Ξεπέρασαν τα 2,5 εκατ. οι φτωχοί στην Ελλάδα!
Στοιχεία-σοκ αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου Θράκης για τη ΓΣΕΕ
Στον αγροτικό τομέα και στους συνταξιούχους κατανέμεται κατά βάση το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στη χώρα μας (ξεπερνά το 20% του πληθυσμού ή πάνω από 2 εκατ. άτομα) με βάση την έρευνα που διεξήγαγε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (υπό την επίβλεψη του αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Πολιτικής Χρίστου Παπαθεοδώρου και των ερευνητών Γιάννη Δαφέρμου και Αιμιλίας Μαρσέλλου) και η οποία παραδόθηκε πρόσφατα στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ…
Η ερευνητική εργασία αφορούσε στοιχεία και δεδομένα έως το 2008 (πριν από την κρίση) και ολοκληρώθηκε έπειτα από επεξεργασία πριν από λίγους μήνες…
Από τότε (έως το 2008) σίγουρα άλλαξαν πολλά και ενδεχομένως αρκετά παρέμειναν τα ίδια (πληθυσμιακές ομάδες που συγκαταλέγονται στον κατάλογο των εργαζόμενων – φτωχών παραμένουν και σήμερα και ίσως η κατάστασή τους επιδεινώθηκε)…
Αυτά που άλλαξαν ή αλλάζουν τα βλέπουμε μπροστά μας και τα ζούμε ήδη μετά την «επέλαση» της οικονομικής κρίσης.
Κρίσιμο πλέον στοιχείο η μεταφορά της φτώχειας από την επαρχία και τα χωριά στις πόλεις (δεν είναι τυχαίο ότι το 2010 αυξήθηκε ο αγροτικός πληθυσμός κατά 60.000 άτομα) καθώς σημαντικός αριθμός εργαζόμενων ή απολυθέντων μετακινείται προς τα χωριά για την επιβίωσή του…
Η κρίση έδειχνε τα δόντια της…
Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα μας έως τις αρχές του 2009 (και καταγράφει η έρευνα) αποτελεί το γεγονός ότι σε ποσοστό επί του πληθυσμού η φτώχεια ξεπερνούσε το 20% και συνιστά αριθμό ρεκόρ στην ευρωζώνη (ως όριο για τη φτώχεια στη χώρα μας υπολογίζεται εισόδημα περίπου 6.000 ευρώ ανά άτομο ετησίως ή 12.000-13.000 ευρώ οικογενειακώς).
Στον ιστό της φτώχειας «πιάνονται» κατά κύριο λόγο οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, τα άτομα με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και τα πολυμελή και μονομελή νοικοκυριά. Η έρευνα του Πανεπιστημίου Θράκης διαπιστώνει και κάτι άλλο αρκετά σημαντικό.
Ότι οι διάφορες κοινωνικές μεταβιβάσεις του κράτους εκτός των συντάξεων ύψους 6 δισ. ευρώ ετησίως (διάφορα προνομιακά επιδόματα και βοηθήματα) στην ουσία χάνονται στο δρόμο και εκτός των άλλων έχουν ασθενή επίδραση στη μείωση της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας.
«Η σύγκριση της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.», αναφέρεται στην έρευνα, «έχει επίσης δείξει ότι η χώρα μας παρουσιάζει πολύ μεγάλη ανισότητα στη διανομή του εισοδήματος και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στην Ε.Ε., ενώ εμφανείς είναι και οι αδυναμίες του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών».
Οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας και μετά τις οποιεσδήποτε κοινωνικές μεταβιβάσεις (συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, ΕΚΑΣ κ.λπ.), κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκονται οι αυτοαπασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα (37%), οι αυτοαπασχολούμενοι σε μη αγροτικό τομέα (16,3%), οι μισθωτοί (9%), οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση (26,6%), οι άνεργοι (29,4%) και οι συνταξιούχοι (23,9%).
Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κατά φύλο άνδρες 19,2% και γυναίκες 21,1%.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας εμφανίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες (37,5%), το μονογονεϊκά νοικοκυριά (27,6%), ενώ την υψηλότερη συμμετοχή στη φτώχεια έχουν τα νοικοκυριά με δύο γονείς και δύο εξαρτώμενα παιδιά.
Ο κίνδυνος φτώχειας -σύμφωνα με την έρευνα- που αντιμετωπίζει ένα άτομο που διαμένει σε αγροτική περιοχή είναι υπερδιπλάσιος απ’ από εκείνον που αντιμετωπίζει ένα άτομο που διαμένει σε αστική ή ημιαστική περιοχή (τα δεδομένα αυτά λόγω της κρίσης πιθανότατα έχουν μεταβληθεί).
Μέχρι τα τέλη του 2008 το 65,2% των φτωχών νοικοκυριών στην Ελλάδα ζούσε σε αγροτικές περιοχές.
Τώρα πλέον η φτώχεια έχει μεταφερθεί στις πόλεις και αυτό γιατί στους φτωχούς λόγω της κρίσης συγκαταλέγονται πλέον ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί, απολυμένοι και αυτοαπασχολούμενοι.
Ο αριθμός τους σίγουρα έχει ξεπεράσει το 20% και -όπως εκτιμάται από ειδικούς- αγγίζει πλέον το 25-30%, καθώς πλήττονται σφοδρότατα η μεσαία τάξη και η νεολαία.
Έτσι σε απόλυτο αριθμό το μέγεθος του πληθυσμού που έχει ξεπεράσει το όριο της φτώχειας και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την «κόκκινη» γραμμή ίσως αντί για δύο εκατομμύρια ευρώ που ήταν στις αρχές του 2009 να είναι πλέον 2,5-3 εκατομμύρια άτομα.
Δηλαδή ο ένας στους τέσσερις που διαμένει στη χώρα μας λογίζεται πλέον ως φτωχός ή νεόπτωχος, καθώς αδυνατεί να έχει τα στοιχειώδη για την επιβίωσή του, πάντα με το μέτρο και το επίπεδο διαβίωσης που έχει ορίσει η χώρα μας.
Αρνητική πρωτιά στην ευρωζώνη
Η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν είναι μόνο οι πλέον χρεωμένες χώρες στην ευρωζώνη και δανειοδοτούμενες πλέον μέσω του μηχανισμού στήριξης αλλά και οι χώρες που εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό αλλά και επίπεδο φτώχειας στην ευρωζώνη…
Ο αναδιανεμητικός ρόλος του κράτους στην ουσία περιορίζεται -όπως περιγράφεται στην έρευνα- και επιτυγχάνεται μόνο μέσω των συντάξεων (και όχι άλλων κοινωνικών παροχών) οι οποίες όμως ευνοούν τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
Η Ελλάδα το 2006 παρουσίαζε το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας (20,1%) μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μετά τη Λετονία (22,7%).
Επιπλέον το μεγαλύτερο ποσοστό φτωχών στη χώρα μας παραμένει σε κατάσταση φτώχειας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όλα αυτά με το δεδομένο ότι το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο φτώχειας υπολογίζεται με βάση το εισόδημα της κάθε χώρας…
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν η σύγκριση γίνει π.χ. με τη γραμμή φτώχειας της Δανίας, τότε στην Ελλάδα το ποσοστό φτώχειας θα μετρηθεί στη χώρα μας σε ποσοστό 40,9% και όχι 20,1% (όταν αντίστοιχα στο Λουξεμβούργο είναι 1,5%, στην Ολλανδία 8,6% και 11,3% στη Δανία).
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου