Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Η Τουρκία κλείνει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου για Ελλάδα.



ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV που μεταδίδει την είδηση με τίτλο " Η Τουρκία σταματά την πώληση αερίου στην Τουρκία" η Άγκυρα ετοιμάζεται να διακόψει την πώληση φυσικού αερίου στην Ελλάδα.


Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται τις δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας που τονίζει πως η Άγκυρα θα σταματήσει να πουλά 750 εκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου απο το Αζερμπαϊτζάν για να το χρησιμοποιεί στην εσωτερική κατανάλωση.

Σύμφωνα με το NTV το υψηλόβαθμο στέλεχος τονίζει " οι υπογραφές με το Αζερμπαϊτζάν θα πέσουν στο επόμενο διάστημα. 


Η Τουρκία θα εξακολουθεί να αγοράζει απο το Αζερμπαϊτζάν 6.6 δισ. κυβικά φυσικού αερίου αλλά οι εξαγωγές αερίου προς την Ελλάδα που συνεχίζονται απο το 2008 θα σταματήσουν. Την ποσότητα αυτή θα την πουλήσει απ' ευθείας στην Ελλάδα."

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Τουρκίας τονίζει οτι η Ελλάδα θα μπορεί να αγοράζει Αζερικό αέριο μέσω Τουρκίας όμως θα πρέπει να πληρώνει τέλη διέλευσης, χωρίς να διευκρινίζει το ποσό.


Το NTV τονίζει πως η τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου ΒΟΤΑŞ έχει σαν στόχο να μειώσει τη τιμή της αγοράς φυσικού αερίου απο το Αζερμπαϊτζάν και με την αγορά και του μεριδίου της Ελλάδας πιθανότατα θα έχει πετύχει το στόχο αυτό.

 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: