Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Χρυσόστομος "Η Εκκλησία δεν χρειάζεται άδεια να μιλά για Εθνικά θέματα"

 

Πολλά θέματα μαζεύτηκαν αυτές τις μέρες που αφορούσαν τον Αρχιεπίσκοπο.


Από τη μια ο Έρογλου που προτρέπει τον Αρχιεπίσκοπο να περιοριστεί στα θρησκευτικά του καθήκοντα και από την άλλη οι δηλώσεις του Γ.Γ του ΑΚΕΛ για την πασχαλινή εγκύκλιο, προκάλεσαν τον Αρχιεπίσκοπο να απαντήσει.

"Η Εκκλησία δεν χρειάζεται συμβουλή ή άδεια από τον κ. Ερογλου για να ασχολείται με τα εθνικά θέματα"

Η Εκκλησία, ως πραγματική μητέρα αυτού του λαού, θα ενδιαφέρεται για την εθνική του αποκατάσταση και δεν χρειάζεται συμβουλή ή άδεια από τον κ. Ερογλου για να ασχολείται με τα εθνικά θέματα.

Αυτή ήταν η απάντηση του Αρχιεπισκόπου, στον Ντερβίς Ερογλου ο οποίος τον προέτρεψε να περιοριστεί στα θρησκευτικά του καθήκοντα. 

"Πρώτο μέλημα μας", τόνισε "είναι τα θρησκευτικά μας καθήκοντα και μέσα από αυτά να υπηρετούμε το λαό σε εκκλησιαστικό και κοινωνικό πλαίσιο», είπε προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή επειδή είμαστε υπό ημικατοχή η Εκκλησία έχει ξεκάθαρες απόψεις".

Ενωτικός ο χαρακτήρας της πασχαλινής εγκυκλίου
Ο Κύπρου Χρυσόστομος, σχολιάζοντας δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ότι το περιεχόμενο της πασχαλινής εγκυκλίου του Αρχιεπισκόπου ήταν διχαστικό, είπε ότι η πασχαλινή εγκύκλιος δεν είχε χαρακτήρα διχαστικό και μάλλον ενωτικό χαρακτήρα είχε.

«Αυτό που έχω να πω στον αγαπητό μας κ. Κυπριανού είναι ότι σεβόμεθα τις απόψεις του ΑΚΕΛ, αλλά αυτές οι απόψεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν και από αυτές δεν βγαίνει τίποτα και ματαιοπονούν», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, επαναλαμβάνοντας ότι «η πολιτική του καλού παιδιού έχει αποτύχει».

«Η πολιτική του καλού παιδιού έχει εφαρμοστεί επί σειρά ετών και δεν απέδωσε και βλέπουμε σε πιο σημείο έχουν φτάσει οι συνομιλίες», είπε ενώ κάλεσε τον κ. Κυπριανού να πει «αν έχουν αποδώσει οι συνομιλίες και δεν το ξέρουμε, να μας το αναλύσει».


«Ευχόμαστε οι συνομιλίες να πετύχαιναν και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συγχαρούμε, το ΑΚΕΛ, τον ΓΓ του κόμματος, την Κυβέρνηση και τους πάντες, αλλά πιστεύω ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο και η Εκκλησία δεν θέλει συμβουλές από κανένα. Ξέρει τη δουλειά της, υπηρετεί το λαό κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από μια πορεία 2.000 ετών που δεν έχει κανένας άλλος οργανισμός στην Κύπρο», πρόσθεσε.


Καθεδρικός ναός
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ δήλωσε επίσης ότι σε ένα με δύο χρόνια θα υπάρχει νέος καθεδρικός ναός στη Λευκωσία. Ερωτηθείς για την πορεία του προγραμματισμού για την ανέγερση του νέου καθεδρικού ναού στο χώρο της Αρχιεπισκοπής, ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε ότι οι εδαφοτομές και οι εργασίες που διεξάγει το Τμήμα Αρχαιοτήτων τα δύο τελευταία χρόνια στο χώρο που θα ανεγερθεί ο ναός, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αρχαιότητες στο υπέδαφος, βαίνουν προς το τέλος.

Απόστολος Ανδρέας
Ακόμα, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε εκ νέου το λαό και τους πιστούς να αποφεύγουν να επισκέπτονται την κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, γιατί μόνο έτσι οι Τούρκοι θα υποχρεωθούν να άρουν την επιβληθείσα καταβολή ενός ευρώ για είσοδο στη Μονή.


"Αν ο λαός μας ακούσει, πιστεύω ότι θα πετύχουμε αρκετά, είπε, συμπληρώνοντας ότι έχουμε αρκετούς ναούς του Αποστόλου Ανδρέου σε όλη την Κύπρο και μπορούν οι πιστοί να προσεύχονται σε αυτούς μέχρι να ανατείλουν καλύτερες μέρες".
romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: