Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ενώ η ΕΥΠ παρακμάζει, η ΜΙΤ μπαίνει σε νέα εποχή


Η νέα αρμοδιότητα της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αναδεικνύει το ρόλο της στο τουρκικό σύστημα εξουσίας και την αντίστοιχη ελληνική ολιγωρία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης αμυντικής εφημερίδας Defense News, η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών θα αναλάβει την ευθύνη συντονισμού των επιχειρήσεων ηλεκτρονικής επιτήρησης, με κάθε μέσο που διαθέτει το τουρκικό κράτος.

Η εξέλιξη αυτή παρουσιάζεται από την τουρκική προπαγάνδα ως δημοκρατικό επίτευγμα με το αιτιολογικό ότι οι επιχειρήσεις αυτές τίθενται υπό μη στρατιωτικό έλεγχο. Μέχρι στιγμής, η επιχειρησιακή ευθύνη στον εν λόγω τομέα ανήκε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Προφανώς όμως εντάσσεται στην προσπάθεια των ισλαμιστών να αποδυναμώσουν τους κεμαλιστές, με ότι αυτό σημαίνει για την κατανομή εξουσίας στη σύγχρονη Τουρκία...

Η συμφωνία ανάμεσα στο στράτευμα και τη ΜΙΤ ολοκληρώθηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους στρατιωτικούς τελικά να αποδέχονται το γεγονός ότι η διατήρηση δύο υπηρεσιών με παραπλήσιες αρμοδιότητες, αυξάνει θεαματικά το κόστος.




Το ζητούμενο είναι εάν όντως έχει εξευρεθεί η φόρμουλα συνεργασίας των δύο πλευρών, αφού η ανάδειξη του Δρ. Χακάν Φιντάν στην ηγεσία της ΜΙΤ, έχει δυσχεράνει την επικοινωνία επειδή ο νέος αρχηγός θεωρείται ισλαμικού «προσανατολισμού». Σε κάθε περίπτωση στην υπηρεσία θα παραμείνει το στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο οι Τούρκοι ευελπιστούν να αποτελέσει «γέφυρα» για την αγαστή συνεργασία του στρατεύματος με τη ΜΙΤ.

Προσφάτως υπεγράφη πρωτόκολλο μεταξύ της ηγεσίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και της ΜΙΤ, με το οποίο το στράτευμα συμφωνεί να εγκαταλείψει ολοκληρωτικά κάθε ρόλο στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Η υπηρεσία η οποία είχε μέχρι σήμερα την ευθύνη των επιχειρήσεων ηλεκτρονικής επιτήρησης αποτελούνταν από προσωπικό πενήντα ατόμων υψηλής εξειδίκευσης, ενώ είχε στη διάθεσή της και δύο πλοία για τον ίδιο σκοπό. Ωστόσο, μέρος των αρμοδιοτήτων της συγκεκριμένης υπηρεσίας αποτελούν οι υποκλοπές παντός είδους και τηλεπικοινωνίες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ΜΙΤ αναφέρεται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, αφού κι η ίδια διέθετε τη δική της μονάδα συλλογής πληροφοριών με ηλεκτρονικά μέσα.

Τη στιγμή που καταγράφονται όλες αυτές οι εξελίξεις στην Τουρκία, η ΕΥΠ προσπαθεί να φέρει σε πέρας το έργο της με πενιχρά μέσα και με μια πολιτική ηγεσία που αρνείται πεισματικά να κατανοήσει την κομβική της σημασία στη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας.

Και σε όσους αντιτείνουν ότι ο πρότερος βίος της ΕΥΠ δεν είναι απολύτως έντιμος, απαντάμε ότι το πολιτικό σύστημα ολιγώρησε χαρακτηριστικά και σε αυτόν τον τομέα. Αντί να διαμαρτυρόμαστε αναμασώντας τα ίδια συνεχώς, θα έπρεπε... χθες να είχαν φροντίσει ώστε να προωθήσουν τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ώστε να σταματήσει η χώρα να θυμίζει ξέφραγο αμπέλι.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: