Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Άγκυρα:"Οι πυρηνικοί μας σταθμοί θα αντέχουν σειμούς 9 ρίχτερ"!

 


Η Τουρκία δεν το βάζει κάτω στο θέμα των πυρηνικών και προσπαθεί να πείσει ότι η ασφάλεια που θα έχουν οι πυρηνικοί της σταθμοί θα είναι αξεπέραστη.

O Yπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε πως οι πυρηνικοί σταθμού που θα κατασκευαστούνε στην Τουρκία θα αντέχουν ακόμη και σε σεισμούς 9 ρίχτερ.

 

Ο υπουργός Γιλντίζ είπε πως «είναι γνωστό πως στην Τουρκία δεν υπήρξε σεισμός πάνω από 7,4 ρίχτερ, αλλά ακόμα και αν υπάρξει σεισμός των 9 ρίχτερ, θα πρόκειται για μια κατασκευή που θα αντέξει. Αναμφίβολα από τα πιο σταθερά κτίρια στην Τουρκία θα είναι οι πυρηνικοί σταθμοί και τα ηλεκτρονικά τους μέρη που θα κατασκευάσουμε στην Σινώπη και στο Ακουγιού».

Ο Τανέρ Γιλντίζ απαντώντας ζωντανά στο κανάλι NTV, όταν ρωτήθηκε αν μετά το Ακουγιού και την Σινώπη η επόμενη επιλογή για τον τρίτο σταθμό είναι η πόλη Ιγνέαντά της Θράκης, απάντησε πως «Στο υπάρχον προσχέδιο δεν υπάρχει κάποια ονομασία, αλλά φυσικά η Ιγνέαντά είναι μια από τις επιλογές που υπάρχουν» .


Στην ερώτηση για το αν είναι σωστή επιλογή τα πυρηνικά μετά τα όσα συνέβησαν στην Ιαπωνία, ο υπουργός Γιλντίζ απάντησε πως «Πιστεύουμε πως δεν είναι σωστό να στρέφεται η συζήτηση γύρω από το αν θα το κάνουμε ή όχι. 


Θεωρούμε καίριο η συζήτηση να στρέφεται γύρω από τα συστήματα ασφαλείας. Υπό αυτή την οπτική γωνία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσία και την Ιαπωνία. 

Οι διαπραγματεύσεις αυτές μετά το ατύχημα στην Ιαπωνία, σταμάτησαν για κάποιο διάστημα. Θα αρχίσουν ξανά αυτόν τον μήνα. Βλέπουμε όμως ότι και η Ρωσία μετά το Τσερνόμπιλ, αλλά και η Ιαπωνία μετά από αυτό το ατύχημα έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας. 

Σε αυτούς τους σταθμούς παρατηρούμε να εντείνονται οι προσπάθειες των μηχανικών. 

Τελευταία ο πυρηνικός σταθμός που κατασκευάστηκε από την Ρωσία στην Ταϊβάν, επιλέχτηκε από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ως ο πλέον ασφαλής στον κόσμο. Για αυτό δεν ανησυχούμε.»

 

ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ 65 ΣΤΑΘΜΟΙ
Ο υπουργός Γιλντίζ είπε πως από τους 442 λειτουργούντες σταθμούς οι μισοί σχεδόν βρίσκονται σε τρεις χώρες : ¨ΗΠΑ, Γαλλία και Ιαπωνία.


Η Ιαπωνία έχει τώρα 54 σταθμούς. Οι ΗΠΑ έχουν 107 πυρηνικούς σταθμούς και αν παρατηρήσουμε τις εξελιγμένες χώρες θα δούμε ότι η κάθε μία έχει περίπου 30. 

Τα τελευταία 20 χρόνια τα χρήματα που ξοδεύονται για τα μέτρα ασφαλείας σε αυτούς είναι ίσα με αυτά που ξοδεύονται για την κατασκευή των ίδιων αυτών των πυρηνικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού.

tourkikanea.gr/2011/04/09/nukleer-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια: