Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Φαντάζεστε να μπει επικεφαλής του ΔΝΤ … Τούρκος;



Ο Κεμάλ Ντερβίς με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ το 2001
Μέσα σε τρεις μήνες αλλάζουν τα δύο τρίτα της τρόικας και η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί με νέα πρόσωπα τα οποία δε θα είναι απαραιτήτως πιο φιλικά για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αλλάξουν βάζοντας τη δική τους σφραγίδα στα οικονομικά δεδομένα της χώρας.

Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο θα ανακοινωθεί ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ηγεσία της ΕΚΤ με τον Ιταλό Ντράγκι να φαντάζει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Ο Τρισέ ήταν σχετικά φιλικός προς την Ελλάδα, βοήθησε όσο μπορούσε και προσπάθησε να προωθήσει το ευρω-ομόλογο χωρίς όμως να καταφέρει να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της Γερμανίας.

Ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, Μ. Ντράγκι φαίνεται να πήρε το «οκ» και από τη Γαλλία, ωστόσο, κάποιοι προσπαθούν ήδη να αποδομήσουν την υποψηφιότητά του θυμίζοντας ότι είχε διατελέσει γενικός διευθυντής της περίφημης Goldman Sachs την περίοδο 2002-2006. 

Κάποιοι του χρεώνουν και εμπλοκή στο ελληνικό swap το οποίο διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Σημίτη το 2001 για να μειώσει το χρέος της.

Άλλοι υποψήφιοι για το τιμόνι της ΕΚΤ είναι ο Κλάους Ρέγκλιν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), και ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σε ότι αφορά τον Ντομινίκ Στρος Καν, θεωρείται σίγουρο ότι θα είναι υποψήφιος για τη Γαλλική προεδρία, οπότε αναζητείται διάδοχός του, εντός τριμήνου.

Αν και υπάρχει μια άτυπη συμφωνία ΗΠΑ – Ευρώπης ώστε ο επικεφαλής του ΔΝΤ να είναι ευρωπαίος και ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Αμερικανός, εντούτοις φαίνεται να αλλάζουν κάποια δεδομένα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη θέση στο ΔΝΤ θα μπορούσε να καταλάβει Κινέζος ή Ινδός. Όμως ακούγεται κι ένα ακόμη όνομα που προκαλεί τρόμο στην Ελλάδα. Κεμάλ Ντερβίς, πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας.

 Για φανταστείτε την Ελλάδα να ικετεύει το ΔΝΤ για δάνεια και επιμηκύνσεις και επικεφαλής να είναι ένας Τούρκος. Θα πέσει πολύ κλάμα.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: