Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

O "γκουρού" της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Murad Bayar μιλά για όλα


Η Τουρκία πρόκειται να καλύψει τις εξοπλιστικές της ανάγκες μέσω εξειδικευμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων νέων οπλικών συστημάτων.

Αυτή είναι η κεντρική θέση της τουρκικής πολιτικής για την εγχώρια πολεμική βιομηχανία και τα εξοπλιστικά προγράμματα όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο διευθυντής της Υπογραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας (SSM) Murad Bayar στο περιοδικό Jane’s Defence Weekly. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά τον Bayar είναι η ανάπτυξη και κατασκευή της σταθεροποιημένης πλατφόρμας STAMP εξοπλισμένη με πολυβόλο των 12,7 χλστ από την κρατική εταιρεία Aselsan η οποία έχει ήδη εξαχθεί στην Μαλαισία και τα ΗΑΕ, ενώ η άλλη πλατφόρμα που η εταιρεία έχει κατασκευάσει η STOP εξοπλισμένη με πυροβόλο των 25/30 χλστ έχει πωληθεί στην Γεωργία.

Η πολιτική αυτή αποφασίστηκε το 2004 από την κυβέρνηση Ερντογάν και αποσκοπούσε στην μείωση της εξάρτησης της Τουρκίας από την ξένη τεχνολογία. 

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι το 2010 να καλύπτονται από την εγχώρια βιομηχανία το 60% των αναγκών του τουρκικού Ναυτικού, το 80% του Στρατού και το 20% της Αεροπορίας.

Όπως με περηφάνια δηλώνει ο Bayar το 50% των τουρκικών αναγκών σε οπλικά συστήματα για το έτος 2010 καλύφτηκε από την εγχώρια βιομηχανία τη στιγμή που το 2009 το νούμερο αυτό ήταν 46%.

Στα ίδια πλαίσια η Τουρκία έχει ξεκινήσει μία μελέτη σκοπιμότητας για την ανάπτυξη του πρώτου σύγχρονου μαχητικού από την βιομηχανία της χώρας. 

Αν η μελέτη αποδείξει ότι αυτό δεν είναι εφικτό ή ότι δεν έχει την προσδοκώμενη συσχέτιση κόστους οφέλους τότε η Τουρκία θα αναζητήσει συνεργασίες με άλλες χώρες.

Οι διαπραγματεύσεις που η Τουρκία είχε ξεκινήσει με την Νότιο Κορέα για το υπό ανάπτυξη μαχητικό KF-X δεν ολοκληρώθηκαν λόγω διαφωνιών όσον αφορά το ποσοστό της βιομηχανικής συμμετοχής.

Σε περίπτωση που η εγχώρια ανάπτυξη και η κοινή ανάπτυξη νέων συστημάτων με άλλες χώρες δεν είναι βιώσιμη από τεχνοοικονομικής άποψης τότε είτε η Τουρκία θα αγοράσει συστήματα έτοιμα από την αγορά, είτε θα συμμετάσχει στην συμπαραγωγή συστημάτων με την προϋπόθεση ότι δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα δοθούν παραγγελίες στην τουρκική πολεμική βιομηχανία μέσω των ΑΩ.

Μία ακόμη δίοδο ανάπτυξης της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας που ακολούθησε η Υπογραμματεία ήταν η σύναψη στρατηγικών συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ τουρκικών και αλλοδαπών εταιρειών, για την αγορά εγχώρια κατασκευασμένων υποσυστημάτων, όπως το άρμα μάχης Altay.

Ένα ακόμα φιλόδοξο πρόγραμμα της SSM είναι η εγχώρια ανάπτυξη κινητήρων ντίζελ καθότι μέχρι σήμερα οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε κινητήρες της γερμανικής εταιρείας MTU. 

Όσον αφορά τον τομέα των τουρκικών εξαγωγών στρατιωτικού υλικού ο Murad Bayar αναφέρει ότι οι περιοχές ενδιαφέροντος της Τουρκίας είναι ο Καύκασος, η Αφρική, οι χώρες του περσικού κόλπου και η νοτιοανατολική Ασία.

Οι χώρες της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής δεν αποτελούν προτεραιότητα αυτή τη στιγμή λόγω των γνωστών γεγονότων.

Αναφορικά με το οικονομικό ύψος των εξαγωγών ο Murad Bayar σύγκρινε τα 196 εκατ. δολάρια που ήταν οι εξαγωγές το 2004 δηλαδή μόλις ένα χρόνο από την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του πρωθυπουργού Ερντογάν με τα 900 εκατ. δολάρια που ήταν η αξία των εξαγωγών το 2010.

Με λίγα λόγια η αύξηση των εξαγωγών τουρκικού στρατιωτικού υλικού την περίοδο 2005-2010 ήταν περίπου κατά 4,6 φορές. Στόχος σύμφωνα τον  Murad Bayar είναι οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού το 2011 να φτάσουν το 1 δις δολάρια και το 2016 τα 2 δις δολάρια. 

Για το σκοπό αυτό θα ανοίξουν γραφεία συνδέσμων στις τουρκικές πρεσβείες, τα οποία θα προωθούν τα τουρκικά οπλικά συστήματα. Ήδη δύο γραφεία σαν και αυτά έχουν ανοίξει στις ΗΠΑ και στην Σαουδική Αραβία.

Για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα ο διευθυντής της Υπογραμματείας δήλωσε ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων της γειτονικής χώρας είναι η ανάπτυξη του UAV ΑΝΚΑ, ενώ την περίοδο αυτή πραγματοποιείται η τεχνοοικονομική μελέτη αναφορικά με την απόκτηση των φρεγατών του προγράμματος TF-2000.

Για το Στρατό Ξηράς ενδιαφέρον έχει το πρόγραμμα επιλογής του νέου μέσου μεταφορικού ελικοπτέρου (το οποίο τελικά ανέλαβε η Sikorsky με το T-70) καθώς και η αγορά των 6 μεταγωγικών ελικοπτέρων ICH-47F Chinook τα οποία κατασκευάζονται κατόπιν άδειας από την Agusta/Westland και τα οποία θα αγοραστούν μέσω πιστώσεων FMS. 

Στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία διοχετεύοντας σημαντικά ποσά.

Ένα ακόμα ευαίσθητο σημείο που ανέφερε στην συνέντευξη του ο διευθυντής της SSM είναι η σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ όπου όπως σημειώνει ο Bayar η Τουρκία δεν έχει υποστεί κάποια ζημιά από την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας διότι οι Τούρκοι μηχανικοί έχουν ήδη αποκτήσει τις ικανότητες που χρειάζονται για την ανάπτυξη τεχνολογίας η οποία παλαιότερα παρεχόταν από το Ισραήλ.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Βρετανία ο Bayar επεσήμανε ότι οι δύο χώρες πρόκειται να υπογράψουν στρατιωτικό σύμφωνο το οποίο θα περιλαμβάνει την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών.

Επιπλέον την περίοδο αυτή οι δύο χώρες συζητούν θέματα ναυτικής συνεργασίας και ναυπηγικών προγραμμάτων σε συνέχεια του προγράμματος ναυπήγησης των κορβετών της κλάσης Ada.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: