Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΖΑΚΗΣ: Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - Η Τουρκία δεν έχει νομικά δικαιώματα στις νότιες θάλασσες




Ουδεμία νομική δυνατότητα παρέμβασης έχει η Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου στις νότιες θάλασσες.

Αυτό υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου, Χρήστος Ροζάκης, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία. 





Πρόσθεσε επίσης ότι ούτε η Τουρκία ισχυρίστηκε ποτέ ότι έχει δικαιώματα στη ζώνη που η Κύπρος οριοθέτησε με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. 


Υπενθύμισε μάλιστα και την ύπαρξη των ζωνών Λιβάνου και Συρίας, που παρεμβάλλονται, προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν έχει νομική δυνατότητα να ματαιώσει την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην περιοχή με διελεύσεις πλοίων και άλλες μεθοδεύσεις.

 «Δεν έχει κανένα δικαίωμα εκεί. Αυτό είναι πέραν κάθε αμφιβολίας», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι παρεμβάλλονται και οι ζώνες του Λιβάνου και της Συρίας. 

Αντίθετα, αν η Κύπρος οριοθετούσε ΑΟΖ στις βόρειες θάλασσές της, τότε θα αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα με την Τουρκία.

Σχετικά με το πώς μπορεί να επιλυθούν τα προβλήματα με την Ελλάδα και την Κύπρο, από τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο κ. Ροζάκης παρατήρησε ότι η Σύμβαση αυτή έχει επικυρωθεί από 160 κράτη και άρα έχει δημιουργηθεί εθιμικό δίκαιο.

 «Δεν λέει πουθενά το δίκαιο ότι όλα τα κράτη πρέπει να το δέχονται, λέει η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών να το δέχονται», κατέληξε. 

elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: