Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Δύο σενάρια και ένα εφιαλτικό ενδεχόμενο για την ελληνική οικονομία


Το ενδεχόμενο της μη επιστροφής της χώρας στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων πριν από το τέλος του 2012 είναι πλέον ένα σοβαρό σενάριο, το οποίο εξετάζεται από τα αρμόδια τραπεζικά επιτελεία, τα οποία σχεδιάζουν την χρηματοπιστωτική πολιτική για τους επόμενους μήνες.

Με βάση την έως τώρα πορεία των spreads, τα οποία προεξοφλούν αναδιάρθρωση του χρέους και όχι απλή επιμήκυνση του δανεισμού, το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό το οποίο κάνει λόγο για ένα "κούρεμα" της τάξης του 30% με 35%, το οποίο, όπως είναι φυσικό, θα φοβίσει και θα απομακρύνει τους πιστωτές από τη χώρα.

Η λογική αυτής της εξέλιξης είναι απλή, στα όρια της απλοικής: Ποιος θα δεχθεί να δανείσει μια χώρα, όταν γνωρίζει ότι υπάρχει πάντα ο σοβαρός κίνδυνος ενός "κουρέματος"; 

Κι αν αποφασίσει να το κάνει, με τι επιτόκιο θα δεχθεί να δανείσει τα χρήματα του; 

Το πιθανότερο, με ...τοκογλυφικά. Κατά συνέπεια, η χώρα θα μπει στο περιθώριο, από το οποίο πολύ δύσκολα θα βγει.

Όλα τα παραπάνω, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, όπως και το γεγονός, από την άλλη, ότι κορυφαία στελέχη της ΕΕ απορρίπτουν μετά βδελυγμίας ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Χθες το βράδυ ήταν ο Γιούγκερ, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη και σήμερα μπορεί να είναι κάποιος άλλος.

Την ίδια ώρα, όμως, στην αγορά, τα ελληνικά ομόλογα διακινούνται με ένα haircut της τάξης του 40% με 45% γεγονός το οποίο αποδεικνύει στην πράξη ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Γι αυτό και για πολλούς η τελευταία ευκαιρία της χώρας είναι το υπό κατάρτιση Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2012-2015. 

Αν η κυβέρνηση κερδίσει αυτό το στοίχημα και πείσει την τρόικα των ελεγκτών που έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα, για το περιεχόμενο του, τότε η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από την κρίση μπορεί και να αρχίζει. 

Αν το χάσει,, κανείς δεν θέλει να σκέφτεται ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα...
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: