' 'Είναι αυτονόητος ο σεβασμός των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της υλοποίησής τους'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ερωτηθείς, μέχρι πότε θα πρέπει να συνεχισθούν οι βομβαρδισμοί της Λιβύης.
Ο 'Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Τόνιο Μποργκ, υπενθύμισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παράσχει διευκολύνσεις επιχειρησιακού τύπου, όχι όμως ενεργό συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
''Η Ελλάδα'', συνέχισε, ''από την πρώτη στιγμή, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης και την αδυναμία εξεύρεσης λύσης μόνο με στρατιωτικά μέσα''.
''Η Μάλτα'', δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μποργκ, ''τηρεί όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Λιβύης και συμβάλλουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ανθρωπιστικού τύπου, όπως η απομάκρυνση ξένου στρατιωτικού προσωπικού από την έρημο κλπ.
Δεν επιτρέπει όμως τη χρήση του αεροδρομίου της για επιχειρήσεις βομβαρδισμού.
Το μεγάλο και δύσκολο ζήτημα πρόσθεσε, είναι πού βρίσκεται ακριβώς το όριο των δράσεων που επιτρέπει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας''.
Οι δύο άνδρες απέδωσαν μεγάλη σημασία, κατά τις σημερινές συνομιλίες τους, στο κύμα προσφύγων και μεταναστών από τη Βόρειο Αφρική, που κατευθύνεται προς τη Νότιο Ευρώπη και δεν έκρυψαν την ανησυχία τους, τόσο για τις ίδιες τις ροές, όσο και για το ότι πλήττουν κυρίως τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στην προωθούμενη από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναθεώρησης του "Δουβλίνου 2".
Ο κ. Μποργκ ζήτησε τη φιλελευθεροποίηση των κανόνων εφαρμογής της ευρωπαϊκής Οδηγίας 55 του 2001, που υιοθετήθηκε για τα Βαλκάνια, χωρίς να εφαρμοσθεί ποτέ.
Για όσους φεύγουν από την Τρίπολη, οι προνομιακοί προορισμοί ειναι το ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα και η Μάλτα, που έχει δεχθεί ήδη 1000 πρόσφυγες από τη Λιβύη, το ισοδύναμο δηλ. λαμβανομένου υπόψιν του πληθυσμού της, 200.000 προσφύγων στη Γερμανία.
Το μικρό μεσογειακό κράτος-μέλος της ΕΕ ζήτησε ήδη από την ΕΕ την εφαρμογή της Οδηγίας, (που προβλέπει μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια του επαναπατρισμού των προσφύγων) η Κομισιόν όμως απάντησε ότι ο αριθμός των προσφύγων δεν είναι τόσο μεγάλος που να το δικαιολογεί.
Την ανάγκη ανακατονομής των παράνομων μεταναστών και καλύτερης αστυνόμευσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και αλλαγής του Ενωσιακού κανονισμού "Δουβλίνο 2" επεσήμανε ο 'Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας, που τόνισε ότι πρέπει να ξαναδούμε τη λειτουργία αυτού του κανονισμού και της Συνθήκης Σένγκεν, με κριτήριο όμως τη βοήθεια των μεσογειακών χωρών που δέχονται τις μεταναστευτικές πιέσεις.
Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις αναθεώρησης της Συνθήκης Σένγκεν, ο κ. Μποργκ εξέφρασε την ελπίδα οι αλλαγές των συνθηκών να βελτιώσουν και όχι να επιδεινώσουν τη θέση των χωρών που δέχονται το κύριο βάρος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Οι κ.κ. Μποργκ και Δρούτσας υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για τις επαφές σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών.
Οι δύο υπουργοί θα συμπέσουν την Παρασκευή, σε άτυπη συνάντηση υπουργών της περιοχής, που οργανώνει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού στη Λευκωσία, με συμμετοχή επίσης του Ισραήλ και της Βουλγαρίας.
ΠΗΓΗ: ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ''
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου