Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΛΙΜΕΝΙΚΟ

ΛΙΜΕΝΙΚΟ
Σοβαρές καταγγελίες για αναξιοκρατικές κρίσεις
Με αρνητικό πρόσημο χαρακτηρίζονται από πολλές πλευρές οι κρίσεις στο Σώμα Λιμενικού – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που έγιναν για πρώτη φορά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο οποίο εντάσσονται πλέον οι λιμενικοί. 

Το θέμα, μάλιστα, έχει αναστατώσει τους τελευταίους, οι οποίοι προβαίνουν σε σοβαρές καταγγελίες για αναξιοκρατικές κρίσεις, ενώ παράλληλα φαίνεται να προκαλεί «πονοκέφαλο» όχι μόνο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά και στο Μαξίμου αφού, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στα διάφορα blog, εκεί βρίσκεται ο άνθρωπος που παρενέβη προκειμένου να προαχθεί και να ευνοηθεί σκανδαλωδώς συγκεκριμένος αξιωματικός.

Έρευνα και κριτική
Μετά, δε, τα δημοσιεύματα στο Ίντερνετ, οι κρίσεις φαίνεται πως μπήκαν κάτω από το… μικροσκόπιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ερεύνησε την υπόθεση και στις αρχές της εβδομάδας ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης κατέθεσε στη Βουλή επερώτηση, ασκώντας οξεία κριτική για τις επιλογές της κυβέρνησης, από την οποία και αναμένονται πλέον με ενδιαφέρον οι απαντήσεις. 

Στην ερώτησή του, μάλιστα, ο τομεάρχης της Ν.Δ. συμπεριέλαβε και ορισμένες… βαριές κουβέντες, αφού έκανε αναφορά σε αυτήν για ΠΑΣΟΚικό Διευθυντήριο και προαποφασισμένες «εκκαθαρίσεις» αξιωματικών.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση έχει ως εξής:
«Κύριε υπουργέ,
Πολλά έχουμε ακούσει από την αρχή της διακυβέρνησης της πατρίδας μας από το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το υποτιθέμενο όραμά του για απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία.

Ωστόσο, καθημερινά έρχονται στο φως ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις οι οποίες διαψεύδουν τις μεγαλόστομες εξαγγελίες σας, όπως οι πρόσφατες κρίσεις στο Λιμενικό Σώμα (Λ.Σ.), με τις οποίες ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν οι «εκκαθαρίσεις» που εδώ και καιρό προετοιμάζατε και επιδιώκατε.

Διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήριά σας υπήρξαν καθαρά κομματικά, καθώς επιλέχθηκαν αξιωματικοί με ελάχιστη εμπειρία διοικήσεως σε Λιμενικές Αρχές. 

Μάλιστα, ήταν τόσο βαθιά η «βουτιά» στην επετηρίδα, ώστε αντιπλοίαρχοι να μην έχουν, πλέον, καν τον απαιτούμενο χρόνο υπηρεσίας και να παρατηρείται ακόμα και το πρωτόγνωρο φαινόμενο της ύπαρξης κενών θέσεων.

Για να μην αναφερθούμε στην απομάκρυνση έμπειρων αξιωματικών και, μάλιστα, σε ιδιαίτερα παραγωγική ηλικία. 

Ή στην επιχείρηση του ΠΑΣΟΚικού Διευθυντηρίου του Λ.Σ. για επαναφορά έμπειρων στελεχών, την άνευ λόγου ταλαιπωρία τους και αναδρομική αποστρατεία τους, ζήτημα το οποίο έχουμε θέσει, χωρίς να έχουμε πάρει ακόμη απάντηση.

Συγκεκριμένα, σκάνδαλο αποτελεί η προαγωγή αξιωματικού, επίλεκτου του πρωθυπουργικού γραφείου, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως αποσπασμένος (;) στο γραφείο του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, ενώ ως Λιμενάρχης Πατρών δεν είχε αντιληφθεί το παράνομο κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών.

Αξιωματικός, επίσης, ο οποίος έγινε πέρυσι Αρχιπλοίαρχος ενώ βρισκόταν στο Προξενικό Λιμεναρχείο στη Μασσαλία, αφού διοίκησε επιτυχώς τον εαυτό του για ένα χρόνο, προήχθη σε υποναύαρχο.

Εντύπωση, ακόμα, προκαλεί η προαγωγή αξιωματικού, ο οποίος υπηρέτησε πάνω από δέκα (10) συναπτά έτη σε θέσεις εξωτερικού ή αξιωματικών, οι οποίοι υπηρετούν πάνω από είκοσι (20) συναπτά έτη στην ίδια υπηρεσία.

Κλείνοντας, προήχθη αξιωματικός ο οποίος περιέργως δεν έχει περάσει ακόμη από πειθαρχικό συμβούλιο, αλλά και αξιωματικός ο οποίος φέρεται να είχε εμπλοκή σε παράνομες ναυτολογήσεις.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. υπουργός:

• Αντιλαμβάνεστε το πλήγμα το οποίο έχετε επιφέρει στο Λιμενικό Σώμα με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σας; Γιατί αποστρατεύσατε έμπειρους -σε παραγωγική ηλικία- αξιωματικούς; Έτσι θεμελιώνετε το υποτιθέμενο όραμά σας για Ελληνική Ακτοφυλακή;

• Πώς δικαιολογείτε όλες τις αναφερθείσες περιπτώσεις προαγωγών και αποστρατειών;

• Από τους προαχθέντες ανώτερους αξιωματικούς, δύο (2) υπηρετούν σε θέσεις εξωτερικού, ενώ τέσσερις (4) σε υπηρεσίες του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Θα στελεχώσουν άμεσα τις επτά (7) περιφέρειες και τους αντίστοιχους κλάδους του υπουργείου και –αν ναι- πότε ακριβώς;».
Καταγγελίες συνδικαλιστών

Όμως, δεν είναι μόνον ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, που μιλά για κρίσεις οι οποίες έγιναν βάσει πολιτικών πεποιθήσεων. 

Το ίδιο καταγγέλλουν στον «Ε» και συνδικαλιστές του Λιμενικού, οι οποίοι προσθέτουν με νόημα ότι προήχθησαν όσοι είχαν υψηλές «γνωριμίες». Δεν είναι, εξάλλου, λίγοι εκείνοι που φρόντιζαν να υπενθυμίσουν πως τουλάχιστον 23 αξιωματικοί έχουν αποστρατευτεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από το Σώμα.

Ταυτόχρονα, δήλωναν πως με το πρόσχημα της «νέα δομής» της «σύγχρονης και αποδοτικής Ακτοφυλακής» το Λιμενικό Σώμα οδηγείται σε διάλυση. 

Αρκετοί, τέλος, εκπρόσωποι εργαζόμενων κατήγγειλαν πως «εφευρίσκονται νόμοι, τροπολογίες και άλλα τερτίπια, με σκοπό να δικαιώνονται όσοι έχουν καλές επαφές με τη νέα ηγεσία», ενώ χαρακτηριστικά ανέφεραν πως «υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι πήραν από τρεις έως πέντε βαθμούς προαγωγής».

Ιδιαίτερα ενοχλημένοι, πάντως, ήταν ορισμένοι με την ιδιαίτερη μεταχείριση πρώην πλοιάρχου, ο οποίος εάν και αποφασίστηκε να τοποθετηθεί σε άλλη διεύθυνση, με παρέμβαση υπαλλήλου της Γενικής Γραμματείας Υποστήριξης του έργου του πρωθυπουργού, παρέμεινε στη διοίκηση όπου βρισκόταν ως κλαδάρχης. 

Η παραμονή του, μάλιστα, εκεί -ισχυρίζονταν ότι- «μπλοκάρει» το σύστημα τοποθετήσεων. 

Είναι, όπως έλεγαν, ο ίδιος αξιωματικός που στην ερώτηση του κ. Πλακιωτάκη χαρακτηρίζεται επίλεκτος του πρωθυπουργικού γραφείου και ο οποίος ήταν ο μοναδικός αξιωματικός του Λιμενικού που έχει υπηρετήσει ποτέ ως αποσπασμένος σε άλλο υπουργείο εκτός ΥΕΝ.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ) της περασμένης εβδομάδας, με την οποία ζητούσε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να υιοθετήσει ένα νέο σύστημα κρίσεων, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι οι εργαζόμενοι στο Λιμενικό «βράζουν».

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΕΑΛΣ χαρακτήριζε το πλαίσιο των κρίσεων απαρχαιωμένο και τόνιζε ότι οι κρίσεις γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται με βάση άρθρο του Κώδικα Προσωπικού του Λιμενικού με το οποίο λαμβάνονται υπόψη για την κρίση τα ατομικά στοιχεία του κρινόμενου, ευμενή και δυσμενή, και ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση κυρίως στις εκθέσεις αξιολόγησης. 

Ανάλογες όμως κρίσεις, όπως ανέφεραν στην ανακοίνωση, δεν είναι αντικειμενικές και αμερόληπτες, καθώς «στηρίζονται στην προσωπική και υποκειμενική αντίληψη του κρίνοντος και όχι σε προκαθορισμένα, συγκεκριμένα, μετρήσιμα στοιχεία».

Ζητούσαν, μάλιστα, οι συνδικαλιστές να εφαρμοστούν τέτοια κριτήρια, ώστε ο κρινόμενος να έχει την ευχέρεια να γνωρίζει τη θέση που βρίσκεται και να μην υπάρχουν αμφιβολίες και αμφισβητήσεις.
paraskevi13.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: