Του Κώστα Τζεβελέκου
Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοσίευμα του “newcode” («Καθορίστε εσείς ΑΟΖ και αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αιτία πολέμου για εμάς» λέει το Ισραήλ) σε σχέση με τον καθορισμό της ΑΟΖ και το casus belli των ισραηλινών ρωτώντας τον υπουργό Αμυνας εάν ισχύει ;
Ο κ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε τη παρέμβαση των ισραηλινών και επιβεβαίωσε περίτρανα την μεγάλη επιτυχία του “newscode”. Υπογράμμισε όμως ότι για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δύο χώρες είναι κρίσιμες, η Αίγυπτος και η Λιβύη, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε κρίση .
Συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στην ΑΟΖ , προχώρησε στην παρακάτω διατύπωση, επικαλούμενος τη Διεθνή Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, (Μοντέγκο Μπέι, Τζαμάικα, 1982) :
«Έχουμε πει από του βήματος αυτού ότι σε αντίθεση με την υφαλοκρηπίδα που υπάρχει από μόνη της ab initio και εξ ιδίου δικαίου, ipso jure λέει το Διεθνές Δίκαιο, η δικαιοδοσία του κράτους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη πρέπει να διακηρυχθεί».
O κ. Βενιζέλος πρόσθεσε επίσης ότι «Η Ελλάδα έχει τονίσει κατ΄ επανάληψη -το έχει πει και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών, το έχω πει κι εγώ πολλές φορές- ότι διατηρούμε ακέραια και αλώβητα τα δικαιώματά μας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ασκούμε στρατιωτική εποπτεία όπου χρειάζεται, όπως συνέβη πολύ πρόσφατα με το ιταλικό πλοίο Explora και όπως είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας».
Τέλος αναφερόμενος στο ρόλο της Αιγύπτου και της Λιβύης για τον καθορισμό της ΑΟΖ ανέφερε σχετικά: «πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (οι οποίες σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος έχουν ίδια έκταση -σε άλλα νερά μπορεί να έχουν διαφοροποιημένη έκταση και να είναι κάπως μεγαλύτερη η υφαλοκρηπίδα, αλλά στη γεωγραφική διαμόρφωση της Μεσογείου η έκτασή τους ταυτίζεται), δύο χώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες: η Αίγυπτος και η Λιβύη.
Και αυτές είναι δύο χώρες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μία ρευστή κατάσταση, κατεξοχήν η Λιβύη.
Λαμβάνουμε υπόψη μας αυτή την παράμετρο στη διαμόρφωση της εξωτερικής και της αμυντικής μας πολιτικής;
Προφανώς και τη λαμβάνουμε, με μόνο κριτήριο την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και του δημοσίου συμφέροντος».
newscode.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου