Σάββατο 2 Απριλίου 2011

"Μ'ένα σμπάρο δυο τρυγόνια" η Μόσχα: Και SHORADS και BMP-3HEL!

 
Tελικά η καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος των ΤΟΜΑ BMP-3HEL είχε και ένα θετικό στοιχείο για την ρωσική πλευρά: 
 
Πέρα από την διακρατική συμφωνία για την προμήθεια του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ (η Μόσχα με επιστολή του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Σερντιουκόφ, απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σκέψη ή πρόταση αντικατάστασής της), εν τούτοις δέχεται να προηγηθεί χρονικά λόγω αναγκών του Ε.Σ. το πρόγραμμα των συστημάτων SHORADS (αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς), προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ!
-
Και η αποδοχή αυτή, δηλαδή να "τρέξουν" πρακτικά και τα δύο προγράμματα έγινε σε ανώτατο υπουργικό επίπεδο, με επιστολή του στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, του Ρώσου ομολόγου του Ανατόλι Σερντιουκόφ και όχι με επιστολή του Μ.Δημήτριεφ, όπως διέρρεαν πηγές του ΥΠΕΘΑ που μάλλον - ηθελημένα ή αθέλητα - δείχνουν να μην έχουν κατανοήσει το περιεχόμενο της επιστολής. Φυσικά ούτε λόγος για "αποδέσμευση" από την Ρωσία της ελληνικής πλευράς από την διακρατική συμφωνία για τα BMP-3HEL. Τι λέει η επιστολή:

- Η Ρωσία κατανοεί την άμεση επιχειρησιακή αναγκαιότητα για απόκτηση συστημάτων SHORAD από τον Ελληνικό Στρατό.


-Η Ρωσία θεωρεί ότι η διακρατική σύμβαση του 2008 για τα ΤΟΜΑ BMP-3HEL βρίσκεται σε πλήρη ισχύ και θα εξακολουθήσει και μελλοντικά να δεσμεύει την ελληνική και ρωσική πλευρά


-Επίσης κατανοεί την δύσκολη οικονομική θέση της Ελλάδας που δεν επιτρέπει την
ταυτόχρονη υλοποίηση και των δύο προγραμμάτων των οποίων το οικονομικό ύψος φτάνει τα 2,2 δισ ευρώ (1,2 δισ. ευρώ τα ΤΟΜΑ και 1 δισ. ευρώ τα SHORADS).

-H Ρωσία δέχεται να προταχθεί στην παρούσα φάση η υλοποίηση του προγράμματος των SHORAD, έναντι των TOMA, αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση το πρόγραμμα των BMP-3HEL θα υλοποιηθεί.

Αυτό ήταν το περιεχόμενο της επιστολής του Ρώσου υπουργού Άμυνας Ανατόλι Σερντιουκόφ προς τον ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο, μια εξέλιξη η οποία ήταν σχετικά αναμενόμενη μετά την συνάντηση Ε.Βενιζέλου με τον ισχυρό άνδρα των ρωσικών εξοπλισμών Μ.Δημήτριεφ τον περασμένο Ιανουάριο, στην Αθήνα, όταν από ελληνικής πλευράς
, όπως είχε ενημέρωσει ήδη από τις 26/01/2011 το defencenet.gr:
-Ο Ε.Βενιζέλος εξήρε το ΤΟΜΑ BMP-3HEL και τις δυνατότητές του


-Σημείωσε ότι η διακρατική για τα ΤΟΜΑ θα υλοποιηθεί, αλλά το ΓΕΣ έχει πιεστική ανάγκη προμήθειας SHORAD


-Ζήτησε από την ρωσική αντιπροσωπεία να προταχθεί η προμήθεια των SHORAD έναντι των ΤΟΜΑ BMP-3HEL.


Η ρωσική πλευρά,δηλαδή ο Μ.Δημήτριεφ απάντησε τότε ότι "αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Β.Πούτιν και Γ.Παπανδρέου".
 
Στο μεταξύ ξεκίνησαν στην Μόσχα εργασίες για την κατάθεση μελέτης νέου δικτύου SHORADS τα οποία θα αντικαταστήσουν τα αξιόπιστα, αλλά παλαιά OSA (SA-8b Gecko) με νέο σύστημα ή συνδυασμό συστημάτων από την Ρωσία.

Πριν μερικές ημέρες ήρθε η επιστολή Σερντιούκοφ και "σφραγίστηκαν" οι εξελίξεις στο ζήτημα αυτό.


Επιχειρησικά τι σημαίνουν αυτά: Ξεκινούν άμεσα διαπραγματεύεσεις για τα SHORAD. 
 
Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα 8-12 μηνών για να καταλήξουν, οπότε πριν από τα μέσα του 2012 δεν προβλέπεται συμβασιοποίηση του προγράμματος, εκτός και αν υπάρξουν εξέλίξεις που θα επιταχύνουν την όλη διαδικασία.

Ο Ελληνικός Στρατός, τουλάχιστον για την ερχόμενη τριετία θα μείνει με τα ίδια ΤΟΜΠ (Μ113) που έχει.
 
Για τους Ρώσους εξακολουθεί να αποτελεί casus belli η οποιαδήποτε προμήθεια μεταχειρισμένου ή όχι, ΤΟΜΑ πλην των BMP3HEL. 
 
Έτσι ή αλλιώς στη Μόσχα θεωρούν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει στην Ελλάδα "η πρώτη δέσμη" πολιτικών εξελίξεων που θα τροποποιήσει σε μεγάλο ποσοστό πρόσωπα και καταστάσεις.

Πάντως το γεγονός ότι κατάφερε να πετάξει για άλλη μια φορά "την μπάλα στην εξέδρα" με έναν έξυπνο ελιγμό ο Ε.Βενιζέλος και να αποτρέψει την άμεση εκταμίευση σημαντικού ποσού για την προμήθεια των ΤΟΜΑ, αυτό αποτελεί σίγουρα ένα θετικό γεγονός για τον ίδιο (αλλά αρνητικό για την ασφάλεια της χώρας).
 
Οι Ρώσοι, τελικά, είναι οι μοναδικοί κερδισμένοι από την υπόθεση αυτή: Μπορεί το ένα πρόγραμμα να μπαίνει στον "πάγο" (έχει ήδη προβλεφθεί συνολικό κονδύλι 1,2 δισ. ευρώ στο κυλιόμενο τριετές για τα BMP-3HEL, αλλά άμεση απελευθέρωση μόνο 250μ εκατ. ευρώ μετά από διετία), αλλά κερδίζουν και ένα δεύτερο σχεδόν ίδιου ύψους...


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: