Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Πανάκριβα τα αυστριακά άρματα μάχης Leopard 2A4

  Έκπληξη προκάλεσε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) η τιμή που ζήτησε το αυστριακό υπουργείο Άμυνας για τα υπό απόσυρση Leopard 2A4 του αυστριακού Στρατού.

Συγκεκριμένα, ο αυστριακός Στρατός αποφάσισε να αποσύρει 54 άρματα μάχης Leopard 2A4 από την ενεργό υπηρεσία και να τα διαθέσει στη διεθνή αγορά. Υπενθυμίζεται, ότι συνολικά είχαν παραληφθεί από την Αυστρία 114 άρματα μάχης του τύπου και ένας επιπλέον πύργος, από τα ολλανδικά αποθέματα, τα οποία εντάχθηκαν σε υπηρεσία, αντικαθιστώντας του παλαιότερους αμερικανικούς τύπους αρμάτων που αξιοποιούσαν επιχειρησιακά οι αυστριακές χερσαίες δυνάμεις (M60A1/-A3).
   
Το ΓΕΣ, πληροφορούμενο την απόσυρση των αρμάτων και στο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής του για εξεύρεση επιπλέον αρμάτων για την ανανέωση του αρματικού δυναμικού, προχώρησε σε προκαταρκτικές επαφές δια της επισήμου οδού με το αυστριακό υπουργείο Άμυνας. 

Η απάντηση όμως σε ότι αφορά το κόστος των προς διάθεση αρμάτων θα μπορούσε μάλλον να χαρακτηριστεί ως αναπάντεχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυστριακές αρχές κοινοποίησαν ως αρχική τιμή πώλησης κάθε Leopard 2A4 το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ! 

Η συγκεκριμένη τιμή φυσικά κρίθηκε ως υπερβολικά υψηλή και όχι μόνο είναι εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων της παρούσης στιγμής για τη χώρα, αλλά και πολλαπλάσια – οχταπλάσια για την ακρίβεια! – των 250 χιλιάδων ευρώ που αγοράστηκε κάθε ένα από τα 183 Leopard 2A4 της αποκαλούμενης ως «ενδιάμεσης λύσης».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο αριθμός των 54 αρμάτων ενεργοποίησε ταχύτατα τα αντανακλαστικά των επιτελών του ΓΕΣ, καθώς όχι μόνο θα επέτρεπε τον εξοπλισμό μιας ακόμη επιλαρχίας με 41 άρματα του τύπου, αλλά και θα «έκλεινε» μία εκκρεμότητα η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί πραγματικό «αγκάθι» για το όπλο του Ιππικού – Τεθωρακισμένων. 

Συγκεκριμένα, με τα υπόλοιπα 13 άρματα θα συγκροτούνταν μία ακόμη ίλη μέσων αρμάτων, ώστε μία από τις επιλαρχίες μέσων αρμάτων του Ελληνικού Στρατού που σήμερα διαθέτει τρεις ίλες Leopard 2A4 (συνολικά 41 άρματα) και μία ίλη με 13 Leopard 1A5 να τυποποιηθεί στον ίδιο τύπο άρματος.

Η αναζήτηση των 13 επιπλέον Leopard 2A4 για να συμπληρωθεί ο εξοπλισμός της εν λόγω επιλαρχίας χρονολογείται ήδη εδώ και τέσσερα με πέντε χρόνια, όταν δεν κατέστη δυνατή η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας της αποκαλούμενης «ενδιάμεσης λύσης ΙΙ» η οποία εκτός του εξοπλισμού συντήρησης και επισκευών τετάρτου και πέμπτου κλιμακίου για τα 170 Leopard 2HEL και τα 173 Leopard 2A4 περιελάμβανε και την προμήθεια 13 αρμάτων μάχης Leopard 2A4 από τα γερμανικά αποθέματα.

Παρά τις επανειλημμένες ελληνικές αιτήσεις, μέχρι σήμερα η γερμανική πλευρά δεν έχει αποδεσμεύσει τα 13 άρματα του τύπου επικαλούμενη εξάντληση των αποθεμάτων.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται δυστυχώς, η αδυναμία της ελληνικής πλευράς να εκμεταλλευτεί την ανάθεση ενός από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως συμβόλαια για την προμήθεια αρμάτων μάχης ώστε να εκμαιεύσει από τη γερμανική κυβέρνηση επιπλέον αριθμό μεταχειρισμένων αρμάτων Leopard 2A4, που θα ανανέωναν συνολικά το ελληνικό αρματικό δυναμικό με λελογισμένο κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: