειξη «του φαύλου κύκλου, στον οποίο έριξε την ελληνική οικονομία η συνταγή της ΕΕ και του ΔΝΤ», ενώ την ίδια ώρα, όπως σημειώνει «οι ακραίες προσπάθειες περικοπών πνίγουν τη χώρα».


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: