Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

20 Έλληνες μισθοφόροι πολεμιστές αγωνίζονται στο πλευρό του Μ.Καντάφι

 Image


Τουλάχιστον 20 Έλληνες υπηρετούν ως μισθοφόροι για τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι σε ένα σύνολο 400 έως 500 Ευρωπαίων μισθοφόρων που πολεμούν με τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Λιβύη, σύμφωνα με το EUobserver.

 Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι Ευρωπαίοι που έχουν στρατολογηθεί και ενισχύουν τα κυβερνητικά στρατεύματα της Λιβύης από χώρες της Ε.Ε. είναι Βέλγοι, Βρετανοί, Γάλλοι και Έλληνες ενώ έχει αναφερθεί η παρουσία μεγάλου αριθμού Πολωνών χειριστών ελικοπτέρων. 

H πλειοψηφία ωστόσο των μισθοφόρων είναι από τη Λευκορωσία, τη Σερβία και την Ουκρανία. 

Πρόκειται για πρώην στρατιωτικούς, τεχνικούς και χειριστές αεροσκαφών και ελικοπτέρων, στελέχη ειδικών δυνάμεων και παραστρατιωτικούς βετεράνους εκπαιδευμένων στη χρήση βαρέων όπλων με καλή γνώση των σύγχρονων τακτικών μάχης.

Οι πληροφορίες του EUobserver προέρχονται κυρίως από τον Μιχάλη Κουτουζή, ο οποίος ταξίδεψε στη βόρειο Αφρική το περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο. 

Ο Μιχάλης Κουτουζής είναι ειδικός στο οργανωμένο έγκλημα και εργάζεται για τη γαλλική Lotophages Consulting, που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον ΟΗΕ, σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και στη γαλλική κυβέρνηση.

Οι Έλληνες υπηρετούν κυρίως σε διοικητικές θέσεις ή στην λογιστική υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων. 

Υπάρχουν ωστόσο "τουλάχιστον πέντε" στην πρώτη γραμμή του μετώπου, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στις ελληνικές ειδικές δυνάμεις και βρίσκονται επικεφαλής ομάδων που επιχειρούν καταδρομές στις γραμμές των επαναστατών. 

Η αμοιβή των μισθοφόρων αυτών κυμαίνεται από 2000 μέχρι 5.000 δολάρια την ημέρα, ανάλογα με την θέση που υπηρετούν.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πάντως οι απλοί στρατιώτες μισθοφόροι που επανδρώνουν τις μονάδες του Καντάφι στη πρώτη γραμμή προέρχονται από αφρικανικές φυλές και συγκεκριμένα από το Τσαντ, το Νίγηρα, το Μάλι, τη Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία  και τη Σομαλία. 

Ως πύλη εισόδου των μισθοφόρων έχουν αναφερθεί τα εναπομείναντα στις κυβερνητικές δυνάμεις στρατιωτικά αεροδρόμια. 

Οι απώλειες και οι λιποταξίες έχουν περιορίσει την συμβατικού Στρατού του Μ.Καντάφι σε περίπου 30.000 ωστόσο οι γιοί του διοικούν ακόμη τρεις επίλεκτες ταξιαρχίες με καλά εξοπλισμένο προσωπικό που αριθμεί τους 35.000 με 50.000 συνολικά.  

Εκεί είναι ενταγμένοι και οι Έλληνες μισθοφόροι. 
Αναφέρεται ότι υπάρχουν "Δύο Έλληνες αξιωματικοί που ηγούνται ειδικής μονάδας Ευρωπαίων μισθοφόρων που έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη των επαναστατών, αφού έχει καταφέρει πολλές φορές να ανατρέψει την αρνητική για τους κυβερνητικούς εξέλιξη της μάχης στην Μπρέγκα, αρχικά και κατόπιν στην Μισράτα.

Είναι εξοπλισμένοι με ανατολικής προέλευσης εξοπλισμό".

Παραδόξως σήμερα το ρόλο της στρατολόγησης των μισθοφόρων τπου Μ.Καντάφι τον έχει αναλάβει μια ισραηλινή εταιρεία η Global CST3, η οποία ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον υποστράτηγο ε.α. Ιsrael Ziv και αυτό καταδεικνύει ποτι το Ισραήλ στηρίζει με κάθε τρόπο τον Λίβυο ηγέτη καθώς είναι άμεσα αναμεμιγμένο στην αποστολή χιλιάδων αφρικανών μισθοφόρων προς ενίσχυση του δικτάτορα της Λιβύης και η απόφαση ελήφθη από τα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια καθώς εκτιμάται ότι η πτώση του Καντάφι ενδέχεται να οδηγήσει στην ανάδειξη ριζοσπαστικής ισλαμικής κυβέρνησης στην Τρίπολη.

Ήταν η μία από τις δύο ισραηλινές εταιρείες που είχαν εκπαιδεύσει τις ενόπλες δυνάμεις της Γεωργίας πριν από το πόλεμο του Αυγούστου 2008 και πλέον δηλώνει έτοιμη να αναλάβει τη στρατιωτική ανοικοδόμηση της αποσχισθείσας Αμπχαζίας!

Η πηγή της είδησης είναι Ισραηλινός δημοσιογράφος της εφημερίδας Yedioth Aharonoth, σύμφωνα με τον οποίο σε συνεδρίαση της 18ης Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, ο υπουργός Άμυνας Ehud Barak και ο υπουργός Εξωτερικών Avigdor Lieberman αποφάσισαν να αναθέσουν στην Global CST τη στρατολόγηση, τον εξοπλισμό και τη προώθηση των Αφρικανών μισθοφόρων στο έδαφος της Λιβύης. 

Οι ομάδες αυτές θα τάσσονταν υπό τις εντολές του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Λιβύης, Abdullah Sanoussi.

Στην συνεδρίαση παρέστησαν επίσης ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Βoρείου Αφρικής του ΥπΕξ Salom Koen και ο αρχηγός της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών (Αman) υποστράτηγος Aviv Kokhavi, ο οποίος εξέθεσε τα «φονταμενταλιστικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά» της επανάστασης της Λιβύης, καθώς και την ανάμιξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην χώρα, και κυρίως στην Βεγγάζη.

Ακολούθησε  συνάντηση σε στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα του Τσαντ μεταξύ Ισραηλινών αξιωματούχων, περιλαμβανομένων από ισραηλινής πλευράς ενός ταξίαρχου ε.α., ενός πρώην υπουργού Εξωτερικών και ενός τέως πρέσβη αφενός και από πλευράς Λιβύης του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Abdullah Sanoussi και αξιωματούχων πιστών του Qaddafi αφετέρου.

Εκει ο Sanoussi ζήτησε από την ισραηλινή εταιρεία που ειδικεύεται στη παροχή στρατιωτικών συμβούλων, να ενισχύσει το καθεστώς με μισθοφορικές μονάδες και ιδίως με μονάδες που έχουν εκπαιδευτεί σε μάχες σε αστικές περιοχές. 

Συμφωνήθηκε επίσης η μεταφορά των μονάδων στο Τσαντ και εν συνεχεία σε επιλεγμένες περιοχές της Λιβύης.  

Ως αντάλλαγμα οι εκπρόσωποι του καθεστώτος Qaddafi παρείχαν στην ισραηλινή εταιρεία και κατ’ επέκταση στο Ισραήλ, εγγυήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από τα κοιτάσματα της Λιβύης, μετά την καταστολή της εξέγερσης. 

Παράλληλα, οι Λίβυοι δεσμεύθηκαν να υπογράψουν με την Global CST συμφωνία για την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. 

Οι εκπρόσωποι του Λίβυου ηγέτη δεσμεύθηκαν επίσης να επιτρέψουν στην εταιρεία να πραγματοποιεί ανεμπόδιστα επιχειρήσεις από τα εδάφη της Λιβύης κατά γειτονικών εχθρικών χωρών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: