Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Δύο επίκαιρες ερωτήσεις του Βουλευτή του ΛΑΟΣ κυρίου Ιωάννη Κοραντή.


ΚΟΡΑΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Βουλευτής Επικρατείας ΛΑ.Ο.Σ.

ΕΡΩΤΗΣΗ : 13901/29-3-2011
Προς : Υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα
Θέμα : Κρατούμενοι Γκουαντάναμο : η εδώ αμερικανική Πρεσβεία
διαψεύδει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Με την ερώτησή μου 1984/3-12-2009 είχα θέσει προς τον, (τότε) ΥΠΕΞ κ. Γ. Παπανδρέου το ερώτημα, εάν οι ΗΠΑ έχουν διατυπώσει προς την Ελλάδα αίτημα να δεχθεί κρατουμένους του Γκουαντάναμο και σε καταφατική περίπτωση, προς ποίον, πόσα άτομα αφορούσε και ποιά υπήρξε η απάντηση της ελληνικής Κυβέρνησης. 

Ο κ. Παπανδρέου μου είχε απαντήσει, (έγγραφο ΥΠΕΞ , ΑΠ 21/84/ΑΣ3865δις/18-12-2009, ότι «… η αμερικανική πλευρά δεν μας έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για υποδοχή κρατουμένων».

Η αλήθεια, εν τούτοις, είναι εντελώς διαφορετική και είναι θλιβερό να πληροφορείται η Βουλή και μέσω αυτής ο ελληνικός λαός, από τηλεγράφημα της εδώ αμερικανικής Πρεσβείας, που διέρρευσε από τα Wikileaks και δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,(26-3-2011), ποιά ήταν η πραγματικότητα, που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλησε να αποκρύψει.

Σύμφωνα με το ανωτέρω τηλεγράφημα, υπό στοιχεία ATH-ENS79, η αμερικανική Πρεσβεία είχε ζητήσει τον Ιανουάριο 2007 από το ελληνικό ΥΠΕΞ να δεχθεί ένα φυλακισμένο από το Γκουαντάναμο για μετεγκατάσταση στο ελληνικό έδαφος.

Το τηλεγράφημα περιγράφει με λεπτομέρειες τις αντιδράσεις του τότε Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ, ενεργούντος εξ ονόματος της τότε Υπουργού Εξωτερικών, τα ερωτήματα που έθεσε στην αμερικανική πλευρά ως προς το καθεστώς υπό το οποίο θα τελούσε στη χώρα μας ο ανωτέρω κρατούμενος με τη διευκρίνιση μάλιστα ότι «θα εξυπηρετούσε το ΥΠΕΞ εάν το άτομο που θα σταλεί έχει παρουσιαστικό που θα δικαιολογούταν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με μεταγενέστερο τηλεγράφημα (Οκτώβριος 2008), ο αμερικανός Πρέσβυς επανήλθε στον ίδιο αξιωματούχο επιχειρώντας να πείσει την ελληνική πλευρά να δεχθεί μεταφορά και απελευθέρωση, τη φορά αυτή, Παλαιστίνιου κρατουμένου από το Γκουαντάναμο σε ελληνικά εδάφη.

Το ίδιο τηλεγράφημα περιγράφει την εύλογα αρνητική και λεπτομερώς αιτιολογημένη απάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ στο νεώτερο και συγκεκριμένο αυτό αίτημα της αμερικανικής πλευράς.

Με την ελπίδα ότι δεν θα θελήσει να ολισθήσει στη διάψευση της ύπαρξης και ακρίβειας των ανωτέρω τηλεγραφημάτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.        Δεν γνώριζε ποιά ήταν η πραγματική εικόνα;

2.        Σε καταφατική περίπτωση, γιατί ο τότε Υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου ψευδώς με διαβεβαίωνε ότι «η αμερικανική πλευρά δεν μας έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για υποδοχή κρατουμένων»; Ποιές σκοπιμότητες εξυπηρετούσε η στάση του;

3.         Τελικά η χώρα μας δέχθηκε κρατούμενο από το Γκουαντάναμο και εάν ναι, πότε;

4.        Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί ότι απαντήσεις, όπως η προαναφερθείσα, συμβάλλουν στην οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης του Υπουργού Εξωτερικών με τη Βουλή γενικότερα και με κάθε ερωτώντα Βουλευτή ειδικότερα;

Ο ερωτών
Ιωάννης Κοραντής
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΡΩΤΗΣΗ : 13922/29-3-2011
Προς : Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ε. Βενιζέλο
Θέμα : Τουρκική διαμαρτυρία για επίθεση στο τουρκικό στρατιωτικό
νεκροταφείο Αθηνών-Πειραιώς.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας και καταδίκης για την επίθεση, που σημειώθηκε από αγνώστους, τα χαράματα της 25ης Μαρτίου στο τουρκικό στρατιωτικό νεκροταφείο Αθηνών-Πειραιώς, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρής εκτάσεως ζημιών. 

Πέραν της αυτονόητης καταδίκης, από κάθε πλευρά, της βεβήλωσης ενός νεκροταφείου, όποιο και αν είναι αυτό, εύλογα προκύπτει το ερώτημα, λόγω και της ημερομηνίας τελέσεως της πράξης αυτής, κατά πόσον αυτή ήταν έργο προβοκατόρων ή και πρακτόρων, χωρίς να αποκλείεται η εκδοχή ανεγκέφαλων αυτουργών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
1.        Ποία η ενημέρωση του Υπουργείου επί του συμβάντος αυτού;

2.        Πότε δημιουργήθηκε το ανωτέρω νεκροταφείο και βάσει ποίας πράξεως; Βασίσθηκε σε ελληνοτουρκική συμφωνία, ή σε μονομερή ελληνική απόφαση;

3.        Έχει εφαρμοσθεί στην προκειμένη περίπτωση η αμοιβαιότητα; Με άλλα λόγια, υπάρχουν ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία στην Τουρκία;

4.        Σε αρνητική περίπτωση, έχει ζητήσει η Ελλάδα την δημιουργία ελληνικού στρατιωτικού νεκροταφείου στην Τουρκία και αν ναι , πότε;

Ο ερωτών

Ιωάννης Κοραντής

Δεν υπάρχουν σχόλια: