Δήθεν έκπληξη και οργή, προκάλεσαν τόσο σε πολιτικούς όσο και σε δημοσιογράφους στην χώρα μας, οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Επικρατείας και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντς Αρίτς, κατά την διάρκεια σεμιναρίου για τον περιφερειακό τύπο της Τουρκίας.
Στην ομιλία του, ο τούρκος υπουργός, αναφερόμενος στην χώρα μας είπε ότι "Σε λίγο θα ανοίξουν μαντήλι, για να ζητιανεύουν", ενώ πρόσθεσε ότι το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας έχει ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ότι η παραγωγή σε όλα τα ελληνικά εργοστάσια έχει σταματήσει και ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται να τα αγοράσει, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι είναι μια από τις πέντε κορυφαίες χώρες του κόσμου με ρυθμό ανάπτυξης 9%.
Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι το τι "ψέμμα" ή "συκοφαντία" είπε ακριβώς ο Τούρκος υπουργός. Όντως είμαστε στην κατάσταση που περιγράφει. Όντως είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μαντήλι και να ζητιανέψουμε.
Και αυτό φαίνεται και στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας, και ιδιαίτερα στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ακολουθεί απλά μια πολιτική κατευνασμού. Αντιθέτως, έχει σκοπό, με αφορμή την οικονομική κρίση και την "ανάγκη" της χώρας για "ανάπτυξη" να έλθει σε άμεσα συμφωνία με την Τουρκία για μία σειρά ζητημάτων, έτσι ώστε να έλθει η "πολυπόθητη" συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Είναι φανερό ότι αυτό έχει γεμίσει με αυτοπεποίθηση τους Τούρκους - όχι μόνο πολιτικούς - αλλά και επιχειρηματίες και απλούς πολίτες, οι οποίοι έχουν αποδεχθεί το δόγμα του "στρατηγικού βάθους" του κ. Νταβούτογλου, και πιστεύουν ότι θα μπορέσουν πολύ σύντομα να εντάξουν την χώρα μας στην "σφαίρα επιρροής" της Τουρκίας, δίχως να χρειαστεί καν πόλεμος, αλλά με οικονομική διείσδυση και ... διαπραγματεύσεις.
Αυτό ακριβώς φαίνεται όχι μόνο από τις δηλώσεις του κ. Μπαγίς, αλλά και από τις αντιδράσεις πάρα πολλών Τούρκων, οι οποίοι όπως διαβάζουμε συνεχώς σε οικονομικές εφημερίδες, είναι έτοιμοι να επενδύσουν στην ... φτωχή και κλαίουσα Ελλάδα.
Όσο κι αν ενοχλεί κάποιους, σήμερα η τουρκία αντιμετωπίζει την χώρα μας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κάποιοι Ελληναράδες των αγορών, αντιμετώπιζαν το κράτος των Σκοπίων εκεί γύρω στο 92-93, όταν έλεγαν ότι θα τους ... κατακτήσουμε με σούπερ μάρκετ και επενδύσεις. Είναι η ίδια ακριβώς αντιμετώπιση.
Όπως και να έχει, αυτό που χρειάζεται ο Τούρκος υπουργός, δεν είναι η "καταδίκη" των λεγομένων του, αλλά η διάψειση των προσδοκιών του.
Η διάψευση των προσδοκιών της χώρας του ιδιαίτερα όσον αφορά στο Αιγαίο. Τα υπόλοιπα είναι για το θεαθήναι και μόνο.
Ας ελπίζουμε ότι εκεί που είναι η ουσία, δεν θα συμβεί κάτι κακό. Κάτι κακό, όπως αυτό που ... σκέφτεται ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα τουλάχιστον με τις αμερικάνικες πηγές, οι οποίες διέρρευσαν στα wikileaks, παρόλο που στην ελληνική Βουλή, τα διαψεύδει συνεχώς:
"«Αν θέλετε τα νησιά μας, δεν πρόκειται ποτέ να βρούμε λύση», είπε ο κ. Παπανδρέου στον κ. Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, το οποίο συνεχίζει:
«Αλλά, πρόσθεσε ότι εάν το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι να αποκτήσει πρόσβαση στα διεθνή ύδατα, στον εναέριο χώρο, στην υφαλοκρηπίδα και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, αυτά τα θέματα μπορούν να λυθούν.
Αντίδραση της ΝΔ
Στις δηλώσεις αυτές του κ. Μπαγίς αντέδρασε η ΝΔ, με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, να δηλώνει ότι: "ας γνωρίζει ο Τούρκος αντιπρόεδρος ότι καμία δυσκολία δεν πρόκειται να μας κάνει να απεμπολήσουμε την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων, ενώ τόνισε και ότι η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η μόνιμη πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί οδηγεί σε επαίσχυντες δηλώσεις».
Καλή η δήλωση του κ. Μιχελάκη.
Δεν ξέρουμε όμως αν μπορεί να πείσει, καθώς και το ίδιο του το κόμμα, το οποίο ήταν κυβέρνηση επί τόσα χρόνια, ακριβώς την ίδια πολιτική κατευνασμού ακολουθούσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου