Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

«Τέλος το αυτομαστίγωμα. Προχωράμε μπροστά»
Ούτε μισή λέξη για την Απογραφή του 2004 από τον πρόεδρο της Ν.Δ. στις τελευταίες, «μεταμεσονύκτιες» συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες για το «Ζάππειο ΙΙ». Επικοινωνιακή αντεπίθεση ετοιμάζει με αιχμή την οικονομική του πρόταση, «πονοκέφαλο» όμως δημιουργούν οι «ελεύθεροι σκοπευτές» της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Καμία αναφορά στην Απογραφή Αλογοσκούφη και στην επιλογή των στενών του συνεργατών να ανοίξουν θέμα οικονομικής διαχείρισης της πρώτης περιόδου Καραμανλή δεν έχει κάνει ο Αντώνης Σαμαράς σε όλες τις τελευταίες συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες για την παρουσίαση της οικονομικής του πρότασης που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στις 9 Μαΐου – ημέρα της Ευρώπης. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε όλες τις επαφές που είχε κατά τη διάρκεια των ολιγοήμερων διακοπών του Πάσχα με κομματικά στελέχη, φίλους και οπαδούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διεμήνυσε πως θα πρέπει να μπει ένα τέλος στο «αυτομαστίγωμα της Ν.Δ.» και το «κόμμα να φύγει μπροστά» μέσω της ολοκληρωμένης πρότασης που θα καταθέσει για την έξοδο της χώρας από την κρίση και το μνημόνιο.

Οι συσκέψεις του με τα «γαλάζια» στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν πυκνώσει και τις περισσότερες φορές κρατούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς ο κ. Σαμαράς στοχεύει να καταθέσει μία πρόταση που θα είναι απολύτως «ρεαλιστική, εφαρμόσιμη και κοστολογημένη» προκειμένου όχι μόνο να κερδίσει στο κεφάλαιο της «αξιοπιστίας» έναντι του Γ. Παπανδρέου, αλλά και να περάσει το σκληρό τεστ της τρόικας και των εταίρων του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οι οποίοι τον είχαν βάλει περίπου στην «απομόνωση» όταν καταψήφισε το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. 

Ο κ. Σαμαράς καλείται να απαντήσει πρωτίστως στο ερώτημα για τους πόρους με τους οποίους θα χρηματοδοτηθούν πολιτικές, όπως η επιδότηση των στεγαστικών δανείων μέχρι του ποσού των 200 χιλιάδων ευρώ για την πρώτη κατοικία και η αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων, για την οποία έχει δεσμευτεί, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί εάν αυτή η εξαγγελία θα αφορά το σύνολο των αποδοχών που κόπηκαν ή ένα μέρος από αυτές. 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται ότι θα επιμείνει στην ανάγκη δραστικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών επικαλούμενος το παράδειγμα της νέας κυβέρνησης του Έντα Κένι στην Ιρλανδία που, όπως λένε στη Ν.Δ., «διαπραγματεύτηκε από την αρχή και σήμερα παίρνει εύσημα από την τρόικα»…

«Αγκάθια»
Ο κ. Σαμαράς έχει σχεδιάσει μια επικοινωνιακή αντεπίθεση με περιοδείες τόσο του ίδιου όσο και άλλων στελεχών στην περιφέρεια προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το «Ζάππειο ΙΙ», αφού πέρσι, όπως διαπίστωσε, οι προτάσεις του έμειναν σε «ρηχά νερά» κυρίως λόγω της επικοινωνιακής διαχείρισης που ακολούθησε στο άκουσμα για μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε 18 μήνες.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμά ότι οι προτάσεις του κόμματός του δεν επεξηγήθηκαν σωστά από τα στελέχη του κόμματος, πέραν της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που μόνος του ανέδειξε για να εισπράξει τότε τα απαξιωτικά σχόλια της κυβέρνησης. 

Παρά τις δικές του παραινέσεις για να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια, πολλά από τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας «καραδοκούν» προκειμένου να βγάλουν προς τα έξω προσωπικές πικρίες και αντιπαλότητες από τον καιρό που αναγκάζονταν να συνεργάζονται με τον Γιώργο Αλογοσκούφη. 

Η τακτική πολλών στελεχών (π.χ. Τζαβάρας, Γιακουμάτος, Γιαννόπουλος κ.ά.) να ξιφουλκούν σχεδόν καθημερινά εναντίον του πρώην «τσάρου» δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για τον πρόεδρο της Ν.Δ. στην προσπάθειά του σταματήσουν οι «βουτιές» στο παρελθόν. 

Στην προσπάθειά του να «ξεκολλήσει» από τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης Καραμανλή, ο κ. Σαμαράς καλείται να αντιμετωπίσει και κάποιους από τους πρώην υπουργούς οι οποίοι δεν είχαν άριστες σχέσεις με τον Γ. Αλογοσκούφη, έβαλαν όμως, όπως λένε σήμερα, πρόθυμα την υπογραφή τους στην πρόταση για εξεταστική για την οικονομία που κατέθεσε το Φεβρουάριο του 2010 η Ν.Δ. για την περίοδο από το 1981 έως το 2010…
paraskevi13

Δεν υπάρχουν σχόλια: