Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Το νέο όπλο των Ρώσων βατραχανθρώπων


Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 οι βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού της Σοβιετικής Ένωσης (σήμερα του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας) χρησιμοποιούν ειδικά όπλα για τις υποθαλάσσιες επιχειρήσεις – το υποβρύχιο πιστόλι SPP-1 και το υποβρύχιο αυτόματο APS.
SPP-1
APS
Παρόλα τα προτερήματά τους αυτά τα συστήματα είχαν και αρκετά σημαντικά μειονεκτήματα, όπως,  πολύ μικρή αποτελεσματικότητα βολής έξω από το νερό (στον αέρα) και εξαιρετικά μικρή χρονική διάρκεια χρήσης,  όταν πυροβολούσαν πάνω από την επιφάνεια του νερού. Γι΄αυτό οι βατραχάνθρωποι αναγκάζονταν να έχουν δύο τύπους όπλου, υποβρύχιο και συνήθες.


Για τη ριζική επίλυση του προβλήματος της αμφίβιας χρησιμοποίησης των μελλοντικών αυτομάτων για τους αμφίβιους κομάντος, το 2005 εκπονήθηκε κατ΄αρχήν νέο «υποβρύχιο» φυσίγγιο, το
5,45Χ39 χιλ.PSP 7Ν6 (καθώς και το 7Ν10 και 7Ν22 Διατρητικό) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ένα οποιοδήποτε τυφέκιο ΑΚ-74. Η διαφορά έγκειται στη βολίδα, η οποία είναι μακρύτερη και φθάνει μέχρι τον πυθμένα του κάλυκα του φυσιγγίου. Δηλαδή η βολίδα έχει μήκος 53 χιλιοστά ενώ το συνολικό μήκος του φυσιγγίου είναι 57 χιλιοστά.
 Διάγραμμα από το αρχικό ρωσικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που εκδόθηκε το 2006, για τον σχεδιασμό των 5.45x39 PSP υποβρύχιων φυσιγγίων και μία βολίδα μήκους που φθάνει μέχρι τον πυθμένα του κάλυκα του φυσιγγίου.

Τα πυρομαχικά τύπου PSP με βολίδες ενισχυμένου χάλυβα βάρους 16 γραμμαρίων, έχουν αρχική ταχύτητα 330 μέτρα/δευτ. στον αέρα. Στο νερό το δραστικό βεληνεκές κυμαίνεται στα 25 μέτρα σε βάθος 5 μέτρων και 18 μέτρα σε βάθος 20 μέτρων.

Μετά την εμφάνιση αυτού του πυρομαχικού άρχισε η εκπόνηση όπλου, για το οποίο θα χρησιμοποιούταν. Τελικά, βγήκε το ειδικό αυτόματο μέσο-διπλής χρήσης τυφέκιο  ADS, (АДС - Автомат Двухсредный Специальный - Avtomat Dual-medium, Special), το οποίο έχει σχήμα Bullpup με ευρεία χρησιμοποίηση πλαστικών υλών στο σώμα του όπλου, καθώς και  ειδική κατασκευή του συστήματος αερίων. Προστέθηκε δε, ειδικός  μοχλός-επιλογέας αλλαγής φυσικού περιβάλλοντος «νερό/αέρας».

Το αυτόματο τυφέκιο, εκτελεί βολές και με κανονικά φυσίγγια των 5,45 χιλ. εκτός από τα υποβρύχια φυσίγγια. Κάτω από την κάννη του αυτόματου ADS τοποθετήθηκε βομβιδοβόλο των 40 mm. Για τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων το  ADS διαθέτει βάση προσαρμογής τύπου Picatiny rail και μπορούν να προσαρμόζονται , σκοπευτική διόπτρα ημέρας -νύκτας  καταδείκτης στόχου λέιζερ και  φακός. Η κάνη του έχει την δυνατότητα προσαρμογής σιγαστήρα.
Η απόριψη των καλύκων πραγματοποιείται προς τα μπρος, με τη βοήθεια ειδικής αύλακος  και έτσι εκτελείται αρκετά άνετη βολή  τόσο από δεξιόχειρες, όσο και από αριστερόχειρες. Η τροφοδοσία και με τους δύο τύπους φυσιγγίων πραγματοποιείται με κοινούς γεμιστήρες  τυφεκίου ΑΚ-74. Κατά τη χρησιμοποίηση στην ξηρά, το αυτόματο ADS δεν υστερεί των  αυτομάτων τυφεκίων τύπου ΑΚ-74. Το μήκος του είναι 66 εκατοστά, το βάρος του 4,6 κιλά με ενσωματωμένο εκτοξευτή βομβίδων, έχει ρυθμό βολής 600-800 βλήματα/λεπτό και λαμβάνει γεμιστήρα των 30 φυσιγγίων. Λειτουργεί με τη δύναμη των αερίων και με περιστρεφόμενο κλείστρο.


Μετά από δοκιμές των τελευταίων τριών ετών, προβλέπεται  στο  εγγύς μέλλον να αντικαταστήσει στον εξοπλισμό των ρωσικών ειδικών δυνάμεων όχι μόνο τα «υποβρύχια» αυτόματα APS, αλλά και εν μέρει τα «συνηθισμένα» αυτόματα АК-74 και АКS-74U, που χρησιμοποιούνται από τα διάφορα τμήματα του ρωσικού στρατού.

Παρακάτω δείτε ένα βίντεο με τις επιδόσεις των παλαιότερων όπλων SPP και APS.
Ανιχνευτής
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: