Έντονες είναι οι αντιδράσεις στους κόλπους του Λιμενικού Σώματος, και ιδιαίτερα στις τάξεις των αξιωματικών εξαιτίας της πρόθεσης της κυβέρνησης για ενοποιηση των Μετοχικών Ταμείων.
Οι αξιωματικοί εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους, ενώ δεν θα λάβουν μέρος στις όποιες διεργασίες έχουν προγραμματιστεί για την ενοποίηση των ταμείων.
Οι εν ενεργεία αξιωματικοί σε επιστολή που έστειλαν σε άλλα σωματεία εργαζομένων γνωστοποιούν την πρόθεσή τους, και θέση τους πλέον, να μη συμμετάσχουν σε καμία ομάδα εργασίας για την ενοποίηση των ταμείων.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση προκειμένου να κάνει δεκτές εισηγήσεις και θέσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των σωμάτων ασφαλείας είχε αποφανθεί πως πρέπει να διαμορφωθούν ομάδες εργασίες που θα έχουν ως κύριο αντικείμενό τους την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου-σαφέστατου και λεπτομεριακού σχεδίου, με τις προτάσεις τους για την ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων.
«Από αυτή τη διαδικασία εμείς αποχωρούμε.
Είναι επικίνδυνο και καταστροφικό να συνενωθούμε με ένα ταμείο», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των αξιωματικών κ. Μανωλούδης.
Οι βασικές αντιρρήσεις-αντιδράσεις της ένωσης των αξιωματικών περιέχονται στο γεγονός πως το Μετοχικό Ταμείο Στρατού βρίσκεται σε «άθλια οικονομική κατάσταση».
«Δεν τα υποστηρίζουμε εμείς, οι ίδιοι μέτοχοί του και μερισματούχοι του καταγγέλλουν την κακή οικονομική κατάσταση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού», προσθέτουν εκπρόσωποι των αξιωματικών και καθιστούν σαφές πως «τα συμφέροντα και για όλα όσα πολεμήσαμε τόσα χρόνια θα χαθούν με τη συνένωση».
Μάλιστα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και μιλούν για κακή οικονομική κατάσταση και του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, τονίζοντας πως σε συνεννόηση με τη διοίκηση του Ταμείου, «πρέπει να προσπέσουμε στα συμφέροντα των εργαζομένων μας».
Ωστόσο, δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στα Μετοχικά Ταμεία που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, λέγοντας πως «δεν ευθύνονται οι μερισματούχοι» και καλούν την πολιτεία να «προστατεύσει τους ασφαλισμένους».
Χαρακτηριστική για την κατάσταση που επικρατεί στο Λιμενικό Σώμα σχετικά με την ενοποίηση των Ταμείων είναι και η ανακοίνωση της Παννελήνιας Ένωσης Αξιωματικών η οποία έχει ως εξής:
«Κύριοι,
Σας γνωρίζουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού, του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας και συνεκτιμώντας παράλληλα την κακή οικονομική κατάσταση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που επιβεβαιώνεται με επίσημες δηλώσεις και καταγγελίες εκ μέρους των μετόχων και μερισματούχων του, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης των θεμάτων που απασχολούν τα Ταμεία.
Η οποιαδήποτε προσπάθεια ενοποίησής τους, με όποιον τρόπο, θα ήταν καταστροφική, γιατί η οικονομική κατάσταση των τριών Ταμείων είναι εντελώς διαφορετική και ως αποτέλεσμα θα είχε τη χρεοκοπία των υπολοίπων.
Για τους παραπάνω λόγους η ΠΕΑΛΣ αποφάσισε να μη συμμετέχει, προς το παρόν, στην υπό σύσταση ομάδα εργασίας αναφορικά με το θέμα.
Εμείς, εκπροσωπώντας μέρος των μετόχων και μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού, αυτονόητη είναι η υποχρέωσή μας, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Ταμείου μας αλλά και την πολιτεία, να δώσουμε τις βέλτιστες λύσεις για τα θέματα που μας αφορούν, προστατεύοντας τα δικαιώματα των ασφαλισμένων μας.
Τέλος, δηλώνουμε αλληλέγγυοι προς τους μετόχους και μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, θεωρώντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μετοχικό Ταμείο τους σε κάθε περίπτωση δεν οφείλονται στους ασφαλισμένους του και η πολιτεία οφείλει να τα αντιμετωπίσει χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνσή τους».
Φόβοι και για το ανταποδοτικό τέλος
Ενώ το υπουργείο ικανοποίησε το πάγιο αίτημα των Λιμενικών για το ανταποδοτικό τέλος 3% υπέρ του Ναυτικού Ταμείου για παρεχόμενες υπηρεσίες (ένα τέλος που συνυπολογίζεται στο συνολικό ύψος πληρωμών γιατρών, διαγνωστικών ή θεραπευτικών κέντρων, εργαστηρίων κ.λπ.), η Ένωση Αξιωματικών εκφράζει τις ενστάσεις της για το γεγονός πως οι πληρωμές των παραπάνω δεν θα γίνονται από τα παραρτήματα αλλά από την Κεντρική Υπηρεσία.
«Με αυτή την περίπτωση πιθανώς επιχειρείται να παρακαμφθεί η υποχρέωση καταβολής της κράτησης αυτής υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού», λέει χαρακτηριστικά ο γεγικός γραμματέας της Ένωσης Αξιωματικών, Δημήτρης Σαϊτάκης.
Με επιστολή που εστάλη προς τα αρμόδια υπουργεία οι αξιωματικοί ζητούν να ερευνηθούν οι πραγματικές προθέσεις της διοίκησης του Οίκου Ναύτου και να προβούν σε οδηγίες για την εφαρμογή του νόμου.
ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Το έλλειμμα «ξύπνησε» τους συνδικαλιστές
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι συνδικαλιστές του Λιμενικού για το θέμα του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και την πρόσφατη γνωστοποίηση από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού ότι έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών και από το ότι η βασιμότητα των καταγγελιών των δικαιούχων πιστοποιήθηκε πρόσφατα από έρευνα των αρμοδίων στρατιωτικών υγειονομικών αρχών.
Συγκεκριμένα καταγράφηκε ένα έλλειμμα που αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία οφείλονται κυρίως σε ιατρικές πράξεις, που γίνονται σε δημόσιους υπαλλήλους, αλλά τα Δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία δεν καταβάλλουν τα οφειλόμενα νοσήλια στο ΝΝΑ.
Έτσι το Ναυτικό Νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και πτώση στην ποιότητα περίθαλψης.
Το υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του υποστήριξε ότι καταβάλλει προσπάθειες να ξεπεραστούν τα προβλήματα, όμως αυτό δεν εφησύχασε τους εκπροσώπους της Ένωσης Αξιωματικών του Λιμενικού που πριν από λίγες ημέρες συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη με τους φορείς, που εκπροσωπούν το σύνολο των εν ενεργεία και αποστράτων στρατιωτικών του Π.Ν. και στελεχών του Λ.Σ.
Αμέσως μετά από αυτή εξέδωσαν μάλιστα την κάτωθι ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν τα εξής:
«Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν τα παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενα ζητήματα, που αφορούν στο ΝΝΑ:
•Η νομική και λειτουργική υπόστασή του.
•Η γενική οικονομική κατάστασή του.
•Το ανταποδοτικό όφελός μας έναντι των ισόβιων εισφορών στις οποίες υποχρεωτικά υποκείμεθα.
•Η χρηματοδότηση λειτουργίας και συντήρησης-ανάπτυξης των υποδομών του.
•Η αύξηση των «δικαιούχων» νοσηλείας.
•Η σχέση του με τα ασφαλιστικά ταμεία.
•Η διαφαινόμενη πλήρης ένταξή του στο ενιαίο δίκτυο των νοσοκομείων του νέου Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας.
Παράλληλα, αποφασίσθηκε να σταλεί επιστολή προς τον υπαρχηγό ΓΕΝ, υποναύαρχο Ν. Κρυονερίτη Π.Ν., τονίζοντας τη δυσφορία μας για το γεγονός ότι συζητούνται ή και δρομολογούνται εξελίξεις που αφορούν τα έννομα συμφέροντα και θιγόμενα δικαιώματά μας, ερήμην μας, ενώ παράλληλα ζητήσαμε συνάντηση μαζί του, προκειμένου να ενημερωθούμε για τα ανωτέρω ζητήματα, ως καθ’ ύλην αρμοδίου.
Τέλος, αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας και με τη συμμετοχή μας, για την επεξεργασία των προαναφερομένων θεμάτων και τη διαμόρφωση προτάσεων για την επίλυσή τους».
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου