Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ HELLENIC CENTRE

1598909
Το 2011 εξελίσσεται σε έναν σημαντικό χρόνο για το Hellenic Centre. Οχι μόνο γιατί τιμήθηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών «για τη συμβολή του στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη Μεγάλη Βρετανία».

Το 2010, έτος κρίσης (και) στην Αγγλία, αποδείχθηκε ανέλπιστα αποδοτικό για το Hellenic Centre που έχει κατορθώσει στα 17 χρόνια λειτουργίας του να είναι μια από τις πιο παραγωγικές ελληνικές φωνές εκτός Ελλάδας. 

Κι αυτό χωρίς τη στήριξη των Ελλήνων φορολογουμένων, οι οποίοι ανακαλύπτουν τους τελευταίους μήνες πόσο ασυναίσθητα σκορπίζονται τα χρήματά τους δεξιά και αριστερά.

Αλλά οι Ελληνες και οι Κύπριοι του Λονδίνου, ο κορμός που έφτιαξε το Hellenic Centre, (με οραματίστρια την Μήτση Δαυίδ) μεγάλωσαν σε μια κουλτούρα... λίγο διαφορετική από την ελλαδίτικη όπου ο πολιτισμός είναι σχεδόν εξ ορισμού κρατικοδίαιτος.

Η μοναδική βοήθεια που έχει δώσει ποτέ το ελληνικό κράτος στον άξιο, αυτό, πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού είναι η παραχώρηση ενός ή δύο δασκάλων κάθε χρόνο από το 2003 έως το 2010 (έκτοτε τους έφαγε η κρίση) και η δαπάνη 7.000 λιρών για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης. Αντίθετα, η Κυπριακή Δημοκρατία ενισχύει σταθερά το Hellenic Centre.

Κανένα παράπονο, όμως. Το Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου έχει κατορθώσει όχι μόνο να τα βγάζει πέρα αλλά να παρουσιάζει κέρδη σε καιρούς κρίσης.


Χωρίς την παραμικρή έκπτωση στην κατάρτιση του πυκνού πολιτιστικού του προγράμματος. Με ποιον τρόπο; 

Αξιοποιώντας το όμορφο εδουαρδιανό του μέγαρο σε μια από τις καλές διευθύνσεις του κεντρικού Λονδίνου, στην Paddington Street στο Marylebone, ανάμεσα στην Baker Street και τον ομώνυμο σταθμό του υπόγειου σιδηροδρόμου και στην περιζήτητη πια Marylebone High Street. 

Παραχωρεί τις πολλές του αίθουσες σε επιχειρήσεις και ανεξάρτητα σωματεία έναντι συγκεκριμένου οικονομικού τιμήματος, εξασφαλίζοντας έτσι μια μόνιμη πηγή εσόδων. 

Οι επινοικιάσεις γίνονται τις πρωινές ώρες, όταν δεν φιλοξενούνται εκδηλώσεις.

ΠHΓΗ: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: