«Φτιάξτε υπηρεσίες για ΕΔΕ και στην περιφέρεια»
Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν να έχει κατηγορηθεί ένας αστυνομικός για πειθαρχικό παράπτωμα και εντούτοις, και ενώ έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, να παραμένει στην υπηρεσία με συνέπεια η κοινή γνώμη, έστω και η τοπική -στην περίπτωση που το παράπτωμα δεν έχει γίνει πανελληνίως γνωστό- να μιλά για διακρίσεις της Αστυνομίας σε σχέση με την παραβατικότητα των πολιτών και των… δικών της παιδιών.
Όλα αυτά, δε, συνέβαιναν απλά και μόνο γιατί δεν υπήρχαν αξιωματικοί να τελειώνουν γρήγορα τις Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ) με συνέπεια οι υποθέσεις να χρονίζουν και ο παραβάτης αστυνομικός να μένει ακλόνητος στη θέση του ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να του επιβληθεί τελικά η ποινή του.
Με σκοπό λοιπόν να σπάσει το απόστημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Σώμα της Αστυνομίας, παλιότερες ηγεσίες του Σώματος σχεδίασαν και δημιούργησαν στις δυο μεγαλύτερες αστυνομικές διευθύνσεις, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δυο υποδιευθύνσεις οι οποίες ασχολούνται αποκλειστικά με τις ΕΔΕ και έτσι εν μέρει είχε αποκατασταθεί το «περί δικαίου αίσθημα» των πολιτών.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο και για τις άλλες αστυνομικές διευθύνσεις.
Το κενό λοιπόν αυτό ήρθε πρόσφατα να επισημάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών της Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) που με επείγον αίτημά της προς το Αρχηγείο ζητά να ιδρυθούν υπηρεσίες Διενέργειας Διοικητικών Εξετάσεων σε όλες τις έδρες των επιτελείων των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας.
Κλονίζεται η εμπιστοσύνη
Το αίτημα, το οποίο απασχόλησε και το τελευταίο, 19ο συνέδριο της ΠΟΑΞΙΑ διαβιβάστηκε αμέσως προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο Ελευθέριο Οικονόμου, με την υπόμνηση ότι «η εμφάνιση μεμονωμένων περιστατικών αυθαίρετης δράσης αστυνομικών, αλλά και γενικότερα η διάπραξη απλών πειθαρχικών παραπτωμάτων, αμαυρώνουν το κύρος του Σώματος, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και πλήττουν το ηθικό του προσωπικού.
Όλα αυτά καθιστούν, απόλυτα, απαραίτητη την αξιόπιστη και ταχεία διερεύνηση των περιστατικών αυτών.
Ο πειθαρχικός έλεγχος, όμως, είναι πολύ συχνά χρονοβόρος και ενίοτε ελλειμματικός, με αποτέλεσμα την πρόκληση δυσμενών σχολίων και την αμφισβήτηση του κύρους της πειθαρχικής διαδικασίας και ως εκ τούτου τίθεται ζήτημα αποτελεσματικής διερεύνησης και βελτίωσης των διαδικασιών πειθαρχικής λογοδοσίας, αλλά και ενίσχυση των μηχανισμών διεκπεραίωσης των πειθαρχικών υποθέσεων.
Ένας από τους λόγους, ίσως ο κυριότερος, που αποτελεί και γενεσιουργό αιτία διόγκωσης του ζητήματος, είναι η μη αποτελεσματική διαχείριση-διευθέτηση του πραγματικά αυξημένου όγκου, των διενεργουμένων διοικητικών εξετάσεων, έργο το οποίο έχουν επωμισθεί και επιτελούν οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, παράλληλα, όπως καλά γνωρίζετε, με τα υπόλοιπα και συνεχώς αυξανόμενα καθήκοντά τους».
Τονίζει μάλιστα η Ομοσπονδία ότι «λαμβανομένων υπόψη και των ασφυκτικών και ανελαστικών προθεσμιών για τη διεκπεραίωση της πειθαρχικής διαδικασίας, τα προαναφερθέντα λειτουργούν σε βάρος της αποτελεσματικής και πλήρους διερεύνησης των πειθαρχικών υποθέσεων».
Εξειδικευμένοι αξιωματικοί
Στη συνέχεια η ΠΟΑΞΙΑ υπενθυμίζει ότι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε εν μέρει στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη με την ίδρυση αντίστοιχων Υποδιευθύνσεων Διοικητικών Εξετάσεων, οι οποίες συγκροτήθηκαν και λειτουργούν στα επιτελεία των αντιστοίχων Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων και διενεργούν τις Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ) που αφορούν το αστυνομικό προσωπικό μέχρι το βαθμό του ανθυπαστυνόμου.
Με την ίδρυσή τους, απομπλέκεται αφενός μεγάλος αριθμός αξιωματικών από το βάρος της ενασχόλησής τους με τη σύνταξη διοικητικών δικογραφιών, αφετέρου, δε, υπάρχει ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, δίκαιη και ορθή κρίση των πειθαρχικών υποθέσεων, όπως και πλήρη και εμπεριστατωμένη διερεύνησή τους, αφού τις υποθέσεις αυτές χειρίζονται αξιωματικοί ειδικευμένοι στο αντικείμενο, οι οποίοι εκτελούν απρόσκοπτοι το έργο τους, απαλλαγμένοι από άλλα καθήκοντα.
Για να ξεπεραστούν, δε, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε όλες τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφέρειας, το Αρχηγείο καλείται να ικανοποιήσει το ανωτέρω αίτημα.
«Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, όπου η ανάδειξη και η προώθηση οικονομικής φύσεως ζητημάτων φαντάζει απαγορευτική, θεωρούμε ότι η επίλυση θεσμικού χαρακτήρα προβλημάτων δίνει στο προσωπικό την αίσθηση ότι η ηγεσία βρίσκεται δίπλα του και παράλληλα τη δύναμη να συνεχίσει το έργο του σε ένα δύσκολο και διαρκώς επιδεινούμενο περιβάλλον
Γι’ αυτό και παρακαλούμε όπως στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας δώσετε εντολή προς σύνταξη και περαιτέρω προώθηση, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου, Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση των προαναφερόμενων υπηρεσιών», καταλήγει το σχετικό έγγραφο της Ομοσπονδίας.
Αντιδρούν για τις μεταθέσεις
Την άμεση αντίδραση των δυο Πανελλήνιων Ομοσπονδιών της Αστυνομίας (ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ) προκάλεσε πρόσφατη ενημέρωση εκπροσώπων τους από το αρχηγείο ότι σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά τους εξερχόμενους από τις σχολές αστυνομικούς και τις μεταθέσεις, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του.
Οι συνδικαλιστές συγκεκριμένα απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με την οποία του ζητούν να παρέμβει προσωπικά ώστε να μην προωθηθεί το σχέδιο πριν υπάρξει συνάντηση πολιτικής και φυσικής ηγεσίας με εκπροσώπους τους.
Υποστηρίζουν δε ότι με το σχέδιο «προωθούνται σημαντικές αλλαγές» με τις οποίες διαφωνούν.
«Είμαστε βέβαιοι ότι μόνο το αστυνομικό λειτούργημα δεν προάγει ο τρόπος με τον οποίο προτείνεται να αντιμετωπίζονται οι νεοεξερχόμενοι των Σχολών, εφόσον καταργείται το κίνητρο της επίδοσης ως κριτήριο για την τοποθέτησή τους στις υπηρεσίες, ούτε εξυπηρετεί η ανάληψη της οικονομικής επιβάρυνσης των εξόδων της μετάθεσης από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους», υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση που καταλήγει με τη φράση: «Κάτω τα χέρια από τον κώδικα μεταθέσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου